Nu aruncați cojile de portocală! Uite cum le puteți folosi în grădină la viitoarea cultură de legume

Cum folosim cojile de portocale în grădină. Se recomandă utilizarea resturilor de la portocală în gospodărie ca insecticid pentru mai mai multe tipuri de dăunători, ca insecticid natural și ca un ajutor în combaterea bolilor la răsaduri.
Așa cum ghiocelul e vestitorul primăverii, apariția portocalelor și mandarinelor pe rafturile magazinelor semnalează apropierea sărbătorilor de iarnă. Oamenii consumă o cantitate mare de portocale în această perioadă, iar mirosul rămâne un simbol puternic al Crăciunului. După sărbători, însă, rămân cantități mari de coji de portocale, încă aromate și folositoare. Pentru a avea o economie circulară a portocalelor, trebuie să cunoaștem câteva întrebuințări în casă și grădină.
Punctul central sunt uleiurile esențiale din coajă, care conține limonen. Este un compus puternic aromat care este toxic pentru multe insecte. În unele cazuri mirosul puternic le dezorientează și nu se mai apropie de plante, în altele, chiar mor la contact. Coaja este, totodată, bogată în potasiu, calciu, magneziu, fosfor și alte elemente utile pentru sol. De aici vin toate întrebuințările ei în grădină și în gospodărie.
Cojile de portocale în grădină. Combaterea afidelor
Cojile de portocale sunt, în primul rând, eficiente împotriva afidelor. Pentru a combate acest dăunător, într-o găleată de 10 litri se pune un pahar de coajă uscată mărunțită, peste care se toarnă apă. Se lasă 4-5 zile la temperatura camerei, amestecând regulat. Ulterior, se strecoară, iar soluția rezultată se aplică la plantele atacate o dată la 3-4 zile.
Ce care au utilizat metoda au afirmat că atacurile cu afide au dispărut după 2-3 tratamente, mai ales dacă erau aplicate în dosul frunzelor.
Cojile de portocale în grădină. Combaterea tripșilor
Același macerat funcționează și împotriva tripșilor, dăunători care rod frunzele de roșii, vinete și alte legume, lasă pete argintii și deformează vârful de creștere. Se folosește aceeași concentrație de coji uscate la 10 litri de apă și același timp de macerare.
Prima stropire reduce clar atacul, iar după 3 tratamente plantele scapă.
Citește și: Coji de ouă – rețete de îngrășăminte pentru legume și flori
Cojile de portocale în grădină. Combaterea păianjenului roșu
Coaja de portocală se dovedește utilă și în fața păianjenului roșu sau a acarienilor de seră. Cu toate acestea, e nevoie de o soluție mai puternică. Se combină două pahare de coajă uscată cu 200–300 de grame de pelin verde tocat și 10 litri de apă. Se lasă la macerat 4 sau 5 zile, se strecoară și se stropește la 5–7 zile culturile de castraveți, ardei sau plantele de interior.
Pelinul are oricum efect asupra acarienilor, iar uleiurile din coajă amplifică acțiunea.
Cojile de portocale în grădină. Combaterea fluturelui alb
Fluturele alb al verzei poate distruge în câteva zile o parcelă de legume. Ouăle sunt depuse pe frunze, apoi apar omizile care rod tot. Coaja de portocală intervine, în acest caz, mai mult ca repelent.
Astfel, se adaugă un pahar de coajă uscată la 10 litri de apă, lăsat 3–4 zile, se strecoară și se aplică prin stropire pe frunzele de varză în mod regulat.
Dacă stropirea se repetă o dată pe săptămână pe tot sezonul, fluturii evită plantele, iar ouăle lipsesc aproape complet.

Cojile de portocale în grădină. Repelent pentru musca morcovului
Și musca morcovului este sensibilă la mirosul de citrice. Cei care au experimentat metoda pun coajă uscată mărunțită în sol, la pregătirea straturilor de morcov, ca să creeze un miros de fond în zona rădăcinilor.
Din mai, la fiecare 7–10 zile, se udă cultura cu un macerat făcut din 2-3 pumni de coajă uscată la 10 litri de apă ținută 2–3 zile. Musca are mai multe generații pe sezon, așa că tratamentul se repetă până la recoltă. Rezultatul este mai puțină galerie în rădăcini și culturi mai curate.
Cojile de portocale în grădină. Combaterea viermelui sârmă
În cazul viermelui sârmă, larva gândacului pocnitor, trucul este altul. Coaja uscată se folosește direct în cuib. La plantarea cartofului se aruncă câte o mână de coajă mărunțită în fiecare groapă.
La pregătirea straturilor pentru morcovi și sfeclă se încorporează coaja în stratul superficial de sol. Larvele evită zona care miroase a portocală, iar rădăcinile sunt atacate mai puțin.
Cojile de portocale în grădină. Combaterea cărăbușului de mai
Aceeași tactică se aplică și la larvele cărăbușului de mai. Aceste larve mari, albe, rod rădăcinile de căpșun, pomi tineri și legume.
Coaja de portocală se amestecă în pământ la pregătirea gropilor de plantare pentru pomi, se împrăștie și se încorporează în sol între rândurile de căpșuni și în straturile cu rădăcinoase. Larvele ocolesc zonele cu miros puternic de citrice și se mută spre alte zone, chiar în afara grădinii dacă au de ales.

Cojile de portocale în grădină. Capcană pentru limacși și melci
Un caz aparte sunt melcii și limacșii. Spre deosebire de insecte, pentru ei mirosul de portocală este atractiv. Coaja nu-i alungă, ci îi atrage. Asta permite folosirea ei ca momeală.
Se face o pastă lichidă din coajă uscată și apă, apoi se pune în bucăți de sticle de plastic tăiate, îngropate până la nivelul solului. Melcii sunt atrași în aceste capcane, alunecă în pasta umedă și rămân acolo. Capcanele se curăță periodic și pasta se înlocuiește. În felul acesta, presiunea melcilor pe culturi scade vizibil.
Cojile de portocale în grădină. Alungarea pisicilor
În afara insectelor, coaja de portocală ajută și la ținut la distanță „dăunătorii cu blană”, adică pisicile. Mulți proprietari de grădini se plâng că pisicile își fac nevoile pe straturi sau se tolănesc pe răsaduri. Pisicile nu suportă mirosul de citrice. Pentru a le descuraja, se îngroapă sau se așază coji proaspete sau uscate pe marginea straturilor și printre rânduri.
Testele făcute în casă arată că un strop de suc de portocală spre botul pisicii o face să fugă imediat. E firesc să rămână întrebarea dacă efectul cojii uscate în pământ umed este la fel de puternic cel al uneia proaspete. În practică, metoda funcționează cel puțin ca factor de descurajare suplimentar.
Cojile de portocale în grădină. Rol de îngrășământ
În grădină, coaja are și rol de îngrășământ. Bogată în minerale, ea poate fi îngropată direct în sol sau adăugată în grămada de compost. A existat teama că resturile de citrice ar acidifica prea mult compostul.
Experiența multor gospodari arată că, în cantități normale, coaja de portocală se descompune bine și contribuie la un compost mai bogat. Pentru ca descompunerea să fie mai rapidă, coaja se taie în bucăți mici înainte de uscare sau înainte de adăugarea în compost.
Cojile de portocale în grădină. Cum se procesează și se depozitează
Pentru a beneficia de atuurile cojii de portocale, aceasta trebuie pregătită corect în prealabil. Portocalele din comerț sunt de multe ori ceruite sau tratate pentru transport și depozitare.
Înainte de a pune coaja la păstrat, fructele se spală bine în apă caldă cu puțin detergent de vase sau săpun, apoi se clătesc și se opăresc rapid cu apă fierbinte. Abia după aceea se curăță coaja.
Citește și: Nu aruncați cojile de ceapă! Iată cum le puteți folosi în grădină
Pentru depozitare, este mai comodă tăierea cojilor în fâșii sau bucățele mici și uscarea completă, la aer, la temperatura camerei, ferită de umezeală. Coaja uscată se păstrează în borcane de sticlă sau cutii de plastic cu capac, ca să nu se piardă uleiurile esențiale.

Cojile de portocale în grădină. Alte întrebuințări
Iată alte câteva informații prețioase despre cojile de portocale și cum se folosesc în grădină:
- Eficiența cojilor depinde de modul de uscare. Cojile își păstrează cel mai bine uleiurile esențiale dacă sunt uscate la aer, în strat subțire, timp de câteva zile. La uscarea în cuptor, o parte din uleiurile volatile se pierd și efectul repelent scade.
- Coaja de portocală ține la distanță țânțarii din camere și anexe. Cojile proaspete puse pe calorifer sau lângă sobe parfumează casa și îndepărtează insectele mici. Când se usucă, se schimbă cu altele.
- În sol, coaja grăbește formarea humusului. Cojile de citrice conțin carbon ușor accesibil pentru microorganismele din sol, care accelerează formarea materiei organice. Combinate cu resturi de frunze, compostul se „aprinde” mai repede, atinge temperatură mai mare și se transformă mai rapid în sol fertil.
- Coaja mărunțită poate stimula rădăcinile plantelor tinere. În cantități mici, coaja în fază incipientă de descompunere eliberează microelemente utile, în special potasiu, care ajută plantele tinere să formeze rădăcini puternice.
- Extractul concentrat din coajă combate mucegaiul alb și negru de pe răsaduri. Un ceai concentrat făcut din coji (fierbere 3–4 minute) se răcește și se folosește la stropit solul de la răsaduri afectate de ciuperci superficiale. Uleiurile citrice au efect slab antifungic.
- Coaja ține rozătoarele departe de magazii. Uleiurile citrice sunt respingătoare pentru șoareci. Dacă se pun coji proaspete sau uscate lângă sacii cu cereale sau în colțurile magaziei, șoarecii evită zona. Efectul e mai bun cu coji proaspete.
- Coaja ajută și la gătit în gospodărie. O parte din uleiurile esențiale din coajă pot fi extrase prin macerat în oțet alb sau în alcool, rezultând un „oțet citric” excelent pentru curățat geamuri, blaturi, plite și pentru dezodorizare.
- Adăugată în cenușa de la sobă, reduce mirosul puternic. Cojile arse împreună cu lemnul fac cenușa mai puțin mirositoare și mai ușor de manipulat. Mirosul în casă devine mai plăcut.
- Ceaiul din coajă, stropit pe sol, alungă cârtițele pentru scurt timp. Nu este o soluție miraculoasă, dar mirosul puternic din sol le face să se mute temporar spre alte zone. Se folosește mai ales în livezi mici sau în zone limitate.
Coaja de portocală nu este o soluție magică, dar este un instrument ieftin, natural și ușor de folosit. Poate reduce presiunea unor dăunători, poate ajuta solul și poate înlocui câteva produse chimice. Iarna se strâng și usucă cojile. Vara, se testează pe o parcelă, pe câțiva pomi, pe o parte din cultura de morcov sau varză. În felul acesta, se pot vedea efectele.





