POZA ZILEI: CU PORCUL LA PLIMBARE, ÎN PLINĂ EPIDEMIE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!
agrointeligenta.ro -Autoritățile sunt în alertă! Îngrijorarea națională privind epidemia de Pestă Porcină Africană n-a ajuns însă în toate gospodăriile din România. Sau, cel puțin, nu așa pare dacă luăm în considerare această imagine primită pe adresa redactia@agrointel.ro și în care se poate vedea cum un bărbat a ieșit cu porcul în stradă, deși recomandările autorităților sunt pentru limitarea circulației animalelor, pentru ca acestea să nu părăsească gospodăriile sau fermele. Din informațiile primite, se pare că fotografia a fost surprinsă în Călărași, județ cu risc mare de PPA.
După primirea imaginii, Agrointeligența – www.agrointel.ro a luat legătura cu președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP), Mary-Eugenia Pană. Aceasta ne-a declarat că imaginea este o dovadă a faptului că o mare parte din populația din mediul rural și nu numai nu respectă recomandările autorităților și nu respectă încă regulile cu privire la circulația animalelor și prevenirea răspândirii epidemiei de PPA.
”Ce pot să spun despre această fotografie? Nu mă miră. Sunt încă foarte mulți crescători ce nu iau în serios recomandările specialiștilor, ale autorităților și chiar ale noastre, ale asociațiilor profesionale. Dacă imaginea a fost, într-adevăr, surprinsă în Călărași, lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât riscul acolo este foarte mare”, ne-a spus președintele ACEBOP, Mary Pană. Aceasta a dorit să facă un apel către toți românii care au porci, mai ales către cei care au animalele în gospodărie, să aibă mare atenție în perioada următoare, să nu scoată animalele din coteț și să evite hrănirea cu lături și să se opteze mai mult pentru iarbă, porumb sau alte furaje, având grijă ca, înainte ca acestea să fie date porcilor, să fie lăsate câteva zile în ogradă. ”Este de evitat mai ales hrănirea porcilor cu lucernă proaspăt adusă din câmp unde aceasta putea să intre în contact cu un mistreț care să trasmită boala”, a explicat dr. Mary Eugenia Pană.
Președintele ACEBOP a subliniat că având în vedere situația de criză, este imperios necesar ca toate autoritățile statului să coopereze. Astfel, inclusiv Poliția Locală ar putea să intervină pentru a limita circulația porcinelor și a oamenilor, mai ales în zonele unde deja sunt focare în apropiere.
Material informativ elaborat de Ministerul Agriculturii
Ministerul Agriculturii a elaborat un material informativ simplu și accesibil cu recomandări pentru crescătorii de animale, de porci – inclusiv fermieri sau simpli gospodari care cresc suinele pentru autoconsum. Vă prezentăm, integral, informațiile oficiale, cu recomandarea de a le citi și respecta.
Cum se manifestă pesta porcină africană?
-Porcii își pierd pofta de mâncare.
-Au urechile și coada lăsate în jos, pete roșii în jurul urechilor și pe abdomen.
-Stare generală proastă, cu febră puternică.
-Evoluția mortală în 2 până la 10 zile.
Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și mortală pentru mistreți și porci domestici.
Nu există tratament și niciun vaccin care să protejeze.
Anunțați imediat medicul veterinar dacă porcul nu mănâncă și stă mai mult culcat.
Limitați circulația între gospodăriile de la țară.
Creșterea porcilor, furajarea și adăparea se fac doar în cotețe. Porumbul, lucerna și alte vegetale pentru furajare se administrează direct din câmp. Există pericolul contaminării câmpului de la mistreții bolnavi.
Porcii se contaminează direct, de la alți infectați sau prin alimentarea cu deșeuri din carne de porc contaminată/infectată.
Insectele, spațiile contaminate, vehiculele, diverse materiale, îmbrăcămintea, încălțămintea contaminată pot transmite și ele virusul la porcii sănătoși. Este interzisă tăierea porcilor în localitățile unde evoluează boala. Putem extinde astfel focarele și după luni de zile.
Se interzice monta directă cu deplasarea porcilor dintr-o curte în alta.
Se interzice circulația, în autovehicule, cu carne, cârnați și alte produse din carne de porc, care nu sunt marcate și etichetate de către serviciile veterinare, conform prevederilor legale în astfel de situații – există riscul de a răspândi boala în toată țara.
Utilizați echipament separat de lucru și un recipient cu dezinfectant la intrarea în spațiul de creștere a porcilor.
Este interzisă hrănirea porcilor cu deșeuri alimentare, care conțin carne de porc.
Interzis accesul porcilor în păduri sau în locuri unde pot intra în contact cu porcii mistreți.
Este interzisă participarea la târgurile de animale.
Dacă aveți orice suspiciune, anunțați de urgență medicul veterinar.
Situația la nivel național: 440 de focare de Pestă Porcină Africană
Conform ANSVSA, în perioada 1 ianuarie – 25 iulie a acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale.
De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 16 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.
PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită.
Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 22 de focare, confirmate în:
– Județul Satu – Mare – 5 în gospodăriile populației și 8 cazuri la porcii mistreți,
– Județul Bihor – 17 în gospodăriile populației și un caz la mistreț,
– Județul Sălaj – un caz la mistreț.
În zona de Sud-Est a României, evoluţia bolii este agresivă, având în vedere specificitatea zonei, fapt constatat și de experții Comisiei Europene, care au fost prezenți în focare. În această regiune au fost înregistrate 418 focare de PPA, după cum urmează:
– Județul Tulcea – 397 în gospodăriile populației, 2 în exploatații comerciale ale SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) și 6 cazuri la porcii mistreți,
– Județul Brăila – 7 în gopodăriile populației,
– Județul Constanța – 7 în gospodăriile populației,
– Judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populației.
Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe.
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.