PREȘEDINTELE A SEMNAT! LEGE NOUĂ pentru FERMIERI! Ce bani se plătesc ÎN PLUS!
agrointeligenta.ro -Președintele României Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă și mult-așteptată de sectorul agricol. Ieri, marți – 31 iulie, șeful statului a semnat pentru acordarea unui nou sprijin financiar aprobat în Parlamentul României, mai exact a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.
Măsura de sprijin prevede ”instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv implementarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de reproducţie sau de creştere a păsărilor”.
Sprijin de 50 de milioane de euro din acest an
Valoarea totală a ajutorului de stat – unul pe trei ani, este de 199,5 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior.
Sumele rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
Plăţile se efectuează în lei, la ultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană înainte de data de 1 ianuarie a anului în cursul căruia se efectuează plăţile
Cine poate accesa sprijinul de stat pentru fermele de păsări
Ajutorul de stat se acordă pentru investiţii privind fermele de reproducţie, staţiile de incubaţie, fermele de creştere, următorilor beneficiari, crescători de păsări, astfel:
a) persoanelor juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/ înregistrate/autorizate sanitar veterinar de reproducţie sau de creştere ori staţii de incubaţie a ouălor;
b) persoanelor juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II, care deţin exploataţii de păsări aflate în conservare sau staţii de incubare a ouălor aflate în conservare;
c) persoanelor juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/ nregistrate/autorizate sanitar veterinar de reproducţie sau de creştere ori de incubaţie, care îşi măresc capacitatea de cazare sau capacitatea de incubaţie a ouălor.
Pentru ce se plătesc banii pentru fermele de păsări
Ajutorul de stat se acordă:
a) pentru înfiinţarea de ferme de reproducţie sau staţii de incubaţie ori ferme de creştere, care se încadrează în capacităţile maxime de cazare/producţie/beneficiar:
b) pentru investiţii în ferme de reproducţie sau în staţii de incubaţie ori în ferme de creştere, aflate în activitate sau în conservare, care se încadrează în capacităţile maxime de cazare/producţie/beneficiar
c) pentru mărirea capacităţii de cazare/producţie pentru ferma de reproducţie sau staţia de incubaţie ori ferma de creştere, existente, până la capacitatea maximă de cazare/producţie/beneficiar.
Ajutorul de stat prevăzut se acordă şi persoanelor juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau II care deţin exploataţii cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar veterinar de reproducţie sau de creştere ori staţii de incubare a ouălor, asociate în cooperative agricole de exploatare şi gestionare a efectivelor de animale, în vederea înfiinţării de ferme de reproducţie sau staţii de incubaţie ori ferme de creştere noi, care se încadrează în capacităţile maxime de cazare/producţie/beneficiar.
Tinerii fermieri și cooperativele pot primi bani în plus
Nivelul ajutorului prevăzut poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul definit, fără a depăşi 90 de puncte procentuale din acelaşi cost, pentru:
– tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol;
– investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
– cooperative.
Capacităţile maxime de cazare/producţie în funcţie de activitatea desfăşurată şi de categoria de animale sunt de:
a) reproducţie:
– tineret 36.000 locuri de cazare/producţie;
– adulte 60.000 locuri de cazare/producţie;
b) incubaţie: 1.765.000 locuri;
c) creştere:
– găini ouă consum 200.000 locuri de cazare/producţie;
– pui de găină pentru carne 350.000 locuri de cazare/producţie;
– pui de curcă pentru carne 150.000 locuri de cazare/producţie.
Beneficiarii sprijinului pentru fermele de păsări trebuie să deţină suprafaţa de teren necesară investiţiilor realizate în baza Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, de incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.
Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru investiţiile aferente capacităţilor de producţie dezvoltate prin Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, de incubaţie şi de
creştere în sectorul avicol.
Beneficiarii Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, de incubaţie şi de creştere în sectorul avicol nu pot accesa simultan sprijin şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, denumit în continuare PNDR 2014-2020, pentru aceleaşi măsuri reglementate de prezenta lege.
Prezenta schema de ajutoare nu se aplică solicitanţilor care au efectuat dezmembrări/divizări ale exploataţiei începând cu 1 ianuarie 2017 până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol se desfăşoară începând cu anul 2018.
Sumele ce se vor achita fermierilor vor proveni de la bugetul de stat, iar actul normativ include numai aspecte legate de modul de accesare a acestui sprijin, nu și sumele exacte ce pot fi accesate. Plafonul sprijinului urmează să fie stabilit ulterior.
În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Actul normativ promulgat de Președintele României îl puteți consulta AICI