Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

FERMIERII, OBLIGAȚI SĂ NEUTRALIZEZE CULTURILE din zonele unde AU MURIT MISTREȚI CU PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!

Ordin de ministru pentru arderea culturilor agricole care în care există riscul să fi ajuns virusul Pestei Porcine Africane. Direct vizate sunt suprafețele cu porumb unde mistreții ar fi putut intra să contamineze cultura. Măsura a fost luată la nivel de Guvern și semnată/validată de Ministrul Agriculturii Petre Daea încă de vineri, dar abia luni, 6 august, ea a fost comunicată oficial prin Direcțiile Agricole de la nivelul județelor.

Proprietarii și utilizatorii terenurilor agricole din zonele afectate de pestă porcină africană sunt obligați să își ardă recoltele cu risc de contaminare. Potrivit Direcției Agricole Bihor, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a emis,  vineri – 3 august, Ordinul nr. 1.295/2018, privind măsuri de acţiune pentru combaterea pestei porcine africane, actul normativ instituind noi obligaţii şi restricţii, nu doar pentru proprietarii din sectorul zootehnic, ci şi pentru proprietarii şi utilizatorii de terenuri agricole.

În baza aceluiaşi Ordin al ministrului Agriculturii, „toate suprafeţele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi, vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi se va realiza neutralizarea plantelor, la faţa locului, de către proprietarul / utilizatorul terenului agricol”.

Ordinul interzice „recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele declarate ca urmare a depistării bolii la mistreţi”, în aceste zone proprietarii şi utilizatorii de teren agricol având obligaţia de a „izola plantele” şi de a le distruge, după care zona trebuie şi dezinfectată.

Toţi proprietarii / utilizatorii de teren agricol sunt obligaţi, totodată, să „aibă în dotare dispozitive pentru împrăştierea substanţelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus”, precum şi să dezinfecteze „maşinile agricole, combinele, tractoarele şi echipamentele, la ieşirile din suprafeţele agricole unde s-a efectuat activitatea de recoltat”, deplasarea utilajelor fiind permisă doar după dezinfectarea lor de către proprietarul / utilizatorul de teren agricol, se arata in actul normativ.

„Nerespectarea prevederilor Ordinului de către proprietarii / utilizatorii de terenuri agricole atrage răspunderea acestora şi se sancţioneaza potrivit prevederilor legale în vigoare”, mai scrie în Ordinul emis de Petre Daea.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat în cel mai recent comunicat privind bilanţul epidemiei de pestă porcină africană, că există 547 de focare în 98 de localităţi din țară. Județele unde a fost confirmată PPA sunt Tulcea, Constanța, Brăila, Galați, Ialomița, Bihor, Sălaj și Satu Mare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


20 comentarii

  1. gripa aviara nu mai vine ca doar la base au ars toate pasarile din curtile oameniloe sau vaca turbata sa sacrifice rapid vacile chiar ca sunt timpiti astai romanica

  2. Ciuma Rosie exista! La inceput a afectat Institutiile de stat, prin personal incompetent, institute de cercetare si dezvoltare, Infrastructura, Educatie, Sanatate, Mediu, etc. Ei… de-acu prafu’ s-alege…! O sa lingem ga o az a europei.

  3. Minți bolnave , porcii mistreți stau si in paduri si lanurile de soia si in mazare si in balțile cu stuf etc,hai sa dam foc la tot! Chemata armata si impușcati toți mistreții daca nu vor ca sa mai migreze boala! Boala a fost adusa odata cu furtunile de nisip din Africa dar nimeni nu se gandeste la asta….

  4. …” se face de catre proprietar/utilizator” … “trebuie sa aiba mijloace de dezinfectare” … “altfel va plati amenda” … “Mistretii” stau cu burtile in birouri si iau sute de mii de lei salariu degeaba, iar TARANUL este cel “haituit si hacuit” …. tocmai de cei care ar fi trebuit sa-i “vegheze si protejeze”!!!

  5. Asta este prea de tot !!!Mai mult ca sigur, pesta porcina este in parlament, senat si in guvern si nu se afla in batatura taranului,la ferme sau mai nou in lanurile de porumb!!! Voua ce trebuie sa va facem, porci nesimtiti care dormiti ca trantorii in scaune??? Oare nu meritati aceiasi soarta ca porcii???

  6. Mă mai dati-va dracului mâine poimâine ne spuneți sa ne dam noi foc că virusul asta e in aer și-l respiram.la dracu cu voi toți parlamentarii și guvern de rahat.umblati și omorâți animalele care răspândesc boala nu dați ordine sa se ardă culturile

  7. Propun ca o măsură asguratoare și uciderea tuturor vectorilor bolii intre care sa afla și oamenii care sunt purtători sanatosi din zonele afectate. Normal, nu ?

  8. Masura buna, dar absolut insuficienta. Ardem culturile de porumb, da’ ce facem cu turmele de mistreti ca astea se misca si vor pleca spre alte surse de hrana? Oare chiar nu este nimeni cu mintea mai limpede sa vada ca intai trebuiesc sacrificati mistretii si nu pe cote, ci toti din zonele contaminate! Sa lasam la o parte grija vanatorilor si a fariseilor dion UE, ca pe astia nu-i intereseaza ce va fi cu sectorul porcin din Romania. Ne dau ei carne de porc, noi doar sa venim cu banii!

Scrie un comentariu