Ştiri agricoleStrategii de afaceri

CELEBRĂ FABRICĂ DIN ROMÂNIA – CUMPĂRATĂ DE NEMȚI ȘI ACUM DEMOLATĂ PE ASCUNS!

Foto: ebihoreanul.ro

La nici jumătate de an de la închiderea fabricii de zahăr Diamant, din Oradea, nemții care o dețin au trecut deja la demolarea acesteia. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu care declară că a fost luată prin surprindere de lucrările de demolare, care au început cu 2 luni în urmă și de care până săptămâna acesta nu a aflase nimic.

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au efectuat la începutul acestei săptămâni un control inopinat la fosta fabrică de zahăr, constatând că patronii nemţi au început demolarea clădirilor fără să depună documentaţia pentru obţinerea obligaţiilor de mediu, respectiv nu au prezentat un plan de închidere.

Demolările le-au început în urmă cu vreo două luni, pentru că hala principală de producţie este deja demontată. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au făcut un control urmând să se aplice o amendă contravenţionaă care se poate duce până la 100.000 de lei”, a spus, potrivit Agerpres, comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Robert Szep.

Ministrul Mediului Grațiela Gavrliescu se declară îngrijorată de faptul că nemții de la Pfeifer&Langen au demarat lucrările de demolare fără a ține seama de obligațiile de mediu:

Am constatat cu stupoare, când domnul comisar general adjunct Szep mi-a prezentat raportul de la societatea Zahărul SA, o societate care nu a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului privind demolarea prin tăiere a unor echipamente. Deja echipamentele respective sunt aproximativ 75-80% îndepărtate de pe teren. Obligaţiile de mediu pe care le aveau în autorizaţia de mediu revizuită chiar în 2017 nici măcar nu au început să fie duse la îndeplinire şi, dacă vă spune ceva o cantitate de peste 13 tone de acid sulfuric de pe acest teren, vă daţi seama în ce pericol sunteţi cu toţii dacă societatea respectivă nu va îndepărta aceste substanţe”, a declarat Graţiela Gavrilescu, într-o conferință de presă.

Agrointeligența – www.agrointel.ro a scris la începutul acestui an despre închiderea fabricii de zahăr din Oradea, când peste 200 de angajați au fost disponibilizați, iar zeci de fermieri bihoreni care cultivau sfeclă de zahăr pe circa 2.500 de hectare au fost direct afectați de decizia grupului german.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Fara teama ,trebuie controlati la sange de toate agentiile care controleaza mediul privat ,chiar
  daca sunt germani. Pe linie de mediu tebuie sa fie controlati si amendati pana obtin toate avizele, chiar stopata functionarea pana intra in legalitate. Activitatea lor trebuie sa fie conform actelor de privatizare cu respectarea clauzelor contractuale. Nu le-au respectat sa se aplice pedeapsa conform legilor noastre.Deci ei au inchis productia ,nu au vrut sa vanda fabrica producatorilor de sfecla de zahar romani si nu vad de ce sa nu aplicam legea ,daca au incalcat—o.

 2. Se va rade tot, primaria Oradea a anuntat prima ca doreste sa cumpere terenurile fostei fabrici, presa locala a relatat despre ingineriile financiare prin care au adus fabrica unde au vrut, si din pacate in loc nu apare nimic, vom pierde pentru ca nu stim sa ne tragem focul sub oala noastra si asteptam ca UE sa ne faca viata mai buna. Ori ne vom trezi ori vom disparea.

 3. Cred ca in contractul incheiat cu actualii patroni, indiferent de ce natie ar fi ei, s-au stipulat si conditii legate de modrnizare, restructurare , scoatere din functiune etc , conditii pe care statul roman trebuia sa le urmareasca in desfasurarea lor. Daca se va construi o noua hala si investitia a fost prevazuta in contract, atunci este foarte bine si in acest caz ii dau dreptate dl. Dan. Daca nu este asa are dreptate dl.Laurentiu. In acest caz iarasi amintesc ca politicienii, guvernantii nostri vor trebui sa dea socoteala candva pentru pierderile din avutia nationala faurita cu atatea privatiuni de generatiile dinainte de 1990, pentru suferintele, umilintele celor cca 3 mil de romani care au trebuit sa-si paraseasca tara din cauza lipsei de locuri de munca.

 4. din cate stiu, ei vor sa faca o hala noua, nu sa retehnologizeze ceva vechi, daca e adaevarat spuneti totul, nu prezentatii niste colossi in falmient, care merg in paguba, iar cel care a adus in situatia asta, un privat, statul romani, si ce patesc cei care a adus aceea unitate in halu asta, nu prezentati ca nepti darman, nu mai dati apa la nationalistii puturosi

 5. ASA NE TREBUIE!!!!! Am vrut EU acum ne da,,,,,M,,,,,E. NU uita nemtalai ca am intors armele in al doilea razboi……!!!!! TREBUIE sa fim consumatori nicidecum producatori!!! Si cu pesta asta …africana! Din cate cunosc in africa NU se cresc PORCI!!! A naibi pesta…..trebuie UE sa castige…sa nu intre in faliment industriile lor….doar Polonia si Ungaria sunt cei mai mari producatori de carcasa porc!!! De ce sa importam 60%…si NU 100%
  ASA ne trebuie!

  1. cretin ??? asta e realitatea, dar voi nationalitii puturosi nu vedeti asta, tot timpu dati vina numai pe altii, strainii in special ca is mai la indemana,si suna mai interesant,

Scrie un comentariu