Creșterea animalelorŞtiri agricole

IGNAT ÎN LUNA AUGUST: TOȚI PORCII DINTR-UN SAT, TĂIAȚI ȘI PUȘI ÎN CONGELATOARE!

Foto: Știrile Pro TV

În judeţul Brăila, de teama pestei porcine, sătenii şi-au tăiat animalele şi au pus carnea în lăzi frigorifice şi congelatoare, când au auzit că autorităţile vin să le ia porcii.

În localitatea Valea Cânepii, de exemplu, primarul a reuşit să îi ţină în loc trei zile pe cei de la Direcţia Sanitar Veterinară, pe motiv că nu respectau întocmai procedurile legale. În acest timp, spiritul Ignatului pare că a cuprins tot satul. Abia joi dimineaţă au fost primiţi cu militarii şi jandarmii în curţi, dar cele mai multe coteţe erau deja goale.

Primarul comunei Unirea, din judeţul Brăila, medic veterinar de profesie, a reuşit să întârzie trei zile intervenţia autorităţilor sanitare pentru sacrificarea porcilor. Motivul: nu era stabilită comisia de evaluare a greutăţii animalelor.

Ioan Ungureanu, primar comuna Unirea: “E supărare pentru că, normal, din pierdere câştig n-ai să faci niciodată, dar au înţeles şi ne conformăm, dar ne conformăm măcar civilizat. Facem act, ştie omul cu ce pleacă, ştie omul ce va primi.”

Joi dimineaţă, când toate au fost în regulă din punct de vedere legal, localnicii i-au lăsat pe cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară să le intre în curţi.

“Duminica am apucat de-am tăiat un porc. N-a fost bolnav, nu nimica. Majoritatea la lume a tăiat. Ne-a dat voie, adică zvonit, aşa, nu că ne-a dat voie. Pentru ce mai trăim la ţară, dacă n-avem şi noi un porc?”

Congelatoarele oamenilor din Valea Cânepii sunt pline, cei mai mulţi şi-au sacrificat deja porcii înainte de a veni autorităţile să îi asomeze, aşa cum spune ordinul prefectului în legătură cu Pesta Porcină Africană.

Aşa au procedat cei mai mulţi localnici din satul Valea Cânepii. Supăraţi că a venit Crăciunul în plină vară, au preferat să îşi taie porcii, decât să îi dea autorităţilor, chiar dacă li s-a promis că vor fi despăgubiţi.

Citiți restul articolului pe StirileProTV.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu