Reuters: Fermierii cumpără din ce în ce mai multe pesticide de contrabandă, pentru a-și reduce costurile


Pesticide de contrabandă – o afacere în floare în Europa. În contextul în care aplicarea de pesticide pe culturile agricole a devenit o operațiune costisitoare, fermierii din Grecia s-au îndreptat spre o alternativă mai ieftină: pesticide lichide introduse ilegal în țară în sticle de plastic fără etichetă, transmite Reuters.
Fermierii din zona de câmpie din Tesalia spun că produsele ilegale sunt mai eficiente. Însă sunt și mai dăunătoare: testele de laborator au arătat că sticlele conțin pesticide interzise de mai mulți ani în Uniunea Europeană pentru riscurile la adresa oamenilor și mediului.
Pesticide de contrabandă. O plasă de salvare pentru fermierii depășiți de costuri
Situația din Grecia, explicată de fermieri, oficiali, ofițeri din forțele de ordine și experți în pesticide, este similară la nivelul Uniunii Europene, unde autoritățile spun că utilizarea de pesticide interzise și contrafăcute este mai mare ca niciodată. Asta vine într-un moment în care blocul comunitar vrea să reducă utilizarea pesticidelor, în cadrul tranziției verzi.
Cel puțin 14% din pesticidele utilizate azi pe terenurile agricole din UE sunt ilegale, în creștere de la aproximativ 10% în 2015, arată datele europene. În unele zone din Grecia, procentul este de 25%, a informat Asociația care reprezintă interesele producătorilor de pesticide din Grecia, relatează Agerpres.
Cele mai recente date Europol arată că o cantitate record de 2.040 de tone de pesticide ilegale au fost confiscate de poliție în Europa în anul 2022, de patru ori mai mult decât în 2019.
Citește și: Studiu: O treime din fructele și legumele din Turcia sunt contaminate cu pesticide
Cel mai probabil, problema este mult mai mare pentru că o mare parte din contrabandă nu este descoperită, spun autoritățile din Grecia și mai multe țări mari producătoare agricole din Europa: Franța, Germania și Spania.
Pesticidele, 50% din costurile anuale ale fermierilor
Ministrul elen al Agriculturii, Kostas Tsiaras, a precizat că Grecia lucrează pentru a proteja sănătatea publică, a sprijini fermierii și a promova o producție agricolă sigură și legală.
”Lupta împotriva produselor ilegale este o prioritate pentru noi”, a spus Kostas Tsiaras.
Fermierii greci sunt mai vulnerabili la comerțul cu pesticide ilegale din cauza consecințelor crizei financiare din 2010-2018 și a impactului schimbărilor climatice. Pesticidele pot reprezenta până la 50% din costurile anuale, spun fermierii. Un litru de insecticid popular în Grecia poate costa până la 380 de euro, în timp ce pe piața neagră un litru de pesticid contrafăcut costă între 200 și 300 de euro.
”Pentru a supraviețui, un fermier trebuie să devină infractor”, se întreabă Giorgos Zeikos, un cultivator de mere care conduce o cooperativă agricolă în satul Agia.

Pesticidele de contrabandă, un pericol pentru fermieri
Produsele contrafăcute sunt introduse ilegal în Grecia din Bulgaria și Turcia în anvelopele de rezervă sau pe plutele pe care traficanții le utilizează pentru a duce în Europa migranți din Turcia, spun fermierii și oficialii. Fermierii greci plătesc cu cash, aplică pesticidele în timpul nopții și îngroapă recipientele goale pentru a șterge orice urmă.
În ultimul an, 10 pesticide interzise au fost descoperite în produse din Grecia, inclusiv măsline, cireșe, tomate, struguri și portocale, arată datele Ministerului Agriculturii.
Citește și: Pesticide din China, interzise în UE, au intrat în țară prin portul Constanța, cu acte false
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății spune că riscurile pentru consumatori de pe urma unui nivel redus de pesticide sunt minime, fermierii care utilizează substanțe ilegale ar putea să se confrunte cu un pericol mult mai mare. Doctorii din mai multe regiuni agricole din Grecia spun că au constat o creștere a bolilor respiratorii în ultimii ani, care este posibil să aibă legătură cu expunerea la pesticide. Însă fermierii ridică din umeri, când vine vorba de riscurile la adresa sănătății lor.
”Toate pesticidele au consecințe. Aveam o mască dar anul acesta nu am mai purtat-o”, spune Thanasis Kostis , un fermier din satul Metamorfosi.