• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DANA TĂNASE, Asociația Română a Cărnii: PAGUBELE ECONOMICE provocate de pestă SE VOR ÎNTINDE PE ANI DE ZILE!

    Ramona Dascălu -

    Directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC), Dana Tănase, a realizat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro o analiză a impactului economic pe care epidemia de Pestă Porcină Africană (PPA) îl are și îl va avea asupra sectorului de producție și procesare a cărnii de porc, cât și a întregii industrii alimentare.

    Dana Tănase vorbește despre pagube economice ce se vor întinde pe ani de zile și despre un sector al producției și procesării cărnii de porc zguduit din temelii.

    “În zona de producție a cărnii de porc situația este foarte complicată, dat fiind faptul că există deja un număr de 13 județe care au restricții privind circulația porcilor, la sacrificare trebuiesc o serie de abatoare care să fie desemnate de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și care să sacrifice acești porci care provin din zonele așa zise roșii. Este o problemă destul de complicată deoarece abatoarele sunt private, spre exemplu eu ca și proprietar de abator pot să nu fiu de acord să vină porci din partea a treia pentru că pot avea probleme cu carnea, cu circuitul cărnii. Această carne trebuie să meargă să fie procesată termic, și există și riscul ca în controlul post-mortem să te trezești că mai apare vreun caz. Din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt forte dificile”, a explicat Dana Tănase pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Procesatorii de carne sunt afectați de situație la nivel național

    Procesatorii de carne în momentul de față sunt direct afectați. ”O parte au avut carne luată de la Carniprod, iar în prezent își fac dosare pentru despăgubiri. Pentru ceilalți, chiar dacă au unitățile localizate în zone cu restricții, în momentul în care procesează carne care provine de la porci care sunt crescuți în afara zonelor sau aduc carne gata tranșată din import, nu există niciun fel de restricții”, a precizat directorul executiv al ARC.

    Situația trebuie privită de la caz la caz, mai spune Dana Tănase, arătând că este foarte greu să se generalizeze.

    Pagubele economice se vor întinde pe ani de zile. Dacă se reușește să se gestioneze și evoluția să se oprească, pagubele vor fi cuantificate la nivelul fermelor care au într-un județ maternitatea, iar în altul îngrășarea pentru că acolo sunt niște restricții de deplasare a animalelor”, a declarat Dana Tănase pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Nu există semnale de scădere a prețului în piață

    Prețul cărnii de porc nu reprezintă la acest moment o problemă, spune reprezentanta ARC care subliniază că sunt discuții în piață, dar că la nivelul organizației nu au venit informații oficiale în acest sens.

    “Toată lumea vorbește de o scădere a prețului. Eu nu am astfel de semnale și nu am nici informații, adică din cele prezentate pe site-ul comisiei de clasificare a carcaselor, organismul care transmite datele oficiale ale României mai departe la Comisia Europeană, nu se poate vorbi de o scădere. Cred că ne hazardăm puțin, trebuie lăsate lucrurile să vedem ce se întâmplă mai departe cu evoluția bolii”, a precizat Dana Tănase.

    Vizavi de comenzi, pentru România au fost impuse unele restricții încă de anul trecut, mai exact la exporturi: s-a închis China, s-a închis Serbia ca țara terță care nu dorește să ia din România nici carne, nici produse din carne tratate termic, dar mai departe nu sunt semnale. ”Pe piața europeană poate să existe această zonare, ea fiind acceptată de Uniunea Europeană, deci teoretic nu trebuie să fie restricții”, a subliniat oficiala ARC pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Consumul de carne de porc nu va scădea

    ”Nu cred că o să fie influențat consumul de carne de porc de această epidemie, și asta pentru că s-au dat asigurări că această boală este o maladie care afectează eminamente porcul și porcul mistreț. Carnea de porc de pe piață care va purta o marcă hexagonală este o carne bună pentru consum, este tăiată într-un abator autorizat, la fel și produsele și nu cred că românul va începe așa dintr-odată să schimbe porcul cu pasărea”, susține directorul executiv al Asociației Române a Cărnii.

    Perioada de concedii, un risc în plus pentru epidemia de PPA

    Dana Tănase a dezvăluit care sunt pericolele care pot conduce la reapariția epidemiei în anii următori și a îndemnat populația din mediul rural să permită autorităților să-și facă treabă.

    “În România este ferma comercială, și pe lângă aceasta sunt mii de porci în gospodăriile oamenilor. Ăsta este pericolul, de aceea trebuie lucrat la campania de informare a crescătorilor de porci din mediul rural, gospodăriile individuale, ca aceștia să nu plece cu carnea. Este lună de concedii și marele pericol este să nu plece românii cu carnea din județ în județ. Un alt pericol este reprezentat și de faptul că poate exista o evoluție a bolii cu o moarte subită. Adică acum mă duc în bătătură, văd animalul, îi dau să mănânce, după care îl găsesc mort. Față de pesta porcină clasică, în care poți să-i faci și tratament, aici nu ai ce să faci”, a mai spus Dana Tănase.

    Reprezentanta ARC atrage atenția că un impact sever pot avea piețele volante, care, dacă nu sunt monitorizate, se pot constitui într-un risc de răspândire a PPA: ”În momentul de față reprezintă un risc și piețele volante, adică să cumperi de la producătorii particulari pentru că virusul se poate propaga. În carnea congelată, virusul poate să reziste până la 2 ani de zile. Ăsta e cel mai mare pericol, pentru că peste 2 ani de zile o putem lua de la capăt. Trebuie informată populația din mediul rural să lase să intre autoritățile să-și facă treaba, pentru că nimeni nu le vrea răul”.

    Concluzia directorului executiv al ARC, Dana Tănase, este că perioada următoare este crucială pentru impactul economic pe care PPA îl va avea asupra industriei cărnii li nu numai. ”Toată industria alimentară din România va fi afectată, iar efectele se vor resimți câțiva ani buni de acum încolo pentru că sectorul a fost cutremurat din temelii. Cu toate astea, nu este neapărat nevoie să crească prețul pentru că pentru procesare s-a adus și se aduce în continuare carne din spațiul intracomunitar pentru că nu este suficientă pe piața națională”, a concluzionat directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Dana Tănase.


    Te-ar mai putea interesa

    Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial! Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut