Creșterea animalelorŞtiri agricole

OFICIAL: Informația AGROINTELIGENȚA se confirmă – FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ LÂNGĂ BUCUREȘTI!

Crește numărul cazurilor de pestă depistate în gospodării (foto: Ziarul de Iași)

Oficial! Informația prezentată în premieră astăzi de către Agrointeligența – www.agrointel.ro este confirmată oficial de ANSVSA. Printr-un comunicat de presă, instituția anunță că virusul pestei porcine africane a fost confirmat la 15 porci dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, la 4 km de localitatea Tunari, din judeţul Ilfov.

Vă reamintim că, în exclusivitate, reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au publicat informația conform căreia Pesta Porcină Africană a ajuns și în județul Ilfov unde confirmarea bolii s-a făcut la probele recoltate de la animale dintr-o gospodărie din localitatea Tunari.

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă, la porcii dintr-o anexă gospodărească a unei stâne, situată în câmp, la o distanţă de aproximativ 4 km de localitatea Tunari, în direcţia localităţii Ştefăneşti, din judeţul Ilfov”, a venit confirmarea printr-un comunicat oficial al ANSVSA transmis la ore bună după publicarea articolului pe www.agrointel.ro.

Autoritatea precizează că serviciile veterinare au intervenit imediat, anexa a fost plasată sub supraveghere şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. De asemenea, a fost dispusă uciderea animalelor din anexa gosodărească şi ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Ilfov s-a reunit astăzi (n.r. duminică) pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. Au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate (15 capete), iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, potrivit sursei citate.

Dacă informația primită de Agrointeligența – www.agrointel.ro se confirmă și oficial, numărul județelor unde avem focare de Pestă Porcină Africană ajunge la 10. Aproape un sfert din totalul județelor României ajung astfel pe harta cu PPA!

Vă reamintim că ultimul județ unde s-a confirmat PPA a fost Călărași, acolo unde virusul a fost găsit săptămâna trecută la două gospodării din localitatea Borcea. Celelalte județe care figurează pe harta focarelor de PPA sunt Tulcea (507 focare), Constanța (41 focare), Bihor (28 de focare), Satu Mare (6 focare), Brăila (25 de focare), Ialomița (80 de focare), Sălaj (2 focare) și Galați (2 focare).

La nivel național, numărul porcilor sacrificați a ajunsese, conform unei situații oficiale din 15 august, la 115.862 capetele la nivel național, dintre care 47.539 de porci din gospodăriile populației. Cel mai afectat județ este Tulcea cu 74.345 capete sacrificate, dintre care 68.323 în două complexe zootehnice – Carniprod și Pigcom.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. De ce fermele din SE tarii detinute de danezi, olandezi, americani, nu sunt afectate de PPA? In fermele lor nu se omoara porcii, isi desfasoara activitatea fara nici o problema iar in fermele romanesti si in gospodariile taranilor porcii sunt eutanasiati? Cum se poate asa ceva? Strainii sa isi desfasoare activitatea in zonele cu risc maxim?!
  Domnilor din redactie de ce nu mediatizati problema? De ce nu va interesati cum stau lucrurile? Poate cu ajutorul vostru putem sa iesim din problema.

 2. Am fost sâmbătă la Debrecen , Ungaria la un targ de masini , utilaje agricole , si expozitie de animale ( porci , oi , vaci , cai , pasari, iepuri etc. ) si am intrebat acolo pe mai multi fermieri daca nu au si ei PPA , la care mi-au zis ca nu . Apoi i-am intrebat si m-am intrebat : mistretii din Ucraina cum de n-au ajuns si in Ungaria ???!!! Au vazut frontiera si in mod sigur nu au vrut sa intre in spatiul schengen .

 3. Stimati reporteri!
  In caz ca ajunge PPA in judetul Harghita, in raza localitatii Praid, unde am o crescatorie de Mangalita, rasa pura, inregistrate la cele mai inalte niveluri, si detin in jur de 10% din efectivul de scroafe de Mangalita din Románia , cu o valoate genetica enorma, sunteti interesat de-a transmite din ferma sacrificarea efectivului?
  Va multumesc.
  Cu Stima,
  Fecso Attila
  0744156300

  1. Bună seara, domnule Fecso Attila!

   Vă mulțumim pentru mesaj. Sperăm ca PPA să nu ajungă la dvs. în fermă. Ar fi o pierdere uriașă pentru zootehnia românească, valoarea efectivelor deținute de dvs. având o valoare de patrimoniu pentru agricultura națională.

   Vă vom susține cu toate forțele în cazul în care veți avea nevoie de mediatizare. Telefonul nostru este 0744.311.359 și vă rugăm să ne sunați fără ezitare!

   Cele bune!

 4. Stimati reporteri!
  In caz ca ajunge PPA in judetul Harghita, in raza localitatii Praid, unde am o crescatorie de Mangalita, rasa pura, inregistrate la cele mai inalte niveluri, si detin in jur de 10% din efectivul de scroafe de Mangalita din Románia , cu o valoate genetica enorma, sunteti interesat de-a transmite din ferma sacrificarea efectivului?

Scrie un comentariu