• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă

    Violina Gorcinschi -

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Temperaturile excesive pot aduce daune semnificative castraveților care în general sunt plante iubitoare de căldură și lumină, dar ca în orice situație, ce e prea mult strică. Castraveții afectați de stres termic, cu frunze ofilite, pot fi salvați foarte rapid, cu măsurile corecte.

    Ofilirea frunzelor la castraveţi pe timpul verii poate avea cauze diverse, de la boli fungice, precum fusarioza, până la stresul termic şi lipsa apei. Identificarea corectă a cauzei este necesară pentru a interveni eficient și a salva plantele. În cazul stresului termic, udarea cu apă călduţă în cantitate suficientă și folosirea adăposturilor de umbrire pot salva rapid plantele şi recolta.

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cauze

    Una dintre cauzele posibile ale ofilirii frunzelor este fuzarioza, care atacă plantele de castraveți în perioada de fructificare. Fuzarioza este o boală fungică ce atacă rădăcinile și tulpina, conducând la uscarea progresivă a plantelor. În astfel de cazuri, intervenția cu fungicide sistemice este singura soluție eficientă.

    Însă, în multe cazuri, ofilirea frunzelor nu este cauzată de boli, ci de stresul termic provocat de temperaturile ridicate și de lipsa umidității în sol. Un indiciu clar în acest sens este atunci când frunza de la vârful plantei rămâne verde și sănătoasă, în timp ce frunzele de mai jos sunt ofilite. Acest fenomen indică faptul că planta suferă de o problemă temporară legată de căldură, nu de o infecție.

    Citește și: Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Remedii eficiente în două ore

    Dacă frunzele de castraveți ofilesc din cauza căldurii, o măsură importantă de prim-ajutor este udarea corespunzătoare și rapidă. Lipsa de apă agravează efectele negative ale căldurii, la care contribuie și încingerea solului. Totuși, nu se aplică apă rece, ci călduță, pentru a evita un eventual șoc termic care ar deteriora rădăcinile și chiar moartea plantei.

    Iată cum se udă castraveții pentru a-i salva de la căldură:

    Umbrirea castraveților (foto: Reddit)

    Îngrijirea castraveților pe timp de vară

    Sfaturi privind îngrijirea castraveților vara:

    Udarea corectă şi regulată a castaveților:

    Mulcirea solului:  Se aplică un strat de mulci (paie, frunze uscate, rumeguş) în jurul plantei pentru a menține umiditatea în sol și pentru a reduce încălzirea excesivă. Mulciul ajută și la prevenirea creşterii buruienilor care concurează cu castraveţii pentru apă și nutrienți.

    Fertilizarea echilibrată: Fertilizarea la castraveți continuă cu îngrășăminte organice sau naturale, cum ar fi zerul cu iod, pentru a susţine plantele în perioadele de stres. Se pot aplica și îngrăşăminte cu microelemente (magneziu, calciu, bor) care ajută la prevenirea deficiențelor şi întăresc structura plantelor.

    Protecţia împotriva dăunătorilor şi bolilor: Plantele se verifică regulat pentru a identifica semnele timpurii ale atacurilor de afide, păianjeni roşii, molii sau boli fungice. Se aplică tratamente naturale, cum ar fi spray-uri cu usturoi, săpun insecticid sau extracte de plante repelente (de exemplu, busuioc, coada-calului). A se evita folosirea în exces a pesticidelor chimice care pot afecta polenizatorii și echilibrul natural al grădinii.

    Citește și: Recoltarea semințelor de castraveți, pas cu pas. Recomandări

    Ventilaţia şi spaţierea corectă: Castraveţii se plantează la distanțe corecte pentru a asigura o bună circulație a aerului între ele. Se evită densitatea mare în cultură, care favorizează apariția bolilor și dezvoltarea dăunătorilor.

    Umbrirea în zilele foarte calde: Dacă temperaturile depășesc 30-32°C pentru mai multe zile la rând, se montează plase de umbrire pentru a proteja plantele de soarele direct. Umbrirea reduce stresul termic și previne ofilirea și arderea frunzelor.

    Recoltarea la timp: Castraveţii se recoltează regulat, de preferat când sunt tineri și crocanți, pentru a stimula formarea de noi legume și a preveni îmbătrânirea plantelor. Recoltarea frecventă ajută la menținerea sănătății și vigurozității plantei.

    Îngrijirea castraveților vara (foto: plantura.garden)

    Recomandări suplimentare pentru cultura de castraveți


    Te-ar mai putea interesa

    Plățile APIA, la final. Anunțul ministrului Barbu despre ultimele viramente pentru subvenții Soluția de drojdie pentru roșii: beneficii, preparare, aplicare Verificări în forță la mașinile de erbicidat. Romeo Șoldea, ANF: Atingem pragul de 10.000 de echipamente

    Ultimele știri

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă Dosar penal deschis unui fermier din cauza unor gunoaie periculoase România ”arde” astăzi și în weekend. Cod portocaliu de caniculă emis de meteorologi