Creșterea animalelorŞtiri agricole

POLIȚIA INTRĂ PE FIR în cazul de PESTĂ DE LÂNGĂ BUCUREȘTI: Scandalul e uriaş şi se lasă cu PLÂNGERI PENALE!

Surse foto: Facebook.com

Scandal uriaș în cazul focarului de Pestă Porcină Africană confirmat duminică dimineața în Ștefănești, comuna Tunari, din județul Ilfov. Ferma de suine unde s-a confirmat virusul de PPA este localizată la o distanță de sute de metri de la un cunoscut ansamblu rezidențial, iar că poliția a intrat pe fir pentru a stabili cum s-a ajuns ca gospodăria de lângă stână să aibă porci cu PPA.

Fermierul din Tunari în curtea căruia s-au găsit 15 porci bolnavi e acuzat că i-a adus, ilegal, din zonele de focar. Autorităţile sanitar veterinare cred că doar aşa ar fi putut ajunge pesta la doi paşi de Capitală şi la zeci de kilometri de cele mai apropiate localităţi cu probleme. Acum, aproape un sfert din judeţele României sunt afectate de pesta porcină.

Se pare că în cazul focarului de lângă București, chiar fermierul este cel care a anunațt autoritățile că are în gospodărie porci cu PPA. Ca urmare a sesizării, întreaga zonă a fost resticționată și a fost blocat și drumul de acces care merge spre centura Capitalei.

Autorităţile încearcă să afle cum a ajuns virusul pestei atât de aproape de Bucureşti. “A fost demarată și o anchetă a Poliției, investigațiile preliminare indicând posibilitatea ca porcii bolnavi să fi fost aduși dintr-o zonă unde evoluează focare”, spun cei de la ANSVSA, citatți de Observator.tv.

“Noi, DSV, vom depune o plângere penală în acest caz. O plângere împotriva proprietarului animalelor respective, pentru că dânsul nu ne-a dat niciun fel de informaţii. Ne-a spus că ştie, că acelea au fost animalel,> că nu a introdus niciun animal în efectiv, nu a scos niciun animal din efectiv. Trebuie ca organele abilitate să afle adevărul, pentru că aşa, de nicăieri, nu are cum.”, a declarat Veronica Brumaru, director DSVSA Ilfov.

Disperarea fermierilor creşte. Unii încearcă să vândă animalele, deşi sunt în zonele afectate de pesta porcină şi le este interzis. De teamă că vor primi despăgubiri prea târziu, îşi dau marfa la jumătate de preţ.

Crescătorul din Ilfov a rămas şi el fără porci. În toată comuna Tunari, mai sunt acum aproximativ 70 de exemplare.

Judeţul Ilfov este al zecelea afectat de pesta porcină africană. Până acum, în toată ţara numărul porcilor sacrificați a ajuns la aproximativ 120.000.

Jumătate dintre ei au provenit din gospodăriile oamenilor. Cel mai afectat județ este Tulcea, unde au fost sacrificați 75.000 de porci.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Fermierii sunt de inteles ca incearca sa-si recupereze din pierderi,.
    Gogoasa numita PPA , cei ce importa carne de porc au umflat-o la dimensiuni incredibile prin Min . Agriculturii , ANSVSA, DSV , pentru a-si derula fara impedimente megaafacerea sigura si foarte profitabila.
    Politia si DNA , trebuie sa-i caute si cerceteze pe cei care fac afacere serioasa din PPA.

  2. Asta cu pesta deja nu o crede nimeni. E o minciuna mare. Nici un copil de gradinita nu crede asa ceva. Strainii se oftica si vor sa importam de la ei carne de porci crescuti cu chimicale a caror carne are gust de plastic. Iar voi presa sustineti minciuna asta

Scrie un comentariu