• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NELU ORLAIE, cercetătorul care o ia de la capăt: ”Am închis PEPINIERELE HIDA, vreau să am O VIAȚĂ LINIȘTITĂ”

    agrointeligenta.ro -

    Pepinierele Hida reprezintă un brand puternic. A fost fondat de cercetătorul Nelu Orlaie, a crescut mult, a câștigat încrederea fermierilor cu material săditor de calitate, cu produse bune și cu sfaturi prețioase. Astăzi, site-ul afacerii nu mai există și întreaga activitate din Hida, județul Sălaj a fost sistată. Decizia de a închide Pepinierele Hida a fost luată de Nelu Orlaie în urma unei tragedii care i-a marcat viața și i-a schimbat cu totul modul de privi lucrurile.

    Posesor al unui doctorat în horticultură în domeniul căpșunilor, secretar științific al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj, plătit pe lângă leafă cu bani din proiecte de cercetare europene, proprietar al unui apartament în centrul Clujului a vrut să înceapă o nouă viață. În 2001 și-a dat demisia, a vândut locuința și s-a mutat cu soție și copii la țară. Acolo a fondat Pepinierele Hida, în comuna Hida din județul Sălaj: „Eu n-am avut bani când am plecat din cercetare. Cu banii din apartament ne-am cumpărat casa și o bucată de pământ de 80 de ari, câteva perechi de cizme și o motosapă. Cu asta am început. Când m-am mutat aici am început cu căpșuni, cu o suprafață extrem de mică, de doar 6 ari, că n-aveam bani. I-am udat cu cana și găleata, că nu aveam alte disponibilități atunci. Și așa am început aici”. La scurt timp, cercetătorul „relocat” și familia sa au reușit să facă primele plante libere de virusuri și de alte boli, pe care le-a certificat imediat, deoarece știa procedura din perioada când activase ca cercetător. A respectat toți pașii, invitând unitatea fito-sanitară și inspectoratul teritorial pentru controlul semințelor și materialului săditor din speciile afin, coacăz, mur, zmeur și căpșuni. Apoi a cumpărat dreptul de multiplicare a unor soiuri occidentale de arbuști fructiferi cu genetică valoroasă.

    16 ani mai târziu, plăntuțele lui ajunseseră să acopere aproape jumătate din cererea de pe piața națională de răsaduri pentru arbuștii fructiferi. De la el au ajuns să cumpere răsaduri până și cei mai tari dintre cultivatorii de căpșuni ai Halmeului. În paralel, Orlaie a bătut toată țara în acțiuni de popularizare, încercând să convingă „pe argumente” comunitățile rurale ca, în loc să plece „căpșunari în Occident”, să înființeze propriile plantații în România.

    Apoi, aparent inexplicabil, a tras oblonul proiectului de succes Pepinierele Hida și împreună cu toată familia, de la copii până la nepoți, în total în jur de 30 de suflete, s-au mutat în județul Hunedoara, într-un loc unde în prezent pune bazele unei noi ferme, exclusiv de producție, sau, cum spune Nelu Orlaie, în care „nu mai fac plante, ci fac fructe: tot căpșun, tot zmeur, tot coacăz, tot mur…”.

    Momentul când Nelu Orlaie a decis să lase tot în urmă și să înceapă o nouă viață a fost în mai 2017, după tragedia în care fiul său Filip, un nepoțel și un prunc nenăscut și-au pierdut viața în urma unui accident de mașină cauzat de o coliziune frontală cu un vehicul de pe contrasens. Filip fusese mâna dreaptă a lui Nelu Orlaie. „El a fost motorul și cel care s-a ocupat de partea de irigații și de inputuri, de fertilizanții foliari pe care i-am promovat în România”, ne-a spus, cu glas amar, cercetătorul.

    Asemenea pionierilor din preerie, Nelu Orlaie uimește prin puterea de a lăsa tot în urmă și de a începe totul de la zero: „Am închis la Hida și noi am plecat. Am șters și numerele de telefon și adresele de email de pe site. Ne-am mutat în județul Hunedoara. Sunt tânăr. Am 55 de ani. Încă 30 de ani mergem înainte. Mai facem o afacere. Când o afacere merge foarte bine, devine ori plictisitoare, ori începi să te lăcomești, să faci tot mai mult. Nu te mai saturi niciodată de bani. Atunci ce rost mai are? Eu nu m-am născut să fac bani”, ne-a mărturisit Nelu Orlaie undeva în toamna trecută.

    Fermierul nu mai vrea să câștige din răsaduri, fiindcă asta înseamnă reclamă și expunere la gălăgia societății, ci va fi doar un producător care se va bucura de pacea și liniștea vieții de fermier: „Vreau să trăiesc o viață. Eu când am plecat din cercetare ăsta a fost visul meu și l-am ratat prima dată, acela să duc o viață liniștită. Și am zis să fac ceva foarte puțin și am ajuns mai cunoscut și decât eram ca cercetător științific, nu numai în România, ci în toată Europa și cu Pepinierele Hida. Sper ca măcar această ultimă oară să reușesc să-l împlinesc. E o nouă renaștere. E ceva de vis: să-ți sufleci mânecile, să-ți iei cizmele-n picioare, să iei sapa-n mână, să desțelenești pământul și să te apuci de lucru. Ce poate fi mai frumos decât asta?”.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!