Piaţa terenurilorŞtiri agricole

VÂNZĂRI TERENURI 2018: Prețul mediu la TRANZACȚIILE AVIZATE – 5.100 de euro/ha!

Tranzacții avizate de Ministerul Agriculturii pentru vânzarea terenului agricol în 2018! De la începutul anului și până în prezent, MADR a avizat tranzacţionarea a 766 de hectare de teren agricol, vândute la un preţ mediu de circa 5.100 de euro pe hectar, valoarea totală a tranzacţiilor ajungând la peste 3,9 mil. euro, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar folosind datele MADR.

Minis­terul îşi dă avizul şi publică pe site-ul propriu toate tranzacţiile mai mari de 30 de hectare, asigurându-se că sunt respectate normele privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole.

Cele mai scumpe terenuri agricole tran­zacţionate în perioada ianuarie- august 2018 sunt în judeţul Arad, unde Me­dinţu Ardeniţa a dat peste 16.800 de euro pe hectar, pentru un teren agricol situat în extravilanul munici­piu­lui Arad. Medinţu Ardeniţa a a­chi­tat în total peste 537.000 de euro băncii Marfin pentru cele 32 ha de teren achiziţionate, potrivit MADR.

Cea mai mare tranzacţie din perioada ianuarie – august 2018 se ridică la peste 550.000 de euro, o tranzacţie prin care compania Agro Neva­da Tim, controlată de antre­prenorul român Mateiu Corvin Petru, a achiziţionat 85 de hectare de teren în localitatea Voiteg, judeţul Timiş, la un preţ mediu de aproape 6.500 de euro, potrivit datelor MADR. Agro Ne­va­da Tim s-a evidenţiat şi în anii pre­ce­denţi prin achiziţiile făcute, Mateiu Cor­vin Petru cumpărând în 2016 circa 260 de hectare de teren, pe care a plătit peste 2,4 mil. euro, potrivit datelor MADR.

Cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată de la începutul anului, respectiv 138 de hectare de teren în localitatea Bara, judeţul Timiş, a fost cumpărată de compania cu acţionariat italian Nocciolandia, de la compania Jatowein, deţinută indirect tot de nişte italieni, potrivit datelor publice. Preţul me­diu pe hectar a fost de peste 3.600 de euro, valoarea tranzacţiei a­jun­gând la jumătate de milion de euro.

Luxemburghezii de la Das Construcţii din Deta, judeţul Timiş, au cumpărat cel mai ieftin teren din toate tranzacţiile de peste 30 de hecatre care s-au realizat de la începutul anului, la un preţ incredibil de mic pentru judeţul Timiş, de doar 997 euro pe hectar.

Terenurile agricole din judeţul Timiş sunt extrem de atrăgătoare pentru fermieri, datorită calităţii solului din Câmpia de Vest, suprafeţelor întinse, dar şi datorită proximităţii faţă procesatorii de cereale din Europa de Vest.

Potrivit Ministerului Agriculturii, România deține o suprafaţă agricolă utilizată de 13,3 milioane de hectare, reprezentând 55,8% din teritoriul României, din care cea mai mare parte a suprafeţei agricole utilizate este arabilă şi anume 8,3 milioane de hectare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. De unde ai aceste date legate de suprafetele agricole si cele arabile? La inceputul anului 1990 Romanaia avea 15 mil ha teren agricol si aproape 10 mil teren arabil. Cum s-a putut micsora terenul agricol? Oare din cauza padurilor taiate de austrieci? Dar cu terenul arabil? Stiu ca s-a scos foarte mult teren din cel arabil pentru alte destinatii decat agricultura, dar chiar asa de mult?! Daca este adevarat, rusine pentru toti ministrii care au pastorit acest minister. Chiar n-au inteles ca pamantul este elementul cel mai valoros al avutiei nationale, o bogatie strategica pentru romani, daca avem in vedere criza alimentara care a inceput in lume. In ceea ce priveste vanzarea catre straini a terenurilor arabile, intra tot in dezinteresul politicienilor nostri pentru viitorul tarii. Sigur ca nu-l iau cu ei strainii cand or pleca, dar acum cand sunt propietari de drept pe suprafete asa de intinse, ei bine acele sunt, cel putin temporar, rupturi din tara. In orice moment acestia pot interzice intrarea romanilor pe aceste terenuri din tara lor. Apoi, de ce sa fie ei beneficiari pe uzufructul acestei bogatii a tarii. Nu este indeajuns ca ne-au luat celelalte bogatii naturale, ne iau si pamantul? Ungurii cum au stiut sa se strecoare si sa nu respecte legislatia europeana in domeniu?. Trebuie sa mai stie ministrul Daia si guvernantii ca strainii cultiva terenurile cumparate cu plante care saraceasc pamantul, ceea ce nu li se permite la ei in tara. Ii cer, pe aceasta cale, ministrului Daia sa elaboreze urgent un proiect de lege prin care sa impuna o solutie care sa franeze vanzarea terenurilor arabile strainilor, solutie care sa fie fezabila in raport cu cerintele legislatiei UE in domeniu. De asemenea, sa nu se mai permita scoaterea niciunui mp din suprafata arabila pentru alte destinatii decat agricultura.Ce a facut pana acum s-a dovedit neeficient si insuficient. Daca in corpul sau de consultanti nu are oameni care sa poata gasi o asemenea solutie trebuie sa apeleze la specialistii pe care ii au universitatile din tara. Am in vedere cu prioritate cele agricole si cele economice, precum si institutiile de cercetare stiintifica.

  2. S au ajums la preturile astea datorita strainilor daca se dadea o lege sa se cumpere doar de romani pretul la hectar nu trecea de 150 de€/ha. Cat exista capital strain exista concurenta si preturi bune si preturile trebuie sa creasca sa fie minim 10 000 de €/ha.

    1. Mai trebuie educatie si informare. Un obiect vandut- pamantul este ca si cum ti – ai taia CREACA de sub picioare. Inca mai exista mentalitatea ca pamantul nu pleaca. Ciudat ca si unii fosti ministri din domeniu, cu rang mare in ale educatiei se erijeaza la aceleeasi conceptii. Se lauda ca au fost si au vazut- veni- vidi – vici si atat, de la Cezar citire ce se lasa cu amaraciune printre noi. A gandi strategic, pentru apararea culturii si a neamului este din ce in ce mai rar. Pamantul creeaza PLUS VALOARE PRIN FOLOSIRE, INTREBUINTARE. Cei care inca mai cred ca pamantul nu pleaca sa nu uite ca peste cativa ani nu vor mai putea comenta de ce unele produse sunt scumpe sau nu se mai pot pune in gura romanului. Om trai si om vedea, dar este grav candcopii si nepotii nostri vor ajunge sa spuna ,,Da Doamne mintea Romanului cea de pe urma”!

  3. Nu sunt preturile reale.
    In afara de Arad si de Mateiu restul sunt afaceri controlate si tranzactii aranjate.
    Sub 6500 euro in Timis nu este teren agricol.

Scrie un comentariu