• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Doliu în lumea legumicultorilor. O legendă a industriei semințelor s-a stins din viață

    Violina Gorcinschi -

    Doliu în lumea legumicultorilor. Un mare pionier al industriei semințelor la nivel mondial a părăsit această lume săptămâna trecută. Olandezul Simon Groot, numit și ”legenda semințelor”, este extrem de apreciat pentru ajutorul pe care l-a oferit fermierilor de-a lungul vieții sale. A oferit material săditor prețios micilor fermieri din Asia și Africa, îmbunătățindu-le considerabil traiul. De asemenea, a primit un premiu important, echivalentul Nobelului în agricultură și alimentație.

    Fondatorul producătorului și comerciantului de legume East-West-Seed a murit la data de 6 iulie 2025, la vârsta de 90 de ani, în Enkhuizen, Țările de Jos. În 2019, a primit Premiul Mondial pentru Alimentație, considerat „Premiul Nobel” pentru nutriție și agricultură. Laureatul a primit, de asemenea, Premiul Mansholt pentru Afaceri din partea Universității Wageningen, potrivit Agrarheute.

    Doliu în lumea legumicultorilor. Simon Groot s-a stins din viață

    Simon Groot a adus semințe de legume hibride în regiunile tropicale. Acesta le-a furnizat milioanelor de mici fermieri și i-a ajutat să iasă din sărăcie. De asemenea, a combinat ameliorarea plantelor și producția agricolă cu experiența sa în economie. Vânzările de semințe în Asia și Africa de Est se concentrează, de asemenea, pe soiuri hibride create din soiuri locale.

    Citește și: Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii, a murit! Dumnezeu să îl odihnească!

    Munca legendei semințelor a revitalizat piețele din Asia de Sud-Est și Africa și a făcut legumele mai accesibile pentru milioane de familii, scrie East-West Seed. Compania a fost fondată în Thailanda în urmă cu peste 40 de ani și, conform propriilor declarații, este un furnizor global de culturi mici, „orfane”, care sunt foarte importante la nivel regional, dar adesea greu profitabile pentru companiile de ameliorare a plantelor.

    Simon Groot, premiat pentru activitatea sa (foto: eastwestseed.com)

    Simon Groot, pionierul semințelor, plâns de legumicultori. A ajutat fermieri din întreaga lume

    Agronomul olandez a îmbunătățit astfel viața multor oameni. Groot a lucrat la îmbunătățirea geneticii culturilor de legume tropicale la nivel mondial și a adaptat sistemele de cultivare. În acest scop, a format echipe locale de consilieri pentru a oferi cunoștințe de creștere a productivității fermierilor din țări precum Filipine, Cambodgia, Indonezia și Myanmar.

    Citește și: Dramă în familia viitorului comisar pentru Agricultură. Cum a murit fratele său fermier

    Pentru aceasta, legenda semințelor a primit Premiul Mansholt Business pentru Antreprenoriat Durabil din partea renumitei Universități Wageningen. Câștigătorii premiilor sunt selectați pe baza Liniilor directoare OCDE pentru Antreprenoriat Durabil, concentrându-se pe lanțul valoric, responsabilitatea socială corporativă, drepturile omului și mediul înconjurător. Universitatea Wageningen este considerată cea mai importantă universitate de cercetare agricolă din lume.


    Te-ar mai putea interesa

    Ofilirea frunzelor de castraveți vara. Cum udăm castraveții în zilele cu caniculă De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone”

    Ultimele știri

    Numărul focarelor de variolă la oi și capre – în creștere. Toate sunt localizate în județul Teleorman România și Franța au cerut Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului MERCOSUR Andrei Ciocoiu, Corteva: Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români