Grupul Kosarom investește în fermele de porci în plină epidemie de pestă
Oana Timar -În plină epidemie de Pestă Porcină Africană, un mare fermier investește puternic în fermele de creștere a suinelor, consolidându-și poziția pe piața agroalimentară.
Grupul de firme Kosarom din Iaşi, un business deţinut de antreprenorul Neculai Apostol, vrea să investească 80 milioane euro în următorii cinci ani în triplarea capacităţii de creştere a porcilor. Conform Ziarul Financiar, investiţia va fi realizată din profit reinvestit şi credite bancare.
Kosarom are în prezent o capacitate totală de creştere porcine de 142.000 de capete pe an, în trei ferme din Războieni, Târgu Frumos (Iaşi) şi Roman (Neamţ).
„Planurile pe termen mediu includ dezvoltarea de ferme noi, iar în următorii 5 ani ţintim triplarea capacităţii până la aproximativ 500.000 capete porcine pe an, ceea ce presupune investiţii ce se ridică la peste 80 milioane euro, execuţia acestora fiind etapizată“, spune Ioan Antoci, directorul general Suinprod Roman, o companie din grup.
Grupul Kosarom este format din companiile Industrializarea Cărnii Kosarom (procesarea cărnii), Suinprod (creşterea porcilor) şi Avi-Top (creşterea păsărilor).
Investițiile în creșterea suinelor vine pe fondul epidemiei de Pestă Porcină Africană, boală ce se manifestă în focare din 10 județe, printre care nu se numără și Iași, unde activează Kosarom.
„Noi suntem pregătiţi dintotdeauna pentru aceste lucruri (Pesta Porcină Africană – PPA). Grupul nostru de firme respectă tot ce ţine de partea sanitară. Lucrăm într-un sistem integrat, noi ne producem hrana, noi sacrificăm, noi prelucrăm şi vindem. Creştem peste 100.000 de capete anual pentru sacrificare. Întotdeauna am luat măsuri deosebite pentru că dacă vrei să produci carne sănătoasă, trebuie să respecţi toate normele EU“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom Paşcani, unul dintre cei mai mari crescători şi procesatori din ţară.
Doar în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 milioane de euro în aprilie 2018, potrivit datelor Eurostat.
În 2017, românii au mâncat carne de porc din străinătate de 475 milioane de euro.