• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avertisment INSERM: Expunerea la pesticide creşte riscul de îmbolnăvire de cancer de prostată şi maladia Parkinson

    agrointeligenta.ro -

    Institutul Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale (INSERM) din Franţa, a făcut public raportul comisiei pluridisciplinare de studiere a efectelor expunerii profesionale la pesticide. Cercetătorii francezi avertizează că inhalarea sau ingerarea de pesticide are efecte grave asupra sănătăţii şi poate genera numeroase forme de cancer ale sângelui, maladia Parkinson, cancer de prostată şi altele. Studiul a relevat faptul că agricultorii au risc crescut de a face cancer de prostată.

    Încă din anii ’80, incidenţa a numeroase patologii (cancer, boli neurologice şi ale aparatului de reproducere etc.) a fost pusă în legătură, de anchetele epidemiologice, cu expunerea îndelungată la pesticide, mai ales în mediile de lucru cu aceste substanţe. De asemenea, specialiştii au atras atenţia asupra efectelor care decurg din expunerea chiar şi la cantităţi mici de pesticide în perioadele sensibile de creştere, de dezvoltare ale copiilor.

    „Asociere pozitivă între expunerea la pesticide şi boli grave”

    În acest context, Direcţiei Generale de Sănătate (DGS) din cadrul Ministerului Sănătăţii din Franţa a solicitat INSERM -ului realizarea unui studiu pentru a se putea argumenta ştiinţific riscurile expunerii profesionale la pesticide în mediul agricol, în particular, dar şi efectele expeunerii precoce la astfel de substanţe a fetuşilor şi a copiilor mici.
    Pentru a răspunde acestei solicitări, INSERM a format o echipă pluridisciplinară de specialişti în sănătate, mediu şi condiţii de muncă, dar şi biologi specializaţi în toxicologie celulară şi moleculară care au analizat toată literatura de specialitate disponibilă, din ultimii 30 de ani, în legătură cu acest subiect.

    pesticides-freefoto

    „Se pare că există o asociere pozitivă între expunerea profesională la pesticide şi numeroase patologii la adulţi: maladia Parkinson, cancerul de prostată şi alte câteva tipuri de cancere hematopoietice (limfom non-Hodgkin, mielom multiplu).

    SUA, Japonia şi Franţa, campione la utilizarea produselor fitosanitare

    De asemenea, dacă expunerea la pesticide intervine în cursul perioadei prenatale şi perinatale (interval de la ziua a 196-a de viaţă intrauterină a fătului – săptămâna a 28-a de sarcină – până la sfârşitul primei săptămâni de viaţă extrauterină, n.a.), dar şi în perioada copilăriei poate indica de asemenea un risc în dezvoltarea copilui”, se menţionează în raportul INSERM, publicat în urmă cu câteva zile.
    Autorităţile francece s-au angajat într-un plan de reducere a utilizării produselor fitosanitare. Nu de alta, dar Franţa este a treia ţară consumatoare de astfel de produse, după Statele Unite ale Americii şi Japonia, cu 63.000 de tone anual.
    Pesticidele sunt produse chimice (exceptând medicamentele) folosite pentru combaterea dăunătorilor plantelor şi a produselor agricole stocate, precum şi pentru combaterea vectorilor biologici ai bolilor omului şi animalelor. Dăunătorii includ microbi, plante sau animale care concurează cu omul pentru hrană, distrug, difuzează boli etc.

    Pesticidele sunt peste tot: în aer, în apă, în alimente

    Pesticidele sunt substanţe sau amestecuri de substanţe ce conţin ingrediente biologic active împotriva dăunătorilor. Ingredientele biologic active sunt, în general, substanţe toxice cu potenţial de degradare a mediului. Multe pesticide sunt toxice şi pentru om. Din aceste motive producerea, ambalarea, depozitarea, transportul şi utilizarea pesticidelor sunt reglementate strict  prin lege.
    „Pesticidele sunt prezente peste tot. Le găsim în aer, în apă (de suprafaţă, subterană, zona litorală etc.), în alimente etc.”, atenţionează specialiştii francezi.

    Les-pesticides-ont-bien-des-effets-nefastes-sur-la-sante_article_popin

    Studiul cercetătorilor francezi indică faptul că există o mare varietate de pesticide, peste 1.000 de substanţe active au circulat pe piaţa locală, din care 309 de fitofarmaceutice sunt autorizate la comercializare în Franţa.

    Degradarea in conditii de mediu durează ani de zile

    Trebuie menţionat că există peste 1.000 de familii chimice de pesticide: organofosfaţi, organoclorine, carbamaţi, piretroizi, triazină şi altele. De asemenea, există nu mai puţin de 10.000 de formule comerciale conţinând materie activă şi aditivi sub diverse forme de prezentare (lichidă, solidă, pulbere, granule. Persistenţa pesticidelor în mediu poate varia de la ore şi zile, la ani.
    Substantele pesticide se degradează, se transformă în metaboliţi. De exemplu, organocloruratele persistă ani de zile în mediu şi ajung să fie prezente în lanţul alimentar.

    Agricultura înghite cele mai multe pesticide

    În Franţa, cea mai mare cantitate de pesticide (90%) este utilizată în activităţile din agricultură, dar şi în alte sectoare, precum grădini şi parcuri, întreţinerea drumurilor, industrie (fabricarea şi tratarea lemnului etc.). Se mai utilizează în medicina umană şi veterinară, deratizări şi altele. Nu lipseşte nici utilizarea casnică pentru plante, animale, dezinsecţie, grădinărit etc.

    via_

    Tot în Franţa, fungicidele reprezintă jumătate din cantitatea de pesticide utilizate anual. Cel mai des, pesticidele sunt utilizate pentru tratatrea cerealelor, porumbului, rapiţei, a viei de vie. Cele mai vândute produse au ca principu activ glifosatul sau sulful.
    Viticultura este unul din domeniile mari consumatoare de produse fitosanitare.
    În mediul profesional, principala cale de expunere este pielea (80%). Expunerea prin intermediul căilor respiratorii se face în circumstanţe particulare, de obicei la ferme când se aplică metoda fumigaţiei.

    Agricultorii au risc crescut la cancer de prostată

    Expunerea la acţiunea pesticidelor se poate produce la prepararea, aplicarea, curăţarea substanţelor fitosanitare. În cazul populaţiei, în general, expunerea la pesticide apare prin intermediul căii orale, în special prin ingerarea de alimente.
    Expertiza colectivă INSERM a indicat opt localizări pentru cancerele generate de pesticide: 4 cancere hematopoietice, cancerele de prostată, cancerul de testisticul, tumori cerebrale, şi melanoame.
    În cazul cancerului de prostată s-a evidenţia un risc crescut în cazul agricultorilor, a lucrătorilor din uzinele de producere a pesticidelor şi a populaţiei rurale. Riscul cel mai ridicat o au agricultorii cu antecedente familiale la cancerul de prostată.

    Infertilitatea şi studiile ştiinţifice

    Un risc ridicat la dezvoltarea maladiei Parkinson a fost observat în special la persoanele cu expunere profesională la pesticide.
    Legătura dintre expunerea la unele pesticide şi problemele de fertilitate masculină a fost clar stabilită. La fel şi în cazul infertilităţii la femei, situaţie în care mai este nevoie însă de cercetare ştiinţifică aprofundată.
    Cercetătorii subliniază însă că studiile actuale nu identifică cu precizie mecanismele celulare şi moleculare care se pun în mişcare în patologia potenţial asociată expunerii la pesticide.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!