• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Amenzi pentru oierii care țin porci la stână și nu previn apariția pestei porcine

  Ramona Dascălu -

  Pe fondul răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) în tot mai multe zone din România, inspectorii sanitar-veterinari nu mai trec cu vederea nicio neregulă. În județul Covasna, vecin cu Buzăul, unde tocmai au fost descoperite două focare de PPA, mai multe stâne și o fermă de porci Mangalița au fost amendate pentru nerespectarea măsurilor preventive contra PPA.

  Potrivit Agerpres, directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat luni – 3 septembrie, într-o conferinţă de presă, că planul de măsuri, stabilit încă din luna iulie de către Comitetul Judeţean de Prevenire şi Controlul Bolilor, prevedea, printre altele, retragerea porcilor crescuţi la stâne, care ar putea intra în contact cu mistreţi şi alte animale sălbatice infestate, iar în urma verificărilor pe teren s-a constatat că acestea nu au fost respectate la şapte stâne.

  Din păcate nu s-au conformat, la stânile respective au fost găsiţi porci neidentificaţi, fără nicio supraveghere sanitar-veterinară. (…) Patru stâne au fost sancţionate contravenţional, iar responsabilii celorlalte trei urmează să fie sancţionaţi tot cu câte 720 de lei fiecare„, a precizat Siko Barabasi Sandor.

  El a mai menţionat că în urma controalelor efectuate la exploataţiile de porci a fost sancţionată şi o crescătorie de porci Mangaliţa din localitatea Mereni.

  Am găsit o exploataţie în neregulă din punctul de vedere a măsurilor de biosecuritate, i-am suspendat autorizaţia de funcţionare şi a primit o amendă contravenţională de 1500 de lei. (…) Practic, tehnologia de creştere la porcilor Mangaliţa diferă de fermele tradiţionale (…) şi ar fi trebuit să ia nişte măsuri suplimentare, să dubleze gardul, trebuia un filtru sanitar-veterinar şi o încăpere pentru schimbarea hainelor„, a spus directorul DSV Covasna.

  Potrivit acestuia, extinderea PPA nu va putea fi evitată dacă oamenii nu vor înţelege că trebuie să respecte măsurile impuse de autorităţi. Se pare că numărul controalelor va crește, fiind vizate mai ales exploatațiile care cresc suinele în aer liber, așa cum sunt stânele.

  La Galați, un crescător a raportat o suspiciune și veterinarii au venit după 4 zile

  Pe de altă parte, în alte județe ale țării inspectorii DSV sunt acuzați că nu au reacționat cu promptitudine atunci când au fost anunțați de existența unui posibil focar de PPA. Este vorba despre județul Galați, unde proprietarul unei ferme de la periferia orașului acuză autoritățile că au intervenit târziu și total nepregătite.

  Marţi i-am anunţat că am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunţat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiţi pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă şase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiţi. În final, au eutanasiat toţi porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, să vedem dacă îmi dau despăgubiri, a declarat, pentru Mediafax, fermierul Laurenţiu Cojan.

  În opinia fermierului, porcii bolnavi ar fi trebuit să fie ucişi încă din momentul în care a anunţat autorităţile, pentru că semnalele că aveau pestă erau evidente. În plus, acesta spune că probele ar fi trebuit luate din momentul în care a alertat autorităţile. Confirmarea suspiciunii este aşteptată și acum de la Bucureşti.


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM Doi tineri din București au investit într-o livadă de cireși amari. Au pornit la drum cu un singur pom bătrân Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență

  Ultimele știri

  Cultura de mazăre irigată în ferma lui Bekes Arnold: costuri, producție, rată de profit Propunerile societății civile pentru o tranziție verde echitabilă, inclusiv în sectorul agroalimentar Maniu Vonica, fermier: Deocamdată am oprit toate investițiile. Este un an al incertitudinii