• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi pentru oierii care țin porci la stână și nu previn apariția pestei porcine

    Ramona Dascălu -

    Pe fondul răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) în tot mai multe zone din România, inspectorii sanitar-veterinari nu mai trec cu vederea nicio neregulă. În județul Covasna, vecin cu Buzăul, unde tocmai au fost descoperite două focare de PPA, mai multe stâne și o fermă de porci Mangalița au fost amendate pentru nerespectarea măsurilor preventive contra PPA.

    Potrivit Agerpres, directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat luni – 3 septembrie, într-o conferinţă de presă, că planul de măsuri, stabilit încă din luna iulie de către Comitetul Judeţean de Prevenire şi Controlul Bolilor, prevedea, printre altele, retragerea porcilor crescuţi la stâne, care ar putea intra în contact cu mistreţi şi alte animale sălbatice infestate, iar în urma verificărilor pe teren s-a constatat că acestea nu au fost respectate la şapte stâne.

    Din păcate nu s-au conformat, la stânile respective au fost găsiţi porci neidentificaţi, fără nicio supraveghere sanitar-veterinară. (…) Patru stâne au fost sancţionate contravenţional, iar responsabilii celorlalte trei urmează să fie sancţionaţi tot cu câte 720 de lei fiecare„, a precizat Siko Barabasi Sandor.

    El a mai menţionat că în urma controalelor efectuate la exploataţiile de porci a fost sancţionată şi o crescătorie de porci Mangaliţa din localitatea Mereni.

    Am găsit o exploataţie în neregulă din punctul de vedere a măsurilor de biosecuritate, i-am suspendat autorizaţia de funcţionare şi a primit o amendă contravenţională de 1500 de lei. (…) Practic, tehnologia de creştere la porcilor Mangaliţa diferă de fermele tradiţionale (…) şi ar fi trebuit să ia nişte măsuri suplimentare, să dubleze gardul, trebuia un filtru sanitar-veterinar şi o încăpere pentru schimbarea hainelor„, a spus directorul DSV Covasna.

    Potrivit acestuia, extinderea PPA nu va putea fi evitată dacă oamenii nu vor înţelege că trebuie să respecte măsurile impuse de autorităţi. Se pare că numărul controalelor va crește, fiind vizate mai ales exploatațiile care cresc suinele în aer liber, așa cum sunt stânele.

    La Galați, un crescător a raportat o suspiciune și veterinarii au venit după 4 zile

    Pe de altă parte, în alte județe ale țării inspectorii DSV sunt acuzați că nu au reacționat cu promptitudine atunci când au fost anunțați de existența unui posibil focar de PPA. Este vorba despre județul Galați, unde proprietarul unei ferme de la periferia orașului acuză autoritățile că au intervenit târziu și total nepregătite.

    Marţi i-am anunţat că am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a făcut un tratament, joi le-a luat probe de sânge. Vineri a murit primul porc, i-am anunţat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregătiţi pentru îngroparea animalului, au venit fără utilaje, au săpat groapa singuri, noaptea. Apoi, sâmbătă au mai murit încă şase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregătiţi. În final, au eutanasiat toţi porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, să vedem dacă îmi dau despăgubiri, a declarat, pentru Mediafax, fermierul Laurenţiu Cojan.

    În opinia fermierului, porcii bolnavi ar fi trebuit să fie ucişi încă din momentul în care a anunţat autorităţile, pentru că semnalele că aveau pestă erau evidente. În plus, acesta spune că probele ar fi trebuit luate din momentul în care a alertat autorităţile. Confirmarea suspiciunii este aşteptată și acum de la Bucureşti.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!