• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ședință CSAT pentru despăgubirea crescătorilor de porci cu pestă porcină

  agrointeligenta.ro -

  Zi decisivă pentru agricultura românească! Marți, 4 septembrie, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe ordinea de zi figurând și alocarea fondurilor necesare pentru plata despăgubirilor către crescătorii ai căror suine au fost sacrificate de autorități.

  Ședința CSAT a fost solicitată de către Guvernul României în seara de 21 august, imediat după ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat scrisoarea deschisă a Federației Naționale PRO AGRO care cerea convocarea Consiliului și declararea stării de urgență din cauza Pestei Porcine Africane.

  ”Întrucât nu toți membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru data de marți, 4 septembrie a.c., ora 13:00, având înscrisă pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018”, se arată într-o comunicare oficială a Președinției României, mesajul fiind datat pe 24 august.

  ”Este nevoie de rectificare”, a declarat ministrul agriculturii Petre Daea în această seară, în cadrul unui interviu acordat la Antena 3. Șeful de la Agricultură a fost în dimineața zilei de luni, 3 septembrie, la Guvernul României unde a discutat situație epidemiei de PPA cu premierul Viorica Dăncilă și ceilalți reprezentanți ai cabinetului de miniștri ce vor lua parte la ședința CSAT.

  Vă reamintim că luna trecută, Guvernul României a trimis Președintelui României solicitarea de convocare în regim de urgență a ședinței Consililui Suprem de Apărare a Țării în vederea analizării și avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cuprinse în proiectul primei rectificări a bugetului de stat pe anul 2018. Executivul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării, conform unui comunicat al Guvernului.

  „Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgență, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plății cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistența socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuieli pentru plata contribuției României la Uniunea Europeană, precum și finanțarea activităților de combatere a pestei porcine africane”, preciza sursa citată.

  Este pentru prima dată în ultimii 28 de ani când Guvernul convoacă o şedinţă a CSAT, iar decizia a fost luată după ce Agrointeligența  – www.agrointel.ro a publicat scrisoarea deschisă a Federației Naționale PRO AGRO. În document, fermierii reprezentați în organizație au prezentat atât situația reală, la zi, a focarelor de pestă porcină africană, cât și efectele sale dezastruoase pentru exploatațiile din România.

  Una dintre solicitările importante ale producătorilor agricoli era legată de despăgubirile pentru fermierii și gospodarii ai căror porci sunt sacrificați în cadrul măsurilor de lichidare a focarelor. În plus, Federația Națională PRO AGRO a cerut ”trecerea de urgență a ANSVSA în subordinea directă a MADR, pentru coordonarea activității autorității precum și inițierea procedurii legale de a se discuta aceasta problemă majoră în Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT)”.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Președintele IOHANNIS a promulgat LEGEA MIROSURILOR! MADR lansează un nou ajutor de maxim 300.000 euro/fermă. Cererile se depun din 13 iulie! Subvenții anuale de 10.000 euro și 20.000 de euro pentru fermieri! Legea a trecut de Senat!

  Ultimele știri

  Ministrul Oros: Prețul grâului nu va fi influențat de secetă! Fenomenul a afectat doar zona Mării Negre Fonduri europene pentru ferma de legume: exemplul de succes al tânărului Ionuț Moldovan A cosit și îmbalotat lucerna, dar au venit hoții și i-au furat baloții de pe câmp!

  Căutare în articole