• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț porumb boabe 2018: Cotațiile de la burse vs. prețul oferit de traderi

  agrointeligenta.ro -

  Prețul porumbului boabe din recolta 2018 îi preocupă pe fermierii care au început recoltatul acestei culturi sau se pregătesc să intre cu combinele în câmp. Agricultorii care urmăsc cotațiile de la bursele de afară se tem de jocurile netransparente ce pot conduce la o prăbușire a prețului porumbului în cazul celor care sunt nevoiți să vândă la recoltare.

  În Padina, județul Buzău, fermierul Răzvan Comărniceanu lucrează o suprafață de 300 de hectare. Intrat în agricultură cu cinci ani în urmă, tânărul de 31 de ani este un om informat privind tot ce se întâmplă în acest sector. Este interesat mai ales de evoluția prețurilor la cerealele pe care le cultivă, iar anul acesta a remarcat un fenomen care îl îngrijorează.

  Fermierul ne-a sezizat că la nivel european prețul porumbului se anunță, în perioada de recoltat și după, unul mai ridicat decât în 2017. Cu toate acestea și mai ales în ciuda cotațiilor din afară, în România prețul este la un pas de a se prăbuși, mai exact de a fi prăbușit.

  ”Prin intermediul Agrointeligența, aș dori aduc în atenția publică situația prețului la porumb”, spune tânărul fermier care își amintește că în anii trecuți politicienii și autoritățile statului manifestau un interes mai mare privind comerțul cu cereale, rămas astăzi un teritoriu controlat exclusiv de traderi. Cotațiile de pe piețele principale și cele din portul Constanța n-au mai fost actualizate pe site-ul Ministerului Agriculturii din iunie anul trecut, iar la Bursa Română de Mărfuri nu primești răspuns dacă întrebi de prețul la zi pentru cerealele de export.

  ”S-a mai întâmplat și în anii trecuți ca oficiali ai statului să tragă un semnal de alarmă către traderi, ca aceștia să își limiteze valoarea de câștig. Cred că ar fi momentul să existe un astfel de semnal înainte de a fi prea târziu”, apreciază tânărul fermier.

  Prețul porumbului din recolta 2018 cunoaște în această perioadă diferențe uriașe între ce se întâmplă pe burse și ce se oferă fermierilor direct. ”Astăzi pe Bursă prețul porumbului este de 184 de euro pe tonă, eu am primit ofertă de 129 de euro pe tonă. Săptămâna trecută, cotația afară era de 186 de euro, iar prețul oferit mie a fost de 145 de euro pe tonă. Adică afară porumbul a pierdut 2 euro la tonă, la noi prețul oferit a fost scăzut cu 16 euro”, ne-a explicat fermierul care consideră că tranzacțiile cu cereale ar trebui atent monitorizate de autoritățile competente, în speță Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței.

  Temerea tânărului fermier este ca prețul porumbului să nu se prăbușească în perioada următoare, neexistând niciun ”barometru” oficial care să monitorizeze cu atenție comerțul de cereale. ”Anul trecut am vândut porumbul cu 128 de euro pe tonă, dar atunci pe bursele de afară era o cotație de circa 150 de euro. Acum avem pe burse un preț de 184 de euro pentru tona de porumb”, spune Răzvan Comărniceanu.

  Prețul porumbului azi este unul care îi ține ”în priză” și pe restul fermierilor europeni. Orice scădere, chiar și cu 1% este suficientă pentru a schimba oferta traderilor. Luni, 3 septembrie, porumbul boabe tranzacționat pe Bursa de la Paris, una de referință și pentru țara noastră, a avut un preț mediu de 181,5 euro pe tonă. Vineri, pe 31 august, porumbul a închis la 184,75 de euro pe tonă. În ultima lună, vârful de preț a fost atins în 2 și 7 august, când porumbul boabe s-a tranzacționat la un preț de 196,25 de euro pe tonă.


  Te-ar mai putea interesa

  Familia de fermieri care în iunie 2021 încă recoltează porumbul de anul trecut Top 10 cei mai mari cultivatori de porumb din România Fertilizarea fracționată a porumbului – rezultatele studiilor Institutului Arvalis

  Ultimele știri

  Conflict la o fermă de bovine. Unul dintre angajați a ajuns în stare gravă la spital! Subvenție pentru tona de grâu procesată! Măsură pe termen scurt pentru fermieri și procesatori! Fermier rămas infirm după ce o combină agricolă i-a secționat picioarele