Creșterea animalelorŞtiri agricole

Porci dați cadou dintr-o microfermă afectată de pestă porcină africană

Porci oferiți cadou în Călărași, unde un crescător a preferat să dea oamenilor porcii pe care i-a crescut decât să lase autoritățile să îi omoare și să îi îngroape. În microferma călărășeanului este suspiciune de pestă porcină africană și mai multe animale au murit în mod suspect.

Crescătorul de porci a raportat la DSV că i-a murit o scroafă, iar autorităţile l-au chemat cu animalul la analize pentru a se verifica dacă suina a fost răpusă de pesta porcină africană. Călărășeanul a urcat scroafa de 300 de kg în maşină şi s-a dus cu ea prin oraş la analize. Apoi i-au mai murit doi porci pe care i-a aruncat pe câmp, parţial arşi.

Conștient că dacă la el în microfermă se va găsi virusul PPA, efectivul îi va fi exterminat, crescătorul a luat o decizie periculoasă. El a oferit restul de porci rămași – circa 70 de capete, în mod gratuit, celor care au dorit să aibă un porc pentru sacrificat.

Toată situația s-a aflat după ce pe internet a fost postat un video în care trei bărbați se chinuie să încarce în portbagajul unei mașini un porc mort, cel mai probabil din cauza pestei porcine africane.

Călărași se numără printre cele 11 județe care au cazuri confirmate de pestă porcină africană. La nivel național, numărul focarelor a ajuns la 826, iar cel al suinelor sacrificate la 159.645 de capete.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. S – a sesizat cineva? DSP- nu este obiectivul lor, Pol. Vet.- inca nu este in posesia crotaliului, Pol. Locala este imuna nu se transmite boala la ei , nu se baga, Pol. Rutiera nu are porcul Gps si nu poate fi urmarit penal, nu este pericol social, Cei de SUS – responsabilul direct este plecat in croaziera pe Mediterana cu escala la Madritos. Oare pt. fii lui Adam nu exista lege.? Cu acest material dovedim inca o data (lumii intregi) caracterul nostru, iresponsabilitatea, iar cei care trebuie sa ia masuri, sactiuni se fac ca nu vad. Oare nu se putea face o groapa de 1 m adancime si turnat motorina, etc., ars si apoi acoperit cu pamant? Cine avea misiunea sa – i invete, sa – indrume, sa – i controleze? Unde este ARMATA LEGALA A STATULUI DE PESTE UN MILION trei sute de mii de salariati – F.P. CARE SA ASIGURE ORDINEA SI DISCIPLINA, doar noi ii platim cu totii. Tacerea , delasarea, inactiunea fiecarua dintre noi ingroase pretul soricului romanesc si mareste rucsacul strainului.

  2. inconstienta maxima,la gunoaiele de regateni orice e posibil!
    si sa mai mira cai umple virusul ! Nu cumva sunt smenari care stau cu porci agatati in par,la poarta in ajun de Craciun cu comertul traditional in buza Bucurestenilor ahtiati dupa produse naturiste?pacat ca virusul nu se transmite si la cei se ii manipuleaza!

Scrie un comentariu