Creșterea animalelorŞtiri agricole

Oficial: Prefecturile pot interzice creșterea porcilor în gospodării

Foto: libertatea.ro

Oficial! Informația și documentul prezentat de Agrointeligența – www.agrointel.ro, confirmate de autorități. Purtătorul de cuvânt al ANSVSA, Rareș Hăbeanu a recunoscut pentru Mediafax că într-adevăr s-a discutat și s-a recomandat interzicerea creșterii porcilor în gospodării, decizia putând fi luată în orice moment de la nivelul prefecturilor.

„ANSVSA a reunit Grupul Naţional al Experţilor pentru pesta porcină africană, iar aceştia au dat printre recomadările din cadrul şedinţei şi această recomandare, de a se face depopularea exploataţiilor pe o rază de 10 km pentru a preveni intrarea exploataţiilor comerciale în acea zonă de restricţie, însă este doar un proiect, nu este o măsură legislativă”, a declarat pentru Mediafax Rareş Hăbeanu.

„Recomandarea noastră a fost ca propunerea să fie transmisă către prefecturile din judeţele afectate, iar decizia referitoare la ce se va face este a instituţiilor prefectului din judeţele respective”, a adăugat Rareş Hăbeanu.

Întrebat de modul în care vor fi despăgubite exploataţiile care nu vor mai putea face repopularea cu suine, Rareş Hăbeanu a declarat că „în prima fază, dacă din punct de vedere sanitar, porcul este sănătos, gospodarii vor rămâne cu carnea de la animalele sacrificate, iar în privinţa despăgubirilor pentru exploataţiile care nu vor mai putea repopula încă nu s-a luat o decizie, este în discuţie acest lucru”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA.

Vă reamintim că Agrointeligența – www.agrointel.ro a prezentat în exclusivitate extrase dintr-un document oficial cu măsuri aprobate de responsabilii statului, aceste măsuri incluzând sacrificarea controlată a porcilor din gospodării și apoi interzicerea repopulării. Mai exact, gospodarii care sperau ca din banii primiți despăgubire pentru porcii sacrificați să își ia alte suine nu vor putea face acest lucru.

Măsurile adoptate fac obiectul unui document ce are statut de ”nesecret”. În realitate, însă, deși elaborarea lui a avut loc pe 29 august, prevederile sale au fost ținute sub secret și nu au fost popularizate la nivel național, așa cum ar fi trebuit având în vedere puternicul impact social al măsurilor. De subliniat că adoptarea acestora marchează și schimbarea completă a strategiei abordate de medicii veterinari la solicitarea fermelor de suine care vor eliminarea porcilor crescuți în gospodării.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Pai,ce cred ei,ca,noi ne predam?Suntem de mii de ani pe aceste paminturi,ne-am plecat capul,temporar,dar,nu acceptam ,ca cineva sa ne invete,cum sa mincam,ce sa mincam,de parca noi nu am sti.Am avut interziceri si in trecut,dar,ce avem de facut,vom face.Traiasca poporul Roman!

 2. Orice specie are posibilitatea de a se adapta si de a se autoproteja prin aparitia de exemplare rezistente la anumite boli. Aceasta adaptare apare probabil accidental sau exista undeva in ADN-ul unor exemplare o informatie care se reactiveaza in cazuri speciale. (Cel mai edificator exemplu este cel al gandacilor de Colorado, care se adapteaza la aparitia de noi insecticide si rezista unele exemplare care se multiplica si rezista la usbstantele respective). Prin masurile de substituire a mii de exemplare se reduce sau se anuleaza aceasta capacitate. Oare de ce nu cautam exemplarele rezistente la boala si apoi sa vedem cum s-au adaptat, poate reusim sa stapanim aceasta boala ?

 3. Din ce văd că se comentează rezultă clar că încă mai sunt români care gândesc normal și care sunt conștienți că străinii, indiferent care, nu ne sunt nici prieteni și nici aliați!…

 4. Sunteti Agrointeligenta ce faceti…? Acceptati sau combateti cu argumente inoportunitatea acestor masuri ? Realizati efectele fata de gospodaria taranesca , agroturism, distrugerea gastronomiei traditionale, ale sarbatorilor de iarna in jurul porcului si preparatelor in familie unde se pastreza inca traditia, efectele fata de calitatea produselor realizate in gospodari care sunt complementare si sustenabile, cresterea cerealelor si legumelor care si animalele din gospodarie le utlilizeaza. Nu se compara carnea crescuta natural traditional, cu toate plasticurile si hormonatele de carnuri de import sau de ferme straine favorizate si sustinute in Romania in defavoarea investitorului roman sau a taranului , pline de omg-uri, hormoni si medicamente, care sunt toxice si jumatate apa sau grasimi nesantoase ce chiar au un miros, fara gust si care ca orice medicament produc consumatorilor efecte adverse. Vai de cei care traiesc din venitul agricol si care sunt legati de pamanturile si gospodariile lor. La fel micul fermier care livreaza in lant economic zonal participand la economia locala. Azi acceptati sa se interzica porcii, maine caprele si sau oile, vaci sau bivolite putini au ….se vor interzice si pasarile..si plantele , legumele , fructele si oamenii ca e directiva UE si idioti romani real cu functii
  dar fara constiinta si raspundere, doar executivi iresponsabili care accepta fiind “specialisti” in agricultura…si adanc pupatori de orice strain si o spaga .. Daca dvs. care spuneti ca aveti stiinta si inteligenta nu actionati…ce sa faca omul obisnuit ? Sau nu realizati ca si dvs. sunteti vizati spre a fi anulati ca sunteti romani ? Strainii nu au nevoie de cei ce nu isi pot apara tara si concetatenii ..va folosesc o data spre a distruge si apoi …ca orice consumabil ..la gunoi. Uniti-va toate fortele si mintile si opuneti-va acestor aberatii care afecteaza gospodaria taranesca traditionala, agroturismul , economia locala si fermierul roman, sanatatea si identitatea romanilor si a copiilor nostrii , traditiile ..cat inca nu sunt legi si apoi sa nu intre in vigoare vreodata. Cu respect ..inca.

  1. Ai PERFECTA dreptate
   ma bucur ca …inca mai are cineva curaju de a dechide mintea ultimilor romani ramasi pe aceste meleaguri,dar ramasi fara vlaga si puterea de a mai face si intreprinde ceva(vezi 10 august-o basina rasuflata)
   se va ajunge,din pacate acolo unde vor ALTII:depopularea cu buna stiinta a romaniei,si vanzarea ei asemeni atator fabrici si uzine,pamant,paduri,la pret de nimic
   tot inainte-dar sa nu uite cei care ne conduc ca si ei au urmasi care nu este exclus sa plteasca intro zi cu varf si indesat

Scrie un comentariu