Avansul APIA, în pericol: APIA a anulat licitația pentru softul subvențiilor
Oana Timar -Plata primilor bani din subvențiile agricole este în pericol! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anulat licitația pentru servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției. Conform profit.ro, contractul era estimat la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 ani. Decizia APIA de a anula licitația pune sub semnul întrebării capacitatea instituției de a achita avansul programat să intre la autorizare din 16 octombrie.
Citiți și: Anunțul șefului APIA despre plata avansului din subvențiile pe 2018
La licitație au depus oferte S&T România și Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), care, conform APIA, au fost inacceptabile și/sau neconforme cu documentația procedurii, potrivit datelor analizate de Profit.ro. La licitație s-a înscris cu ofertă și Siveco România, dar compania a fost exclusă pe motiv că informațiile prezentate în Documentul European de Achiziție Unic (DUAE) ar fi false. Siveco a constestat în instanță decizia instanței, dar a piedut definitiv procesul intentat APIA.
Mai sunt fermieri neplătiți din Campania APIA 2017
Reluarea APIA a procedurilor pentru o nouă licitație ar putea pune în pericol plata la timp a primilor bani din subvențiile agricole pe 2018. Avansul este anunțat să fie achitat începând cu data de 16 noiembrie, însă surse din APIA ne-au declarat că sunt mari probleme la sistemul informatic furnizat de Siveco. În ciuda contractului-fulger încheiat cu Siveco, în iulie, pentru mentenanță timp de șase luni, un contract de 5,1 milioane de lei, nici până la această dată nu au fost virate toate subvențiile agricole aferente anului 2017. Încă mai sunt fermieri ce reclamă că nu au primit sprijinul cuplat pentru bovine sau sprijinul cuplat pentru legume în spații protejate.
Probleme cu plățile din cauza procedurilor de achiziție pentru sistemul informativ au mai avut loc în 2015, când subvențiile fermierilor au fost achitate cu luni întârziere. De data aceasta, chiar dacă situația este alta, sunt speranțe mai mari ca banii să fie achitați la timp întrucât procedura de avans din acest an este identică cu cea de anul trecut, astfel că același soft poate opera și plățile din această toamnă.
APIA își desfășoară activitatea în 41 de centre județene, 266 de centre locale, centrul județean al Capitalei și sediul central al instituției.