• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația HOLSTEIN RO a investit într-un aparat care face ANALIZA PE LOC A FURAJELOR!

    Oana Timar -

    Analiza furajelor, efectuată pe loc! Asociația Crescătorilor de Vaci Holstein Ro a achiziționat, în premieră în România, cel mai performant analizor de furaje. Echipamentul cu infraroșu (NIR) nu doar că poate stabili calitatea fiecărui ingredient din furajul animalelor, dar are capacitatea de a analiza și furajul final pe care crescătorii îl pun în fața vacilor.

    Zi importantă astăzi la sediul Asociației Holstein Ro din Capitală unde reprezentanți din fermele membre au avut ocazia, în premieră, să afle pe loc și cu exactitate parametrii furajelor, ai rețetelor de furajare cu care sunt hrănite animalele. Cu ajutorul unui analizor cu infraroșu – Aurora NIR, fiecare probă din fermă a fost supusă testării în fața specialiștilor, iar aceștia s-au declarat mulțumiți de eficiența noului echipament achiziționat pentru prima dată în România de Asociația Holstein RO.

    ”În urma discuțiilor avute cu fermierii membri ai Asociației Holstein RO am luat decizia achiziționării unui echipament, primul în țară, un analizor de furaje care ne va ajuta să oferim informații cu o mai mare acuratețe privind calitatea materiilor prime folosite de către fermieri pentru a compune rația animalelor lor. Foarte important, acest dispozitiv poate să analizeze rația finală, produsul final – TMR-ul cu care lucrează toți fermierii. Mai exact, furajul care ajunge în hrana vacilor este acum analizat pe loc cu acest echipament”, ne-a declarat Ionuț Lupu, directorul executiv al Asociației Holstein Ro.

    Prețul analizorului de furaje se ridică la peste 20.000 de euro, iar echipamentul reprezintă vârful tehnologic, fiind ales de Holstein Ro după o atentă studiere a ofertelor disponibile la nivel mondial pentru astfel de produse. ”Pe piață mai există echipamente tip NIR ce pot să analizeze componentele TMR-ului, dar nu furajul finit. Nutriționiștii, fie că erau consultanți independenți, fie că sunt angajați în fermă, ne spuneau că merg legați la ochi, că nu pot să aibă niște jaloane, niște stegulețe după care să se ghideze în momentul în care formulează o anumită rație. Asta și-a dorit echipa Holstein Ro – să poată crea o linie, pe care să o și dezvoltăm ulterior, o linie după care fermierii se pot ghida”, a mai explicat directorul executiv al Holstein RO.

    Aparatul cumpărat de asociația de crescători va reprezenta acel instrument independent cu care fermierii vor putea să verifice nu numai rețeta proprie de furajare, dar și calitatea produselor pe care le achiziționează și pe care le introduc în rația animalelor. ”Serviciul va fi disponibil tuturor fermierilor interesați, însă în primă fază va fi testat până la finele anului numai pentru membrii asociației noastre. Nu se pune problema de costuri până când nu vom fi siguri de calitatea determinărilor. În momentul de față sunt numeroase compani care vând soluții nutriționale, acestea având la rândul lor echipamente ori în țară, ori în alte state din UE. Ce ne-am propus noi este să facem un laborator independent care să ofere un rezultat, un raport așa cum este el, fără a-l interpreta. Fermierul are apoi posibilitatea de a lua o decizie în colaborare cu consultantul pe care îl are sau de compania pe care o a lege pentru a folosi rezultatele”, a explicat Ionuț Lupu.

    De subliniat că în perioada de testare a analizorului de furaje, probele vor fi trimise de către Holstein RO și la un laborator performant din Italia, iar rezultatele vor fi apoi comparate pentru a se stabili acuratețea echipamentului Aurora NIR. ”Există o procedură exactă de prelevare a probelor, o procedură care să asigure reprezentativitatea probei. Pentru toate operațiunile ce presupun utilizarea analizorului, două membre ale echipei Holstein Ro au beneficiat de o pregătie tehnică cu doi specialiști din partea furnizorului – un specialist din Austria și un specialist din Franța”, a explicat Ionuț Lupu.

    Serviciul de analiză a furajelor vine să completeze un serviciu deja existent și prin care la Holstein RO se face analiza laptelui. Mai mult, analizorul va fi integrat și în activitatea de Control Oficial al Performanțelor (COP), iar când reprezentanții asociației vor ajunge în ferme, ei vor putea preleva pe lângă probele de lapte, și probele de furaj. Pentru cazuri speciale sau când fermierii au nevoie de analiză mai repede, probele se vor putea trimite și prin curier. ”Credem că acest serviciu va fi complet funcțional începând de anul viitor și va fi deschis și fermierilor care nu sunt membri ai asociației noastre. În primă fază, însă, până la finele anului, vom prelucra probele din fermele de vaci Holstein RO”, ne-a declarat directorul executiv al asociației de crescători.

    Cum se face testarea furajelor

    Jean-Loic Martin, Specialist Tehnic Furaje în cadrul companiei Noack & Co GmbH din Austria, furnizorul echipamentului Aurora NIR, a fost cel care a efectuat astăzi testarea a circa 15 probe de furaje din fermele membre Holstein Ro. Fiecare probă a fost identificată prima dată cu numele fermei, iar apoi, într-o cutie specială de lemn a fost pusă o cantitate din furaj. Înainte de analiză, furajul din cutie a fost presat cu mare atenție. Analizorul a fost trecut apoi peste furaj pe ambele părți ale cutiei, explicația fiind că pe fundul cutiei ajung cele mai mici componente din furaj. După trecerile peste furaj, pe monitorul aparatului și concomitent în laptopul cu softul instalat au fost afișate rezultatele cu privire la parametri de calitate, aici fiind inclus nivelul de substanță uscată, de proteină, amidon sau de fibre.

    ”Analizele efectuate astăzi la probele provenind direct din fermă au fost variate, iar rezultatele obținute au indicat o calitate ridicată a furajului folosit. Din ce am observat, conținutul furajelor din fermele din România nu diferă cu mult față de rația furajeră din fermele din vestul Europeni, să spunem. Avantajul este că având informații exacte despre conținutul unui furaj poți interveni ușor pentru a-l regla sau corecta, iar rezultatele se vor vedea în producția de lapte foarte repede, în câteva zile”, ne-a explicat specialistul companiei care furnizează analizorul de furaje.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!