• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pe pășune, în pericol din cauza primarilor dezinteresați

    Ramona Dascălu -

    Subvenția pe pășune este plătită fermierilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură fără obligația ca pentru aceste suprafețe să se fi realizat și respectat amenajamente pastorale. Lucrurile se vor schimba de anul viitor, termen până la care primarii trebuie să se asigure că suprafețele din proprietatea publică au întocmită această documentație.

    Fermierii trag un semnal de alarmă în privința autorităților care nu sunt interesate de întocmirea amenajamentelor pastorale, documentație de a căror existență sunt condiționate viitoarele subvenții pe pășune.

    Cum termenul limită pentru întocmirea acesteor amenajamente pastorale este 2019, primarilor nu le mai rămâne mult timp la dispoziție pentru rezolvarea acestei probleme, lucru care îi îngrijorează pe fermieri.

    După reglementările în vigoare, o unitate administrative-teritorială trebuie să îşi facă un astfel de studiu pentru păşunile pe care le deţine. Aceeaşi legislaţie a fost actualizată în acest an și spune clar că din 2019 deţinătorii şi utilizatorii de păşuni şi pajişti vor primi sprijin pe suprafaţă doar dacă vor fi întocmite amenajamentele pastorale.

    Noul act normativ obligă consiliile locale să aprobe amenajamentele pastorale pentru toate pajiştile permanente din unitatea administrativ-teritorială, întocmite de către specialiştii din cadrul primăriilor, a direcţiilor agricole judeţene sau de către specialiştii din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare.

    Potrivit inginerului Antal Calin, directorul Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Sălaj, până la ora actuală doar 32 de unităţi administrativ-teritoriale din acest județ au realizat aceste studii, din totalul celor 61 existente la nivel judeţean, lucru care relevă faptul că temerile fermierilor sunt întemeiate.

    „În legătură cu amenajamentele pastorale au apărut unele probleme: dezinteresul unor primării pentru întocmirea documentației necesare, documentații incomplete, nu au tabelele centralizatoare pe tarla, parcelă, bloc fizic, nu sunt delimitate corect suprafețele de pajiști din blocurile fizice, suprafețele care au fost folosite ca pajiști temporare mai mult de 5 ani și pe care unele primării le introduc la categoria pajiști nu au documentații de schimbare de folosință și nu pot fi cuprinse la această categorie. De asemenea, nu s-au alocat fonduri suficiente în anul 2017 de către MADR – conform legii finanțelor DAJ Sălaj nu poate încheia contracte cu OSPA Sălaj până nu au aprobată lista de investiții, iar noi nu avem garanția decontării lucrărilor executate în avans, fără contract”, a declarat ing. Călin Antal, directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Sălaj, pentru sălăjeanul.ro.

    În cazul în care  amenajamentele pastorale  nu vor fi încheiate până la sfârşitul anului, fermierii nu mai primesc bani de la APIA pe suprafeţele de teren pe care le deţin. Mai mult de atât, în cazul în care nu vor fi realizate aceste amenajamente pastorale, fermierii vor fi nevoiţi să restituie banii primiţi de la APIA pentru agromediu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!