Ştiri agricole

FENOMENUL PERICULOS care POATE DISTRUGE PRODUCȚIA DE PORUMB!

Boabe incoltite in stiulete la porumb
Foto: www.dekalb.ro

Fenomen periculos semnalat de specialiștii DEKALB la cultura porumbului din acest an. În mai multe ferme din România există un risc crescut de viviparitate – sau germinare prematură – o formă de reproducere asexuată la plante, fenomen care, la cultura de porumb, se manifestă prin germinarea prematură a seminţelor şi formarea de mici plantule.

Boabe de porumb incoltite in stiulete
Mulți fermieri se confruntă cu germinarea prematură a porumbului

Germinarea prematură a porumbului nu este foarte comună în ţara noastră, dar uneori poate fi suficient de gravă pentru a atrage atenţia fermierilor. Fenomenul apare în perioada premergătoare recoltării (când umiditatea scade sub 20%).

Seminţele devin viabile din punct de vedere al germinaţiei, iar germinația pe știulete se produce din cauza anumitor factori precum umiditatea din interiorul pănuşilor corelată cu temperaturi ridicate, cumulându-se astfel condiţii optime de germinare.

O altă cauză a apariţiei acestui fenomen este căderea sau frângerea plantelor; ştiuleţii, odată ajunşi pe sol, intră contact cu umiditatea şi ciclul biologic se reia prin germinarea seminţelor.

Recomandările pentru a împiedica acest fenomen sunt recoltarea cât mai repede posibil şi condiţionarea producţiei la temperaturi cât mai ridicate pentru a opri germinarea.

În cazul în care apare acest fenomen, fermierii trebuie să monitorizeze cultura cu foarte multă atenţie; să recolteze mai devreme, iar producţia să fie uscată pentru a opri procesul de germinare. Recolta trebuie depozitată în locuri aerisite pentru a evita riscul de apariţie a umidităţii.

Uscarea porumbului trebuie făcută la o temperatură de 48 grade Celsius pentru a avea un impact asupra germenilor, iar umiditatea trebuie redusă sub 14%. O altă măsură pentru preîntâmpinarea viviparităţii este aplicarea unui desicant, atunci când fenomenul începe să se instaleze.

Stocarea seminţelor cu viviparitate poate fi riscantă, de aceea se recomandă introducerea lor în circuitul de utilizare cât mai rapid. Analiza conţinutului de aflatoxine este recomandată, în special dacă producţia este destinată consumului de către animale.

Sursa: www.dekalb.ro

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!