Comerţ alimentarŞtiri agricole

OPERAȚIUNEA ”CONGELATORUL”! Ministrul Petre Daea cere ca ROMÂNII SĂ FACĂ ANALIZA CĂRNII DE LA PORCII TĂIAȚI!

Carne de porc in congelator

Virusul pestei porcine africane poate rezista și până la câteva luni în carnea congelată. Cum Crăciunul se apropie cu pași repezi, autoritățile se tem de apariția unui nou val de focare având în vedere că oamenii își vor scoate carnea de la congelator pentru a pregăti preparatele specifice sărbătorilor de iarnă. În acest sens, Petre Daea îi roagă pe toți cei care și-au tăiat animalele și au băgat carnea la înghețat să o ducă la analize înainte de a o consuma. În cazul în care se confirmă prezența virusului pestei porcine africane, carnea se va confisca.

Toate produsele care sunt în congelator trebuie să fie sub control sanitar-veterinar. Producătorul să se ducă de bună voie şi să spună: ‘Am tăiat porcul. Ia fă-mi o analiză la el! O fi bolnav, pot să îl mănânc în continuare sau nu îl pot mânca?’, ca să oprim această posibilitate, pentru că există această posibilitate (de răspândi pesta porcină africană – n. r.). Trebuie să transmitem oamenilor ce trebuie să facă. (…) Poate nu am fost suficient de înţeleşi de oamenii respectivi, iar cu ajutorul dvs. vom fi şi mai bine înţeleşi. Iar eu vă stau la dispoziţie indiferent când doriţi, pentru a le explica oamenilor ce trebuie să facă, astfel încât să ne ferim toţi de această boală şi să fim sănătoşi, pentru că avem ce mânca în România, avem unde creşte porci în România, avem cu ce-i creşte. Sigur, aici este o problemă. ANSVSA a mers şi a anunţat, inclusiv prin primari şi prin mass-media, pentru a se cunoaşte de către cei care au făcut acest lucru neştiind, din frică şi din nesiguranţă. În momentul în care a apărut pentru prima dată în ţară o asemenea molimă, evident că pe om îl cuprinde frica şi zice: ‘Mi-ai atacat existenţa mea’ şi, atunci, l-a sacrificat şi l-a pus în congelator”, a declarat Petre Daea, potrivit Agerpres.

Ministrul Petre Daea a mai spus că analizele sunt gratuite şi durează până la 48 de ore.

“Analiza nu costă nimic şi durează până la 48 de ore. Avem până la această dată 24 de laboratoare în România unde se pot face aceste analize. Prima noastră solicitare, prima noastră dorinţă şi primul nostru apel este să se ducă la medicul veterinar şi să facă aceste analize, să fie convins că animalul respectiv nu a fost contaminat cu acest virus. Oamenii sunt extraordinari de cuminţi şi sunt foarte atenţi, de aceea şi noi trebuie să fim atenţi ce le spunem. Eu mă străduiesc să o fac şi, dacă şi dvs. mă ajutaţi, e un lucru minunat. Am luat măsuri peste tot în ţară”, a explicat Daea.

În cazul în care carnea din congelator este contaminată,  ministrul a afirmat că se urmăreşte aceeaşi procedură de confiscare şi distrugere ca și în cazul porcilor vii infestați.

În condiţiile în care se constată acest lucru, are aceeaşi procedură: confiscare şi distrugere. Sigur, boala nu afectează oamenii, dar ei pregătesc carnea, fac o serie de operaţii, dau resturile la porci şi, astfel, duci boala în altă parte. Iată cum a ajuns să controleze o parte din localităţi. (…) Trebuie să ne bazam pe toate, inclusiv pe onestitatea oamenilor, inclusiv pe lege, să ne bazam pe buna credinţă şi pe dragostea de ţară”, a conchis Petre Daea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

Scrie un comentariu