Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Clasificarea legumelor după criteriul agronomic și ciclu de viață

clasificarea legumelor

Cunoașterea tipurilor de legume este esențială pentru a gândi și pentru a păstra o rotație corectă a culturilor. Clasificarea legumelor poate fi făcută în mai multe feluri, după mai multe criterii, precum cel botanic, cel agronomic și cel legat de durata ciclului de viață al plantei.

Clasificarea cel mai des utilizată pentru legume este cea agroeconomică care are în vedere mai multe aspecte, incluzând aici aspectul plantei – a organului comestibil, mai ales, sau tehnologia aplicată în cultură.

Una dintre lucrările care prezintă cel mai bine modul în care se împart legumele este suportul de curs pentru Tehnologii Horticole, de prof. dr. Dănuț N. Mănuțiu.

Cum se face clasificarea legumelor după criteriul agroeconomic:

Grupa de legume rădăcinoase include plante precum morcov, pătrunjel, păstârnac, ţelină, ridichi, sfeclă roşie;

Grupade legume tuberculifere, adică acele plante de la care consumăm tuberculii: cartof, batat sau cartof dulce.

Grupa de legume bulboase le include pe cele care se înmulțesc prin bulbi: ceapă, usturoi, praz, ceapă de iarnă, ceapă eşalotă, usturoi peren.

Grupa legumelor vărzoase este definită în legătură cu organul comestibil și include varza albă, varza roşie, varza creaţă, varza de Bruxelles, varza chinezească, varza pentru frunze, gulia, conopida, broccoli

Grupa legumelor verdeţuri, adică acele legume cultivate pentru frunze şi peţioli: salată, spanac, cicoarea de grădină, cicoarea de forţat, lobodă, mangold, pătrunjel de frunze, ţelină de peţiol, spanac, fenicul, creson.

Grupa legumelor solano-fructoase sau a solanaceelor: tomate, ardei, vinete.

Grupa legumelor păstăioase de la care consumăm păstăile: fasolea de grădină, mazărea de grădină, bobul de grădină, bamele.

Grupade legume bostănoase: castravetele, pepenele galben, pepenele verde, dovlecelul, dovleacul de copt.

Grupa legumelor condimentare: mărar, cimbru, busuioc.

Grupa legumelor perene: sparanghel, revent, tarhon, anghinare, leuştean, măcriş, ştevie.

Grupa ciupercilor cultivate: ciuperca albă, buretele de fag, ciuperca cu văl, ghebe de toamnă, shitake.

După ciclul de viață, legumele se clasifică în:

  • plante anuale: la care ciclul de viață durează un an cu exemple tomata, ardeiul, vânăta, castravetele, spanacul.
  • plante bienale: la care ciclul de viață durează doi ani, cum sunt morcovii, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla roşie sau ceapa, varza (toate varietățile), conopida sau gulia.
  • legume multianuale sau plante perene, acelea la care ciclul de viaţă nu se încheie cu fructificarea, ci datorită organelor de rezistenţă (rizomi, bulbi, tuberculi) regenerează în fiecare an formând organe vegetative şi reproductive o perioadă de mai mulţi ani: sparanghelul, revent, anghinare, tarhon, leuştean ş.a.

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!