• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb”

    agrointeligenta.ro -

    Drona a fost echipamentul care a reușit să salveze, anul trecut, cultura de porumb din ferma ialomițeană Agriserv. Gabriel Petre, cel care a preluat în exploatație responsabilitatea pilotării dronei, i-a mărturist Luciei Pavelescu, Marketing Manager NIK România, că la un an decând ferma a achiziționat modelul XAG P100 PRO, această dronă își merită fiecare bănuț, iar tratamentele aplicate cu ea sunt eficiente și pot fi aplicate inclusiv când în teren nu se poate intra cu alte utilaje agricole.

    Ferma Agriserv lucrează 1.300 de hectare în localitatea Bucu din județul Ialomița. Din aceată suprafațăa, 1.000 de hectare sunt irigate, așa că porumbul este prima opțiune de cultivare a suprafețelor ce beneficiază de infrastructura de udare. Iar când, anul trecut, porumbul a fost în pericol din cauza unui atac de dăunători, s-a luat decizia achiziției dronei XAG P100 PRO de la compania NIK, care asigură inițierea zborurilor, dar și mentenanța echipamentului.

    ”Prima interacțiune cu drona am avut-o în vara anului 2024, mai precis în luna august, când, din cauza invaziei de dăunători la porumb, am fost nevoiți să găsim o soluție pentru a aplica insecticidul cât mai repede. MET-ul nostru de 36 de metri, oricât este el de performant, nu putea intra în cultura ce ajunsese la peste doi metri înălțime. Așa că am achiziționat drona de la compania NIK, specialiștii lor au venit cu ea la fermă, au montat-o, ne-au făcut un training, iar a doua zi, cu ajutorul suportului tehnic de la NIK am venit în câmp și am făcut prima operațiune de stropire. Până seara puteam să mă declar un operator profesionist”, a spus Gabriel Petre, reprezentantul fermei care, înainte de a deveni pilotul oficial al XAG-ului, avea alte atribuții, dar a devenit foarte repede un operator experimentat.

    Un mare avanjaj al dronei XAG P100 PRO de la NIK este acela că echipamentul vine dotat cu senzori de obstacole, astfel că poate zbura în siguranță și în câmpurile unde sunt amplasate instalațiile irigate. În plus, beneficiind de un upgrade în limba română, comanda este ușoară.

    ”Din aplicație se pot seta înălțimea, distanța de lucru, distanța față de plantă – că diferă în funcție de culturi, distanța față de obstacole, totul cu un simplu click. În aplicație găsim luarea de puncte pentru marcarea terenului în GPS cu ajutorul joystik-ului la care noi am adus o îmbunătățire punându-i doi magneți ca să fie mult mai stabil pe mașină”, explică reprezentantul fermei.

    Drona XAG P100 PRO permite setarea lățimii de lucru, de la 5 până la 10 metri, dar și dimensiunea picăturilor, pentru a adapta aplicarea tramentului la condițiile de vreme din ziua respectivă. ”În plus, se pot seta distanța față de obstacole, viteza de revenire a dronei care ajută foarte mult – la stropire se poate duce cu o viteză de siguranță, la întoarcere, fiind traseul bine cunoscut, poate veni mult mai repede pentru a grăbi operațiunea”, explică Gabriel Petre.

    Drona XAG P100 PRO  a ”stropit” deja în fermă 800 de hectare

    Din august anul trecut, adică în mai puțin de un an, drona de la NIK a ”stropit” în fermă peste 800 de hectare, fiind de multe ori o opțiune de aplicare a tratamentelor decât mașina de stropit. ”Avantajele dronei sunt mult mai spectaculoase – avem acel efect de turbionare, unde aplicarea substanței se face până la cea mai mică plantă. Acel efect de vârtej făcut de dronă are un randament mult mai bun, fiindcă aplică substanța activă și pe partea inferioară a frunzelor. De asemenea, cu toții știm când lucrăm cu boli și dăunători, că avem o fereastră scurtă de timp pentru a acționa. Cu drona ne mișcăm rapid, poate zbura și noaptea, are traseele prestabilite și eficiența e la fel de bună ca la zborul de zi”, mai spune specialistul.

    Eficiență mare în consumul de apă, program de zbor și pe timpul nopții

    Cu drona de la NIK, ferma a reușit să utilizeze mai eficient apa folosită la stropiri: folosind un bazin de o tonă de apă, drona lucrează până la două zile.

    ”Cu un rezervor de 50 de litri se poate acoperi maxim undeva de 3 hectare, în funcție de substanța aplicată, de distanța de zbor între rânduri, de lățimea de lucru. Durata bateriei este undeva de 8 minute și garantat două hectare jumate se pot realiza în cele 8 minute. Pentru un randament bun al dronei aș recomanda achiziționarea a minim șase baterii. Noi am început cu patru baterii și două generatoare pe benzină, dar aveam timp morți între încărcatul bateriilor – venea drona și așteptam undeva la 10 minure. Ca să scăpăm de timpii morți am mai achiziționat doi acumulatori și două generatoare electrice, deoarece la pivoții din câmp am instalat prize la 2,20 ca să creștem randamentul. Ca viteză, la înapoiere poate atinge undeva 12 m/s, dar viteza de lucru pentru a evita orice obstacol este undeva de 7,9 m/s”, explică Gabi Petre.

    Parteneriatul cu NIK pentru achiziția, mentenanța și servisarea dronei s-a dovedit, de asemenea, o alegere deșteaptă. Astfel, în urma unui incident, când drona s-a lovit de un pom și a fost avariată, a fost nevoie de un telefon către cei de la NIK pentru o rezolvare rapidă. Drona a fost dusă la Slobozia, ”rezolvată” până seara, iar a doua zi s-au reluat operațiunile cu ea în fermă.

    Ferma care de un an tratează culturile cu drona de la NIK România


    Te-ar mai putea interesa

    Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!” CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă! Cum protejăm găinile de caniculă pentru a menține producția de ouă

    Ultimele știri

    O familie de crescători de oi – confirmați cu antrax! Femeia a murit, soțul și fiul sunt în spital, în stare gravă De aproape un an, Gabriel Petre pilotează drona XAG P100 PRO în ferma Agriserv: ”Cu ea ne-am salvat cultura de porumb” APIA a sesizat DNA în cazul unor adeverințe depuse pentru subvențiile la hectar