• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea legumelor în câmp, solarii și sere

    Oana Timar -

    Fertilizarea legumelor este esențială, fie că vorbim despre o cultură de legume în câmp, în solar sau în seră. Legumele sunt mari consumatoare de substanțe nutritive, așa că hrana ce trebuie asigurată trebuie să fie suficientă pentru ca dezvoltarea plantelor și mai apoi recolta să nu aibă de suferit din cauza carențelor. Nici fertilizarea excesivă nu este benefică, așa că se recomandă o fertilizarea atentă a culturilor agricole.

    Pentru o fertilizare eficientă a culturilor agricole se recomandă întotdeauna să efectuați o analiză a solului. Buletinul de analiză vă va oferi informații legate de disponibilitatea elementelor nutritive din sol, dar mai ales care sunt carențele pe care trebuie să le rezolvați în solul respectiv. De regulă, un serviciu eficient de analiză a solului vă asigură și recomandări avizate cu privire la produsele și cantitățile pe care să le administrați la fertilizarea legumelor.

    Fertilizarea legumelor în câmp

    Legumele cultivate în câmp trebuie să beneficieze de o fertilizare de bază efectuată în toamnă și de fertilizări faziale pe parcursul perioadei de vegetație.

    Toamna, pentru cultura legumelor din câmp se administrează îngrăşămintele organice (cu excepţia rădăcinoaselor, bulboaselor şi păstăioaselor) în doze de 20-40 t/ha şi îngrăşăminte chimice mai greu solubile pe bază de fosfor şi potasiu (superfosfat, sulfat de potasiu sau sare potasică).

    Primăvara, la suprafețele pentru legume, înainte de înfiinţarea culturii, se fertilizează cu azotat de amoniu (150-200 kg/ha) sau cu îngrăşăminte complexe (300 kg/ha).

    În funcţie de durata perioadei de vegetaţie a culturilor se aplică una, două sau trei fertilizări faziale. Prima fertilizare fazială se face la circa două săptămâni de la răsărirea plantelor sau plantarea răsadurilor cu azotat de amoniu pentru a stimula creşterile vegetative.

    Cea de-a doua şi respectiv a treia fertilizare fazială se aplică în faza de consum maxim a plantelor care coincide cu începerea îngroşării rădăcinilor (la rădăcinoase), a formării căpăţânilor (la vărzoase), a înfloririi şi la
    înfloritul în masă (la solano-fructoase, bostănoase).

    La aceste fertilizări se administrează îngrăşăminte pe bază de azot şi potasiu sau îngrăşăminte complexe
    (N, P, K).

    Fertilizarea legumelor din solarii

    Fertilizarea legumelor din solare este una mai intensă. Astlfe, în solarii la fertilizarea de bază se aplică din toamnă aceleaşi îngrăşăminte ca şi în câmp, însă dozele de îngrăşăminte organice sunt mai mari (60-70 t/ha).

    În cursul perioadei de vegetaţie culturile din solarii se fertilizează mai susţinut decât în câmp. Conform recomandărilor firmei Kemira la fiecare udare trebuie să se administreze îngrăşăminte complexe în cantităţi mici de 3-8 grame pe metrul pătrat.

    Fertilizarea legumelor în seră

    În acest caz facem referire la serele în care legumele sunt crescute după medota tradițională, adică folosind pământul ca substrat. Astfel, fertilizarea în aceste spații protejate se face o dată pe an, de obicei în cursul verii, între ciclul I şi ciclul II de producţie, cu 80-100 t/ha gunoi de grajd.

    În cazul legumelor în sere, îngrăşămintele chimice, atât la fertilizarea de bază, cât şi la cele faziale, se  administrează numai pe baza analizelor agrochimice. La cultura tomatelor se recoltează probe de sol o dată pe lună, iar la castraveţi de două ori pe lună. Tomatele se fertilizează la interval de două săptămâni, iar castraveţii săptămânal.

    Pe lângă fertilizările radiculare, în cursul perioadei de vegetaţie, este recomandat să se aplice şi fertilizanţi foliari, odată cu tratamentele fitosanitare, care pe lângă aportul în elemente nutritive măresc capacitatea plantelor de extragere a acestora din sol.

    De subliniat că în cazul tuturor culturilor de legume, fertilizarea de bază poate fi completată cu soluții mai noi, precum fertilizarea foliară. În cazul acestor îngrășăminte lichide se recomandă recomandările de administrare furnizate de către producător sau distribuitorul foliarului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri