Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

Mari probleme cu răsărirea culturilor de toamnă

Rapita abia rasarita
În unele ferme, rapița a început să răsară abia la începutul acestei luni (foto: Facebook.com/Ion Constantin Olteanu)

Agricultura este în impas: agricultori din toată țara reclamă probleme majore cu răsărirea culturilor de toamnă, în special cea de rapiță. La cea de grâu, o mare parte din agricultori au încheiat semănatul și așteaptă ploi ca boabele să germineze. Ministrul agriculturii Petre Daea îi liniștește pe fermieri cu privire la previziunile sumbre despre soarta noilor culturi agricole.

„Răsăritul a început să se întrezărească în anumite zone. Datorită precipitațiilor de-acum, răsărirea nu este uniformă și se creează o anumită neliniște. Eu, ca agronom de-o viață, știind ce înseamnă lucrul acesta, nu trebuie să ne sperie. Evident că sunt societăți și unități de agricultură care au terminat semănatul”, a afirmat Petre Daea, sâmbătă, într-o intervenție la România TV, preluată de stiripesurse.ro.

Ministrul agriculturii Petre Daea a dat exemplul fermierului Mihai Anghel, unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din România, care este localizat în județul Dolj și care deține o suprafață de 13.000 hectare. Acesta a încheiat semănatul grâului și este îngrijorat de această a răsărirea acestuia.

În plus, oficialul de la Agricultură a menționat că, în timpul vizitelor pe care le-a făcut în țară, a observat că, în unele zone, pământul se lucrează dificil din cauza secetei.

„Acolo nu trebuie să apelăm la plug, pentru că plugul este imposibil de introdus în sol și lucrarea, la o adâncime mai mică, cu agregatele pe care le avem în dotare, ne va da posibilitatea să punem în pământ sămânța”, a detaliat Daea.

Petre Daea a anunțat că va continua șirul de vizite pe care le are programate în țară, în perioada următoare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!