• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERII AU VENIT CU DOVADA: BERBEC CASTRAT, REPRODUCĂTOR CU SUBVENȚIE! ALT MASCUL MAI VOINIC, SCOS DE LA PLATĂ!

    Ramona Dascălu -

    Gheorghe Dănulețiu, cunoscut de români sub numele de Ghiță Ciobanul, a fost unul dintre oierii care s-au prezentat astăzi, 10 octombrie, la Ministerul Agriculturii pentru a-și exprima nemulțumirea față de modul în care autoritățile acordă subvențiile crescătorilor de ovine din România.

    Ghiță Ciobanul nu a venit singur la București, ci a adus cu el și un berbec cu origine pentru a-i demonstra ministrului Daea că un berbec care primește subvenție este mai plăpând decât unul care nu primește. Mai mult, deși masculul achiziționat de oier a fost castrat pentru că era purtător de screpie, nu există procedură pentru ca animalul să fie scos din baza de date cu reproducători.

    Eu sunt proprietarul acestui berbec cu origine pe care l-am adus astazi la București. I-am cumpărat anul trecut pentru probă ca să le demonstrez că în tot ceea ce fac există niște inegalități. Ne-au cerut să avem probă, am venit de mai multe ori, am încercat să-i spun, să-i explic domnului ministru ceea ce mi se întâmplă, ceea ce am cumpărat, ce controale mi-au trimis ca să încerce să mă intimideze, să mă retrag, să bage frică în mine.

    Anul trecut după ce am cumpărat 15 berbeci, pe doi, dintre care unul este aici de față, i-au găsit bolnavi de screpie, rezistență la screpie. Dacă montează o oaie de aceeași genă, mieii ies bolnavi cu screpie. Am venit la ANSVSA și doctorii au spus că nu sunt bolnavi. Atunci de ce l-ai castrat? Acești berbeci sunt castrați după ce i-am băgat anul trecut la montă, după ce mi-au îmbolnăvit animalele. Am venit și le-am explicat celor de la ANZ că berbecul acesta s-a castrat, la acest berbec mai este valabil certificatul de origine? Pentru că acest berbec nu mai montează. Drept răspuns, ei au spus că nu s-au gândit la treaba asta. Păi atunci au valoare actele sau berbecii? Noi băgăm berbecii la montă sau hârtiile?„, este mesajul transmis de oierul din județul Sibiu.

    De asemenea, Gheorghe Dănulețiu a mai declarat că a fost intimidat de către mai multe instituții, precum Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) și Direcția Sanitar Veterinară (DSV).

    „Cei care au încercat să mă intimideze au fost cei de la ANZ, DSV prin trimiterea de controale. Cei de la ANSVSA mi-a dat amendă că nu am spus că am în două părți animalele: la Sălaj și la Sibiu, am făcut contestație. Eu le țineam într-o singură exploatație că acolo am domiciliul. Au trimis controalele după ce m-am întors de la Bruxelles. Am venit la ministru și i-am spus că nu corespund berbecii și el pur și simplu m-a ignorat, n-a vrut să mai vorbească, nu mi-a mai răspuns la telefon. Acum am adus berbecii aici să-i vadă, 3 ani au amundoi și uite diferență”, a spus ciobanul.

    Vă reamintim că astăzi, marți – 10 octombrie, mai mulți oieri au venit la București, la Ministerul Agriculturii. Crescătorii de ovine au adus cu ei un berbec cu origine care beneficiază, pe lângă Ajutorul Național Tranzitoriu (ANTZ) și de sprijin cuplat de la APIA, dar și un alt berbec, fără origine, dar care nu ia decât Ajutorul Național Tranzitoriu de la bugetul de stat. Oierii au vrut să arate astfel că animalele care figurează ca reproducători nu au mereu caracterele cerute, existând însă masculi mult mai potriviți pentru montă, dar care sunt excluși din programul de ameliorare și din această cauză, oierii pierd subvenția. Ciobanii veniți la București au anunțat că vor rămâne aici până vineri, fiind deciși să doarmă și în curtea Ministerului Agriculturii, în cojoace, dar și să intre în greva foamei.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!