Ştiri agricoleViaţa la ţară

Piranha de Giurgiu: Peștele care înțeapă a invadat apa Dunării

Foto: Realitatea de Giurgiu

O specie de pești care înțeapă a invadat apa Dunării în apropierea orașului Giurgiu. Pescarii din zonă atrag atenția că peștii denumiți de localnici “piranha de Giurgiu” sau “micul piranha” dăunează celorlalte specii și vor ajunge să distrugă fauna locală.

Piranha de Giurgiu sau somnul pitic este un peste cât palma de mare și a devenit spaima pescarilor. Mulți susțin că pe lângă faptul că sunt dăunători altor pești, înțepătura lor este foarte dureroasă. Deşi pescarii amatori îi spun somnul pitic african, de fapt el e de origine americană şi a ajuns în Europa acum vreo sută de ani, potrivit realitateadegiurgiu.net.

Somnul pitic seamănă ca formă cu somnul obişnuit, deşi nu este înrudit cu acesta, întrucât face parte din altă familie. Are un pinten ascuțit pe spate și răpitorul nu îl poate mânca, în schimb el mănâncă aproape orice, inclusiv icrele celorlalți pești. Se înmulţeşte într-un ritm ameţitor şi, practic, nu poate fi stârpit.

Micul piranha are, însă, şi calităţi. Se prinde uşor, cu orice momeală, nu are prea multe oase şi e tare gustos.

În Ungaria, această specie de pește poate fi întâlnită în toate apele curgătoare şi în majoritatea bălţilor. La noi însă a ajuns de vreo zece ani. Se presupune că apariţia lui se datorează fie factorilor naturali- inundaţii, deversări, icre eclozate purtate de vânt sau păsări ihtiofage – fie populărilor voluntare, fiind confundat cu puietul de somn sau populărilor ilegale pentru afectarea intenţionată a unui bazin piscicol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!