• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Balaban, medic veterinar: ”Situația fermelor de porci este critică!”

    Ramona Dascălu -

    Chiar dacă autoritățile române mai anunță din când în când închiderea câte unui focar de pestă porcină africană sau repopularea cu porci santinelă a câtorva gospodării, lăsând impresia că lucrurile merg în spre bine, se pare că situația reală în fermele de porci din România este din ce în ce mai gravă. Cel puțin, asta susține proprietarul unei valoroase ferme din Ialomița cu 5.000 de scroafe, fermier care, din cauza faptului că de 52 de zile are exploatația închisă, a ajuns să își omoare proprii porci din lipsa spațiului.

    Crescătorul Adrian Balaban, de profesie medic veterinar și totodată președintele Asociației Medicilor Veterinari din Sectorul Suin, se declară foarte dezamăgit de faptul că autoritățile din România nu mai privesc cu la fel de mult interes ca la început problema pestei porcine africane (PPA). Acesta susține că instituțiile abilitate să prevină răspândirea virusului nu fac altceva decât să contabilezeze numărul de focare.

    Adrian Balaban

    „Situația este dramatică în continuare. În fiecare zi apar focare noi, am depășit 1.000 de focare, iar autoritățile fac inventarul, ei atât fac că mai mult de atât nu pot să facă. Pentru pesta porcină africană, în afara contabilizării cazurilor apărute și în afara faptului că plătesc niște bani fermierilor afectați, nu fac nimic pentru a preveni răspândirea virusului în țară, absolut nimic. Filtrele rutiere sunt așa de ochii lumii, au fost puse ca să nu se zică că n-au pus, nu așa se fac filtre. Ai pus un covor pe asfalt și ală e filtru?”, ne-a declarat medicul veterinar.

    Fermierul spune că nu se cunoaște situația reală a efectivelor de suine din Români. ”În afară de analizele uzuale pe care le face orice altă fermă, nu ne face nimeni niciun fel de analize suplimentare. În primul și primul rând, datoria lor, conform directivelor, este să facă recensământul animalelor în zona de protecție, în zona de supraveghere, și să facă examenul clinic al animalelor din această zonă. Acest examen clinic implică inspecția fiecărui animal și recoltarea unui anumit număr de probe de sânge din fiecare exploatație, ceea ce nu cred că s-a făcut. Acestea sunt primele două cerințe care trebuiesc implementate în momentul declarării unui focar de pestă porcină”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Fermă de porci închisă de peste 50 de zile

    Proprietar al unei ferme de scroafe cu 5.000 de capete în Căzănești, Ialomița, Andrei Balaban susține că la el în exploatație, în acest moment, este măcel.

    „Stau cu ferma închisă de 52 de zile, am fermă de 5.000 de scroafe și trebuia să scot 3.000 de porcine în fiecare săptămână și acum de 52 de zile ferma e complet închisă, nu pot să scot niciun porc din țarc. Acum țin purceii unii peste alții, sunt foarte mari probleme cu spațiul. Cu hrana nu sunt probleme, reușim să ne asigurăm furajarea animalelor. Dar din cauza lipsei de spațiu a trebuit să ucidem o parte dintre animale ca să reușim să salvăm o parte din ele. Capacitatea fermei este depășită de foarte mult timp. Situația este dramatică”, spune acesta.

    Ialomițeanul speră ca la sfârșitul lunii să îi fie ridicată restricția și să poată scoate animale din fermă.

    „Probabil că la un moment dat o să pot scoate porcii din exploatație. Dacă nimic nu se mai întâmplă, acest lucru ar trebui să se întâmple în jurul datei de 28 octombrie, atunci ar expira termenul de 40 de zile de la ultimul focar, aș ajunge la 65 de zile de când stau cu ferma închisă. Nu știu ce o să mai am de scos la vremea respectivă din fermă pentru că e măcel ce e acolo. Și asta în cazul în care nu mai apare vreun alt focar pentru că dacă ar mai apărea ar trebui să îmi prelungească iar perioada de așteptare”, mărturisește fermierul.

    Fermele comerciale de porci sunt într-o situație critică

    Adrian Balaban este de părere că în acest moment situația exploatațiilor comerciale este mai gravă decât a crescătorilor de porci individuali, și asta pentru că proprietarii fermelor mari sunt obligați să respecte niște reguli stricte, în timp ce gospodarii, din cauza incompetenței autorităților, își lasă animalele să circule libere dintr-o parte în alta.

    „Duceți-vă în zona de câmpie, în satele mai îndepărtate de Brăila, să vedeți cum se mișcă porcii liberi pe stradă sau la capătul satului oamenii cresc porci în libertate în condițiile în care acea zonă e zonă de protecție. Mai mult decât atât, în zona respectivă este interzisă mișcarea tuturor animalelor, inclusiv oi, vaci, păsări. Dar dacă mergeți acolo veți vedea cum oamenii își trimit vacile la păscut pe câmp, nu ai nicio certitudine că nu au trecut pe acolo mistreți, și după aia vacile se întorc acasă. Și se mai miră cum se răspândește boala dintr-o parte în alta. Dacă autoritățile statului sunt atât de bine pregătite cum se întâmplă că nu reușesc să adopte aceste minime măsuri de restrângere? Ce să mai discutăm de măsuri macro la nivel național?”, se întreabă nemulțumit crescătorul de porci.

    Conform celei mai recente situații oficiale de la ANSVSA, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 260 de localități din 14 județe, cu un număr de 1.021 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). De asemenea, au fost înregistrate 107 cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 353.914 de porci afectați de boală, conform datelor făcute publice pe 18 octombrie 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!