• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Companiile străine dau tonul: informatizarea va crește profitul afacerilor din agricultură

  agrointeligenta.ro -

  Creşterea numărului de investitori străini în agricultura din România va stimula implementarea soluţiilor ERP (Enterprise Resource Planning) în acest sector, întrucât răspund nevoii acestora de monitorizare şi control al business-ului lor, arată o analiză citată de capital.ro.

  „Marii jucători locali din agricultură şi agribusiness-ul românesc utilizează deja diferite sisteme de management al afacerilor, dar aceştia acoperă împreună o parte redusă din potenţialul agricol al României. Proprietarii români tradiţionali din domeniu (care sunt cei mai mulţi) nu au însă înclinaţii spre utilizarea calculatorului; de altfel, pentru cea mai mare parte din suprafaţa totală agricolă, fragmentarea terenurilor şi dimensiunile reduse ale acestora fac încă inutilă o abordare modernă şi informatizată. Sunt în mod clar necesare în continuare soluţiile pentru impulsionarea comasării terenurilor agricole pentru a aduce agricultura românească în secolul actual al informatizării”, a arătat Mircea Hotăran, Director General al CGS Europe- IT Services, partener global Microsoft pentru implementarea soluţiei ERP deţinută de Microsoft, respectiv Dynamics AX.

  Companiile străine care investesc în agricultura din România sunt însă foarte interesate în eficientizarea gestiunii resurselor implicate în business şi mai înclinate către planificarea multianuală, aceştia fiind factori care favorizează o dată în plus implementarea soluţiilor ERP. De altfel, valoarea adăugată a soluţiilor ERP pentru agricultură este în special în zona de operaţional, întrucât majoritatea acestor sisteme trec cu mult dincolo de ariile contabile şi de management al stocurilor, permiţând interconectarea unor sisteme informaţionale complexe, care leagă parametrii şi realitatea din teren (umiditate, temperatură, densitate, productivitate, tip de lucrări agricole etc) de modulele financiare şi comerciale obişnuite.

  Multe firme locale din agricultură s-au obişnuit însă cu un nivel redus de control, care, deşi afectează productivitatea şi dezvoltarea, permite o evidenţă „flexibilă” a activităţii.

  „Dacă ne referim la întreaga ţară, agricultura şi o serie de domenii conexe- precum comerţul cu fructe, legume etc- sunt printre ariile care în mod tradiţional permit mai uşor ca statul sau proprietarul afacerii să fie ” fentaţi” în ceea ce priveşte impozitele, taxele sau, respectiv, încasările. În ultima perioadă a crescut însă ponderea companiilor străine dornice să investesca în agricultură, acestea înţelegând potenţialul existent şi deţinând atât resursele financiare, cât şi know how-ul necesar unui business eficient; printre urmările pozitive ale acestui fapt se află şi un comportament de business orientat către controlul consistent financiar-contabil şi operaţional al afacerilor. Acest lucru se poate realiza mai ales cu ajutorul soluţiilor de management al businessului (ERP-uri), care nu permit ca un produs sau înregistrare să dispară vreodată nejustificat din sistem, descurajând astfel atât evaziunea fiscală, cât şi furturile „, a precizat Mircea Hotăran.


  Te-ar mai putea interesa

  Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi! Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară