• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCANDALOS: PESTA DIN TELEORMAN, ȚINUTĂ LA SECRET! ȘEFUL DSV A FĂCUT JOCURI POLITICE?

  Ramona Dascălu -

  Caz fără precedent în județul Teleorman, unde suspiciunea de pestă porcină africană (PPA) din județ a fost ținută la secret timp de două săptămâni chiar de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare (DSV), deși legislația europeană și națională îi obligă pe aceștia să raporteze imediat toate cazurile suspecte.

  Județul Teleorman figura încă din luna august, într-un document al Comisiei Europene, ca fiind zonă cu risc crescut de apariție a focarelor de PPA, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe directorul DSV Teleorman să ia hotărârea de a nu transmite alerta de suspiciune, așa cum se procedează în astfel de cazuri, pe data de 28 septembrie, atunci când au fost găsite cadavrele celor 2 porci domestici, la marginea pădurii Slobozia Mândra.

  „Unul dintre cadavre era aproape proaspăt. Celălalt era mâncat, era schelet. Resturi de cadavru. Cel mâncat era infectat”, a declarat Iulian Ianculescu pentru newsweek.ro. Tot directorul DSV a menționat că „în momentul în care s-au recoltat probele, pe 28, cadavrul integru era perfect sănătos. Celălalt cadavru era aruncat la zece metri, pe undeva prin bălării. Au zis să recolteze probe pentru siguranță. Medicii nu au considerat că este cazul să îl trimitem pe suspiciune”.

  Cum era evident că leșul porcului fusese mâncat de alte animale, Direcția Sanitar Veterinară Teleorman trebuia să transmită urgent alerta de suspiciune, apoi cadavrele celor doi porci să fie incinerate, așa cum scrie în „Manualul Operațional pentru Intervenția în Focarele de Pestă Porcină Africană”.

  „Suspiciunea trebuie anunțată, dacă există suspiciuni. Medicii de la fața locului au considerat că (porcii – n.r.) nu au modificări anatomo-patologice. Nu se știe cine a mâncat din el pentru că era în stare de putrefacție. Probele au fost trimise imediat, rezultatul a fost primit după 15 zile” , a mai spus directorul DSV Teleorman.

  Iulian Ianculescu crede că a acționat corect și nu are ce să își reproșeze.

  „Nu am ținut cazul secret. Sincer! În ziua în care s-au găsit cadavrele respective, s-au îngropat și s-a dezinfectat zona. Pentru faptul că nu a apărut pesta porcină până la această dată, înseamnă că măsurile luate au fost eficiente”, a declarat acesta.

  Întrebat de ce nu a dat alerta de suspiciune, Ianculescu a spus că nu vrea să intre în amănunte, dar a găsit totuși o scuză: „Făceam un dezavantaj la județ dacă aveam vreo suspiciune. S-a confirmat pe un porc, pe resturi de cadavru, care nu știu dacă este al județului Teleorman. Nu are origine, nici proprietar, nici crotalie. Este un lucru atipic. Făceam un dezavantaj pentru că se răspândea foarte repede în gospodăriile populației„.

  Dacă ar fi transmis alerta imediat, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA) ar fi verificat cu prioritate probele transmise de la Teleorman. Așa, însă, probele au fost prelucrate după 15 de zile de la data transmiteri acestora.

  Astăzi, luni – 22 octombrie, a fost confirmat deja cel de-al 4-lea caz de PPA din județul Teleorman, într-o gospodărie din satul Ştorobăneasa din comuna cu acelaşi nume, situată în apropierea reședinței de județ, Alexandria.


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Perspective pe piața cărnii: Consumul de carne de oaie va rămâne constant, va crește cel de carne de pasăre și va scădea cel de vită PREȚ CARNE DE PORC CARCASĂ. ACEBOP: ”Fermierii nu pot profita de creștere! Purceii s-au scumpit la 80-90 de euro euro/cap” CRIS-TIM folosește CARNE MARCATĂ CU ȘTAMPILA OVALĂ, O GARANȚIE A SIGURANȚEI ȘI A CALITĂȚII!

  Ultimele știri

  Ziua Porumbului 2021 la Vezendiu, un eveniment-cheie pentru nord-vestul României, unde jumătate din suprafețe sunt cultivate cu porumb Legislație nouă pentru exploatarea terenurilor. Anunțul făcut de europarlamentarul Dan Motreanu! Chiar nu vă pasă de fermieri?! Semnal de alarmă tras la Bruxelles despre situația producătorilor de hrană!