Fonduri europeneŞtiri agricoleViaţa la ţară

Fermierul Costel Vișan, sfătuit prost de funcționari, a ajuns în pragul falimentului

Costel Visan cultivator capsuni Somosches
Costel Vișan este un cultivator de căpșuni foarte apreciat. Fără subvenții și proiectul de la AFIR, micul fermier își va închide afacerea

Subvenția agricolă de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și fondurile europene nerambursabile de 15.000 de euro de la AFIR. Finanțări de care depinde toată munca arădeanului Costel Vișan și a familiei sale. Din cauza unui sfat primit de la reprezentanții AFIR și, se pare, a unei erori de operare în sistemul APIA, producătorul de căpșuni din satul Somoșcheș, comuna Cermei, este în pericol de a pierde în totalitate ferma de familie.

Pe 24 septembrie, la ferma familiei Vișan a venit controlul de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Ceea ce trebuia să reprezinte o simplă formalitate a scos la iveală o problemă de sistem ce face imposibilă accesarea fondurilor de 15.000 de euro pentru ferma mică din județul Arad. ”Când au venit cei de la AFIR în control mi-au spus că nu mă văd în sistemul de la APIA. Am rămas șocat. Vă dați seama că eu am făcut transferul și cei de la APIA mi-au zis că sunt OK, mi-au dat hârtiile, cererea de transfer. I-am întrebat dacă este totul în regulă și ei mi-au spus că da. Acum cei de la AFIR mă anunță că nu mă văd în APIA”, ne-a declarat Costel Vișan.

Sfatul care i-a dat viața peste cap

Despre ce transfer este vorba? Înainte de a depune proiectul pentru finanțarea nerambursabilă, Costel Vișan a luat parte la o sesiune de consultanță cu funcționari ai AFIR. La sediul primăriei, micilor producători li s-a spus că dacă figurează cu PFA nu vor avea eligibilitate la schemă din cauza unui punctaj prea mic și li s-a recomandat să facă transferul exploatațiilor pe altă formă juridică, mai exact pe intreprindere familială. ”Eu atunci am întrebat dacă se poate transfer de pe PFA pe IF și mi-au zis că da. Nu mi-au zis modalitatea, dar am fost la Registrul Comerțului și mi-au zis că nu pot deschide două firme pe același nume, că trebuie să închid PFA și să deschid IF. Vineri am închis PFA, luni am deschis IF. Trei zile calendaristice. Și pentru astea trei zile nu mă mai văd în sistem”, ne-a explicat producătorul de căpșuni.

Transferul care n-a mers cum trebuia

În luna mai, Costel Vișan a depus la APIA cererea unică pe 1,4 hectare de cultură de căpșuni în câmp și doi ari de solar cu aceeași cultură. La acea vreme, familia Vișan avea PFA. Transferul pe IF l-a făcut la centrul APIA de la Ineu unde i s-a spus că nu sunt probleme. Pentru că nu la acel moment, adică pe 6 iulie, sistemul informatic al APIA avea ceva probleme, funcționarul i-a făcut fermierului transferul pe hârtie, urmând ca apoi să se facă operarea în sistem. De aici au început problemele…

Același cod de exploatație, altă fermă în sistem

Pe de-o parte, la APIA fermierul riscă să nu mai ia subvenția pe acest an. La transfer, deși codul de exploatație a rămas același, plata ar trebui făcută pe un PFA ce nu mai există. Pe IF sistemul nu vede nicio cerere, deci nici bani de dat. ”Am luat legătura cu cei de la APIA Ineu și ei acolo îmi vorbesc așa de sus. chiar ieri am fost la Ineu și mi-au spus că nu se poate face transferul de pe o firmă moartă pe una vie. Bun, dar atunci de ce nu mi-ați zis atunci. Asta mă deranjează: eu nu sunt jurist, dar dacă atunci ei îmi spuneau că nu se poate face transferul, eu aveam 30 de zile la dispoziție să revin la PFA-ul meu înapoi. Dar ei mi-au spus că se poate tranferul și mi l-au făcut atunci pe hârtie pentru că nu mergea softul în calculator. Dacă mergea, eram cu transferul făcut”, crede fermierul.

Fără ”istoric” pe minim doi ani, deci nefinanțabil

Cea mai mare pierdere a familiei Vișan este însă pe partea de finanțare a fermei. Eligibilă la sprijinul de 15.000 de euro pentru ferme mici, exploatația nu poate încasa banii pentru că AFIR ”nu vede” istoricul fiscal al afacerii agricole. ”Eu figurez acum la APIA cu IF. Politica de la AFIR spune că dacă ei m-au băgat pe IF fără transfer din data de 7 iulie, eu nu mai sunt văzut cu minim 2 ani de zile în urmă. Le-am explicat că eu sunt Vișan Constantin, administrator unic al exploatației, codul de exploatație este același”, vorbește fermierul despre situația absurdă care îi taie finanțarea.

La capătul puterilor, cu toate documentele în ordine

Chiar dacă la controlul AFIR totul a fost perfect și îndeplinește toate condițiile pentru finanțare, lui Costel Vișan i s-a spus că problema de la transferul APIA nu permite accesul la schema pentru ferme mici. ”Am pierdut și subvenție și pierd la 1 noiembrie și finanțarea de 15.000 de euro. Totul din cauza unui funcționar care a lucrat cu ochii închiși și care nu a dorit să mă anunțe din timp că există riscul ca eu să nu mai iau niciun ban. Este, pentru mine și familia mea, picătura care a umplut paharul anul acesta. Deja am avut grindină de trei ori, mi-a distrus cultura de căpșuni. Apoi, știind că am fost eligibili pentru cei 15.000 de euro am făcut investiții, am luat sistem de irigații, paie pentru mulcire am luat de 1.500 de euro. Iar acum îmi spun că nu mai pot lua finanțarea, sunt la capătul puterilor. De când am aflat vestea nici eu, nici soția nu mai dormim”, spune, cu vocea slăbită, producătorul de căpșuni din Arad.

Fermierul ne-a trimis actele care atestă că, pe hârtie, transferul exploatației sale de pe PFA pe IF a fost efectuat. În sistem, însă, pur și simplu s-a șters PFA și s-a introdus IF, cum i s-a explicat arădeanului. O ”scăpare” umană, de sistem, de rea-voință, de incompetență, o ”scăpare” pe care la APIA Ineu nu vrea să o recunoască nimeni. La fel, rămâne fără pată și funcționarul AFIR care a dat fermierilor un sfat fără a le explica pașii exacți ce trebuie urmați. Iar în urma acestui orgoliu instituțional fără temei, un mic fermier, o mică afacere agricolă de familie va dispărea din 1 noiembrie. Adică peste trei zile. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

 1. AFIR o gasca de analfabeti functionali care nu stiu sa citeasca niste documente depuse in cadrul proiectelor, decat sa-si bata capul cu interpretarea corecta a legii, de frica organismelor de control (alti batuti in cap si aia), isi acopera greselile sa nu aibe nici-o raspunder, banii de finantari se duc sau se redirectioneaza catre “baietii destepti” iar restul stau cu destu’ in gura si se uita cum trece baba cu colacii….

 2. JOCURI, JOCURI, JONGLERII, ASA CA LA ROMANI, NUMAI LA NOI.
  1. AFIR nu este firma de consultanta. OK.
  2. Consultantul trebuia sa stie ca odata ce ai sters ceva- a murit ceva- o firma a decedat prin voia si fara voia noastra, EA, FIRMA nu mai exista! Este ceea ce se cheama – inadmisibil.
  3. In Ghid scrie CLAR, VECHIMEA FIRMEI DE 24 luni (douzeci si patru luni). Vechime inseamna REG COMERTULUI+ Cod APIA, + Cod DSVSA, Reg Agricol, ANAF, etc.
  4. Deoarece IF au 30 – TREIZECI DE PUNCTE, MULTI S – AU GANDIT CA SE POATE JONGLA. Domnule director AFIR, nu este posibil ca o persoana cu PFA din 2010 ce a avut cheltuieli, CAS, CASS, +++etc ca dupa 18 optsprezece ani de DATA LA STAT BANI sa fie marginalizati, EXCLUSI de la eligibilitate printr – un sistem favorizant si discriminatoriu facut ad – hoc, CU DOUA LUNI INAINTEA DESCHIDERII SESIUNII.
  5. Este NORMAL SI FIRESC? Un specialist AGRONOM cu PFA, pt ca nu a vrut sa puna neamurile pe hartie si sa fie IF pierde ELIGIBILITATEA deoarece nu are decat , pentru specializare 20 pr., fata de un IF facut peste noapte cu… 30 pr. !!?? PFA facut de o persoana fara specializare in domeniul agricol are– ZERO pr.!
  6. EXCLUDEREA TUTUROR IF- URILOR EFECTUATE IN ANUL 2018 AR FACE LUMINA IN ACEST AN JUBILIAR.
  S – a facut transferul in 7 lulie- oare nu se stia de noi toti ca inscrierea la APIA se face pana la 15 mai? Riscul l – ati asumat. Nu trebuie sa se supere nimeni, dar este normal sa traim cu toti in NORMALITATE. A da vina pe altii mi se pare neloial. ,,Situatie absurda”, hai sa fim seriosi.

  1. alo domnule problema e ca nam stiut iar daca cei de la apia imi spunea ca nu se poate face transferul daca inchid pfa nu inchideam dar miau zis ca se poate deci te rog citeste cum sa scris si apoi cind au venit 2 de la afir in primarie si au zis a scimbam pfa in if de ce nu nea zis si modalitatea ?asta cred ca a fost numa sa ne incurce sa nu luam banii.punct

Scrie un comentariu