• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stâna în Belgia: Rasă mixtă de oi cu profit din lapte și din carne

    Oana Timar -

    Drumul laptelui este unul câștigător în Belgia! Europarlamentarul Daniel Buda a însoțit un grup de crescători de ovine din România în cursul unei vizite la o stână din Belgia. Modelul de afacere cu ovine bazat pe o rasă mixtă – și de lapte, și de carne, l-a impresionat pe parlamentarul român care a arătat ca oierul belgian este avantajat prin prețurile pe care le obține, unele de 10 ori mai mari decât ceea ce primește un crescător de ovine din România pe același produs.

    ”Bergerie D’Acremont este o fermă unde proprietarul are până în 250 de oi din rasa Leitiere Belge. O rasă de lapte și carne a cărei producție se situează undeva la 500-600 litri de lapte în funcție “de an”. Dar nu atât laptele este important ci modalitatea în care el ajunge în farfuriile “domnilor” de la oraș și nu numai”, a scris pe pagian sa de Facebook europarlamentarul Daniel Buda.

    Delegația de fermieri și europarlamentarul Daniel Buda au apreciat gradul de procesare de la stâna din Belgia

    Conform reprezentantului PNL, Peter, proprietarul fermei din Belgia a procedat la prelucrarea laptelui reușind să patenteze cel puțin 12 sortimente de brânză. ”După gust și…după buzunar! Cert este că venitul pentru fiecare oaie este de peste 1.500 de euro pe an doar din lapte. Dacă mai calculezi și mielul cu o greutate de 25 kg la sacrificate și care este vândut undeva la 12 euro/kg în viu și aproximativ 21,5 euro/kg în carcasă, aveți și avem dimensiunea economică a unei astfel de exploatații. Sigur că asta înseamnă prelucrarea laptelui în sortimente de brânză cerute pe piață, cu trudă și sudoare, fiind ajutat de tatăl și de soția sa în fermă dar…merită efortul. Și, să nu uit, oile reforma le transformă în specialități (jambon, salam) pe care le vinde prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg!”, a prezentat Daniel Buda modelul de afacere cu ovine în Belgia.

    Europarlamentarul a făcut și o comparație cu prețurile pe care le primește pentru munca sa un oier din România. ”Cât este la noi kg de miel?! Azi 5,5 lei! Cât este la ei? 60 de lei! Adică de zece ori (10) mai mare! Cât este la noi kilogramul de brânză?! Să tot fie 25-30 de lei! Cât este la ei? Cea mai ieftină undeva 70-80 de lei și ajunge până la 200! Cât este la noi azi oaia la reformă 80-100 de lei adică 20-22 de euro. La ei un kilogram de jambon este 35 de euro, iar salamul 25 de euro! Adică cât o oaie la noi! Și atunci, vorba unora: noi suntem zdraveni la cap?! Despre lână să nu mai vorbim. După cum vă spuneam, în Africa de Sud, o familie care are câteva zeci de oi își ține copilul la școală doar din lână. Cum să facă față fermierii români la o asemenea concurență? Câtă vreme motorina, îngrășămintele și alte inputuri sunt aproape la prețuri similare cu cele din Vest dar veniturile de 10 ori mai mici?! Și ne mai lăudăm că avem programul național “susținem oia”! Da, o susținem să cadă în cap”, a arătat Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte