Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA: 431.739 de fermieri AUTORIZAȚI LA AVANS! Plata pentru CEI CU PESTE 10 HECTARE, ABIA DE LUNI!

Subventii APIA fermieri pamant

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie cea de-a doua săptămână de autorizare la plată a sumelor pentru avansul din subvențiile agricole pe anul 2018. Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă situția la zi a fermierilor intrați la avans, dar și ce schimbare a survenit în calendarul plăților anunțate.

Astăzi, vineri – 26 octombrie 2018, avem autorizați la plata avansului 12.393 de fermieri cu suma de 4.978.884,39 euro. În total, de la startul campaniei de plată a avansului, numărul fermierilor autorizați la plată a ajuns la 431.739, iar suma totală autorizată până în prezent este de 125.791.329,31 euro”, ne-a transmis directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Fermierii cu peste 10 hectare, autorizați la plată începând de luni

Așa cum s-a anunțat oficial, până în prezent s-au efectuat plăți numai pentru acei fermieri cu suprafețe de până în 10 hectare, fiind planificată în această primă etapă a plăților autorizarea pentru circa 450.000 de fermieri.

Deși era programat ca autorizarea la plată pentru fermierii care au peste 10 hectare să se înceapă de joi, 25 octombrie, acest termen nu a putut fi respectat. Astfel, această categorie de producători agricoli vor intra la autorizare abia începând de luni, 29 octombrie.

Pentru zootehnie, numai fermierii cu sprijin cuplat la speciile ovine și caprine vor intra la avans, autorizarea pentru acești beneficiari fiind programată să înceapă din 1 noiembrie. Cuantumul SCZ ovine/caprine nu a fost încă stabilit, așa că nu se cunoaște nici valoarea avansului.

Fermierii care primesc sprijin cuplat pentru bovine de lapte și de carne vor primi banii după 1 decembrie, perioada minimă de retenție a animalelor în fermă (6 luni de la finalizarea campaniei de depunere a cererii unice de plată) reprezentând o piedică în accesarea avansului.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii Vegetal și Zootehnie sunt incluse în bugetul național din anul următor celui de depunere a cererii unice. Astfel, pentru 2018, ANT și ANTZ se vor plăti din bugetul național pe 2019.

Vă reamintim că APIA a demarat plata avansului din data de 16 octombrie. Sumele parțiale se pot achita până pe 30 noiembrie, dată după care se trece la plățile regulare, plăți integrale.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!