BĂTAIE DE JOC la adresa fermierilor: Dosarul complet al TUNULUI DE 3,5 MILIOANE DE EURO!
agrointeligenta.ro -Agrointeligența – www.agrointel.ro reia în această toamnă seria de investigații jurnalistice care va prezenta cazurile în care banul public, național sau european, este cheltuit dezastruos. Deși toate aceste fonduri ar trebui să îi ajute fermieri, de cele mai multe ori, sumele importante sunt ”sifonate” prin proiecte cu eficiență discutabilă. Prima anchetă pe care o puteți citi mai jos vizează un caz ce ne-a fost semnalat de către fermieri și organizații profesionale din agricultură.
Firma de consultanță Egis România, implicată și în șantierul autostrăzii construită de Bechtel în Transilvania, s-a asociat cu o firmă cu afaceri aproape zero ca să învețe 10.000 de fermieri cum lucreze în cooperative agricole. Suma încasată de Egis de la Ministerul Agriculturii va fi de 3,5 milioane de euro. De precizat că, din datele oficiale, numărul fermierilor care primesc subvenții este de peste 850.000 de persoane.
Societatea cu care s-a asociat Egis România este deținută și administrată chiar de un angajat al companiei franceze. Contractul din bani europeni sunt destinați consilierii fermierilor. Reprezentanții firmei nu au dorit să explice asocierarea cu un angajat prin care se fac plăți de 9% din contract și nici ce servicii se primesc în schimbul banilor.
Așadar, o companie cunoscută pentru consultanța oferită pentru investiții în infrastructură, este vorba de Egis România, îi va școli în următorii trei ani pe fermierii români să realizeze cooperative cu agricultură ecologică. Și mai exact, Egis România trebuie să pregătească timp de 41 de luni de la semnarea contractului minimum 10.000 de fermieri care să realizeze 350 de asociații, dintre care doar 8 chiar să funcționeze pe piață conform legislației.
Licitație de milioane, dar cu un singur participant
Ministerul Agriculturii a publicat pe 15 februarie anunțul despre licitația „Achiziția de servicii de consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, așa cum reiese de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Anunțul de atribuire a avut numărul 190.286 și a fost făcut în data de 3 octombrie.
În acest anunț, Egis România era desemnată câștigător. Reprezentanților ministerului nici nu le-a fost greu să aleagă câștigătorul, pentru că Egis Romania a fost singura companie care a depus oferte. Și nu a depus oferte pentru un lot sau două din cele șapte loturi regionale ale contractului, ci a depus o ofertă pentru fiecare din cele șapte loturi. Și normal, le-a câștigat pe toate.
Facem precizarea că am încercat să dialogăm cu reprezentanții Egis România, companie cu capital francez, dar conducerea societății ne-a transmis că datele din contract sunt confidențiale și nu ne pot ajuta cu mai multe informații.
Cum se sifonează 9% din valoarea contractului
În caietul de sarcini realizat de angajații Ministerului Agriculturii un capitol care atrage atenția este cel legat de subcontractare. A fost stabilit un plafon maxim de subcontractare de 9%. Prin acest plafon s-au stopat asocierile dintre firme mici ca lideri de asociere și altele cu experiență în domeniul consultanței, dar a facut posibil și ca un procent de 9% sa fie scos de compania câștigatoare, procent care să fie cheltuit fără prea mult control.
De altfel, Alain Penfentenyo, directorul Egis Romania, a fost împuternicit în cadrul procedurii de licitație să semneze actele și pentru Egis și pentru Fidmart Merk. Mai mult, pentru ca dubiile sa fie și mai mari, subcontractantul propus de Egis este chiar un angajat al Egis România care întâmplator are o firma cu afaceri de puțin peste 50.000 de lei în ultimul an. Astfel, 9% din cele 3,5 milioane de euro merg către firma Fidmart Merk SRL din comuna Berceni, județul Ilfov.
Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, societatea este deținută de Ana Alexandru. Aministratorul firmei este Dragoș Alexandru. Acesta este, conform site-ului Egis Romania, managerul Departamentului Agricol și pentru Dezvoltare Rurală.
Egis a refuzat să explice unde ajung banii
Agrointeligența – agrointel.ro a încercat să afle de la Egis România pentru ce îi vor da angajatului 315.000 de euro și dacă sunt modalități de control ca banii să nu ajungă ca mici atenții către funcționari ai statului sau să fie cheltuiți pe acțiuni care nu îi ajută pe fermieri.
Răspunsul primit a fost următorul: „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție o serie de informații despre proiectul «Servicii de Consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol », dorim să vă comunicăm că în contractul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale exista clauze de confidentialitate, care nu ne permit să divulgăm informații ale contractelor către terțe părti. Pentru aceasta, vă rugăm să contactati biroul de presă al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.
Reprezentanții ministerului ne-au transmis la rândul lor că aceste sunt deținute de firma câștigătoare și că plățile către subcontractant se vor face după ce Egis va oferi chitanțe și rapoarte de activitate. Cifra de afaceri totală a Fidmart Merk SRL a fost în ultimii trei ani de 220.000 de lei .
Metoda procentului
Rețeta plăților suspecte a fost destul de des folosită de baroni și demnitari români. Mulți miniștri sau lideri județeni au fost acuzați că primeau bani din contractele subcontractate de firmele câștigătoate. Baronii locali au patentat metoda procentelor din contractele de subcontractare care ajungeau de fapt la ei și la familiile lor, așa cum reiese din anchetele DNA. Procentul luat de politicieni ca șpagă – și acordat de firmele câștigătoare ale unor licitații publice – variază, conform dosarelor procurorilor, între 5 și 20%.
Precizăm că am amintit Egis România de această practică des întâlnită în România atunci când am cerut să ne explice cum va controla strict unde ajung cei 9% din contract, bani care sunt destinați firmei subcontractante.
Responsabili de licitație
Așa cum reiese din datele obținute de la Ministerul Agriculturii, persoanele care au fost responsabile de organizarea, desfășurarea și desemnarea câștigătorului l-au avut în frunte pe ministrul agriculturii Petre Daea. „Persoanele care dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante definite conform a articolului 21, alin. 5 si 6 din HG nr. 395/2016 prin raportare la implicarea în procesul de achiziție publică”, se precizează în documentele privind licitația.
Persoanele nominalizate din cadrul Ministerului Agriculturii cu răspundere în această licitație au fost:
Petre Daea – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Constantin Iilie Aprodu – Secretar General
Alexandru Potor – Secretar de Stat
Florentina Tudor – Director general DGDR
Dam Florin Ioniță – Director
Verona Eugenia Brezoi = Șef serviciu SFP
Ștefania Costovici – consilier
Olga Ferariu – consilier
Elena Gavriluță – consilier
Vasile Mohăilă – consilier
Elena Milea – consilier
Lenuța Sclecunov – consilier
Maria Ganea – consilier
3,5 milioane de euro pentru șapte loturi
În anunțul de licitație din luna februarie, Ministerul Agriculturii anunța că dorește „Achiziția serviciilor de consiliere în vederea asigurării serviciilor de consiliere pentru înființarea formelor asociative ale producătorilor agricoli, respectiv societăți cooperative agricole/cooperative agricole/grupurilor de producători în conformitate cu legislatianaționala în vigoare și dezvoltarea acestora prin întocmirea de planuri de afaceri”.
Valoarea totala finala a contractului sau a contractelor a fost stabilita la 15.914.496 de lei, sumă corespunzătoare sumei de 3,5 milioane de euro. Banii proveneau din fonduri europene, prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR). Însă, acest contract mare a fost rupt în șapte mai mici, fiecare contract corespunzător unei regiuni geografice. Cele șapte loturi au fost:
Lot 1: județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
Lot 2: județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea
Lot 3: județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, București -Ilfov
Lot 4: județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
Lot 5: județele Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timiș
Lot 6: județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
Lot 7: județele Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș
Participanții la licitație trebuia să îndeplinească două condiții majore: să mai fi avut contracte de consultanță de peste două milioane de lei în ultimii trei ani și să aibă o cifră de afaceri de aproape cinci milioane de lei pentru a participa la licitația unui contract regional. Tipul procedurii a fost licitația deschisă, iar criteriul de atribuire: cel mai bun raport calitate-preț. Nicio referire la experiența în sectorul agricol sau cu fermierii.
Planuri de afaceri și cooperative
Primul scop al acestui contract de 3,5 milioane de euro este, conform datelor depuse de Ministerul Agriculturii, de „înființarea de forme asociative care să fie orientate spre piață”. Apoi, se dorește „consilierea fermierilor din mediul rural privind asocierea și întocmirea de planuri de afaceri”. Se mai vizează încă două obiective „consilierea beneficiarilor care au angajamente de agro-mediu, agricultură ecologicăprecum și reducerea emisiilor de GES și amoniac din agricultură” și „consiliere pentru reorientarea calitativa a producției”.
Egis România, cunoscută pentru că a primit milioane pentru autostrada neterminată
Egis România a fost declarată compania câștigătoare la începutul lunii octombrie. Grupul francez de proiectare, inginerie și consultanță în construcții Egis își desfășoară activitatea în România prin intermediul a două firme, EgisRomânia SA și Egis International SA Franța Sucursala București. Egis România este mai cunoscută pentru faptul că a fost implicată ca și consultant în contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania și pentru faptul că Clotilde Armand, fost condidat al USR la Primăria Sector 1, a fost director al subsidiarei pentru România.
Cât despre contractul din cadrul autostrăzii Bechtel, contractul respectiv a fost încheiat în anul 2004, în urma unei licitații, și avea ca obiect supervizarea lucrărilor de proiectare și execuție a Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, reprezentând 415 km, împărțiți inițial în 8 secțiuni. Nu au fost finalizați decât 50 de km. Ergis a încasat bani de la statul român și pentru lunile în care nu se mai muncea pe șantier. În total, grupul francez ar fi încasat 50 de milioane de euro din acest contract. În ultimii doi ani, Egis s-a reorientat către proiectele de consultanță din agricultură.
Criteriul cifrei de afaceri
Revenind la un alt criteriu din caietul de sarcini al licitației câștigate de Egis România, este vorba de cifra de afaceri.
„Media cifrei de afaceri globale în ultimii 3 ani financiari, respectiv anii 2014, 2015 si 2016, pentru fiecare lot în parte trebuie să fie peste un anumit stabilit pentru fiecare lot din cele șapte din contract:
Lot 1 = 4.736.155 lei
Lot 2 = 4.736.155 lei
Lot 3 = 6.060.241 lei
Lot 4 = 3.787.651 lei
Lot 5 = 3.036.486 lei
Lot 6 = 4.736.155 lei
Lot 7 = 4.736.155 lei
Media cifrei de afaceri realizată de Egis România în perioada 2014-2016 a fost de aproape 16 milioane de lei. Suma este superioară pentru fiecare lot, însă este sub suma totală pentru cele șapte loturi care s-ar ridica la 30 de milioane de lei.
„Din ce m-am uitat în dosarul de achiziție, nimeni nu a fost interesat să stabilească dacă un ofertant cu o cifră de afaceri de cinci milioane de lei poate câștiga toate cele șapte contracte sau trebuie o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei”, ne-a declarat un expert în fonduri europene.
Date tehnice despre contract
•Durata contractului este de 41 de luni de la data semnarii contractului, din care 36 sunt rezervate implementariiproiectului.
Din răspunsul oferit de Egis România, reiese că acest contract a fost deja semnat.
•Fiecare lot va avea un coordonator și șase experți cheie.
Indicatorii:
1.minimum 10.000 de contacte de furnziare de servicii întocmite cu fiecare din producătorii agricoli consiliați semnate de ambele părți;
2.minimum 10.000 de procese verbale întocmite pentru fiecare producător agricol consiliat semnate de fiecare parte;
•Toate materialele elaborate în cadrul acestui proiect (pliante, bannere etc) trebuie s[ conțină siglele UE, a Guvernului României, PNDR precum și textul „Proiect cofinanțat din FEADR prin PNDR 2014-2020”
•Furnizarea serviciilor de consiliere se va realiza individual pentru fiecare producător agricol, pe baza acceptului acestuia, fără discriminare pe criterii de vârsta, sex, rasă, origine etnică, apartenență religioasă sau politică
•Plățile nu se fac în avans, ci doar după verificarea și aprobarea rapoartelor de activitate intermediere sau finale
Date despre loturi
•Lot nr. 1
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
– număr de producători agricoli consiliați: 1.488
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate: maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 2,368,077 de lei
Garanția de participare a fost de 23.680 de lei.
•Lot nr. 2
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea
– număr de producători agricoli consiliați: 1.488
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 2.368.077 de lei
Garanția de participare a fost de: 23.680 de lei.
Lot nr. 3
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, București – Ilfov
– număr de producători agricoli consiliați: 1.904
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 65 din care minim 2 grupuri de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimat fără TVA: 3.030.120 de lei
Garanția de participare a fost de: 30.301 de lei
•Lot nr. 4
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
– număr de producători agricoli consiliați: 1.190
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 45 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 1.893.825 de lei
Garanția de participare a fost de: 18.938 de lei.
•Lot nr. 5
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
– număr de producători agricoli consiliați: 954
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 40 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 1.518.243 de lei
Garanția de participare a fost de: 15.182 de lei.
•Lot nr. 6
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
– număr de producători agricoli consiliați: 1.488
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 2.368.077 de lei.
Garanția de participare a fost de 23.680 de lei.
•Lot nr.7
Consiliere acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol în județele Sibiu, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș
– număr de producători agricoli consiliați: 1.488
– număr de forme asociative înființate și dezvoltate maxim 50 din care minim 1 grup de producători agricoli recunoscute conform legislației în vigoare
Valoarea estimată fără TVA: 2.368.077 de lei.
Valoarea garanției de participare a fost de: 23.680 de lei.
Document util: Proces-Verbal de consemnare și vizualizare a ofertelor
Notă: Dacă aveți informații suplimentare despre acest caz sau despre un alt subiect ce vizează cheltuirea banului public, vă rugăm să ne scrieți la adresa redactia@agrointel.ro sau să ne sunați la tel. 0744.311.359.