• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tiberiu Ștef, consilierul ministrului Daea, în cârdășie cu firma Egis România care ”rade” 3,5 mil. euro din banii fermierilor

  agrointeligenta.ro -

  Agrointeligența-agrointel.ro a publicat de curând cum un contract important de 3,5 milioane de euro a fost acordat de Ministerul Agriculturii firmei Egis România, cunoscută pentru contractul autostrăzii Bechtel. Astăzi vă prezentăm cum Egis are o colaborare financiară, desfășurând un proiect de 13,4 milioane de lei, cu asociația Agrom-Ro, condusă de Tiberiu Ștef. Acesta este consilierul personal al lui ministrului Petre Daea, cel care conduce ministerul care a acordat contractul către Egis.

  Tiberiu Ștef ne-a transmis că nu are nicio legătură cu atribuirea contractului, atunci când a fost contactat de Agrointeligența – agrointel.ro. El a recunoscut că asociația sa are relații de parteneriat cu Egis și că lucrează la minister ca și colaborator.

  Cel puțin 315.000 de euro din contractul dat de minister către Egis România ar urma să fie direcționați către o firmă fără salariați și care este administrată tot de un angajat al companiei cu capital francez.

  Citiți integral ancheta: BĂTAIE DE JOC la adresa fermierilor: Dosarul complet al TUNULUI DE 3,5 MILIOANE DE EURO!

  Unul dintre consilierii personali ai lui Petre Daea, este vorba de Tiberiu Ștef, derulează prin asociația Agrom-Ro un proiect de 13,4 milioane de lei tot cu Egis România, compania care de curând a primit de la Ministerul Agriculturi un contract de 3,5 milioane de euro la care a fost singurul participant.

  Situația se poate încadra la un conflict de interese pentru că Petre Daea a avut responsabilități privind supravegherea licitației, iar consilierul său personal are relații financiare de parteneriat cu Egis România, participând activ la acțiunile organizate de această companie chiar și după ce a primit funcția la MADR. Menționăm aici că în discuție este vorba de o finanțare publică chiar dacă este un proiect finanțat UE: România contribuie la proiectele europene, bani din care provin și milioanele pentru acest contract cu firma cu origini franceze.

  Contractul acordat Egis de ministerul lui Daea

  Reamintim că Agrointeligența-agrointel.ro a dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute cum firma de consultanță Egis România, implicată și în șantierul autostrăzii construită de Bechtel în Transilvania, a primit de la Ministerul Agriculturii un contract de 3,5 milioane de euro pentru a-i școli pe fermieri în tainele cooperativelor agricole. Contractul a fost acordat la începutul lunii octombrie, iar la licitația publică anunțată în februarie a participat doar Egis România.

  În cadrul contractului, conform ofertei depuse, subsidiara în România a companiei franceze Egis s-a asociat cu un srl administrat chiar de un angajat al companiei. Reprezentanții firmei nu au dorit să explice asocierarea cu un angajat prin care se fac plăți de 9% din contact și nici ce servicii se primește în schimbul banilor.

  În cadrul acestei licitației, în anunțul de licitație al Ministerului Agriculturii, ministrul Petre Daea era nominalizat cu atribuții privind desfășurarea procedurii atribuirii contractului de 3,5 milioane de euro.

  Parteneriat Egis cu asociația consilierului ministrului

  În luna martie, Egis România anunța că a obținut de la Ministerul Fondurilor Europene un proiect de 13,4 milioane de lei (peste 2.9 milioane de euro la cursul de 4,6 lei pentru moneda unică). Banii erau acordați în cadrul Porgramului „Start Up Plus”. Partenerul Egis în cadrul acestui proiect de aproape trei milioane de euro era Asociația Agrom-Ro, înregistrată în Sângerogiu de Mureș, județul Mureș. Mai trebuie menționat că banii sunt acordați din fonduri europene în cadrul schemei de finanțare denumită Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

  Cei doi parteneri își asumau ca în schimbul milioanelor de euro să școlească 450 de persoane, 300 fără ocupație, din județele Mureș, Harghita, Sibiu, Covasna, Brașov și Alba să deschidă afaceri. Egis România și Agrom-Ro trebuie să aleagă 54 de proiecte de afaceri din partea celor 450 de participanți, planuri de afaceri care să benefieze de 30.000 de euro, iar în cadrul acestor afaceri să se creeze 108 locuri de muncă.

  Practic, Egis România și Agrom-Ro se aleg cu aproape 1,4 milioane de euro din proiect ca să consilieze 450 de persoane care vor să facă afaceri, iar aproape 1,6 milioane de euro sunt acordați celor de 54 de proiecte de afaceri (câte 30.000 de euro fiecare) considerate cele mai bune.

  Ca o ironie, deși Egis s-a asociat cu asociația cu specific agricol Agrom-Ro, cei 450 de participanți la cursurile de consiliere în afaceri trebuie să depună proiecte de investiții non-agricole, așa cum se precizează în ghidul participantului.

  Date tehnice ale proiectului Egis și Agrom-Ro de aproape 3 milioane de euro

  Date tehnice proiect Egis Agrorom ro

  Proiect parteneriat Egis Agrom ro

  Obiective
  – Un nivel ridicat de informare la nivelul regiunii cu privire la beneficiile antreprenoriatului;
  – Dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul a 450 de persoane;
  – Creșterea accesului la finanțări nerambursabile pentru demararea unei afaceri pentru 54 de antreprenori;
  – 54 viitori antreprenori cu noi competențe și abilități în demararea și gestionarea eficientă a unor afaceri;
  – Facilitarea accesului noilor antreprenori la finanțări nerambursabile.

  Valoarea totală a proiectului este de 13.348.748,21 lei, din care valoarea co-finanțării UE este de 11.211.893,65 lei.

  Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 36 de luni calendaristice, în perioada 17.01.2018 – 16.01.2021.

  Cod SMIS : POCU/82/3/7/105544. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

  Agrom-Ro, administrată de consilierul personal al ministrului

  Din datele oferite de Ministerul Justiției, minister care administrează baza de date a organizațiilor non-guvernamentale, reiese că Agrom-Ro din Sângeorgiu de Mureș este o organizație care este condusă de un consiliu director. „Conducerea operativă a asociației este realizată de Consiliul Director”, se precizează chiar și pe site-ul organizației.

  Din consiliul director fac parte Jeno Nazna – președinte și membrii Arpad Szabo, Vasile Greu, Ema Borbely și Tiberiu Ștef, așa cum reiese din datele obținute de la Ministerului Justiției. Funcția de director este ocupată de la înființare, în 1999, și până acum de Tiberiu Ștef. „Conducerea zilnică a operațiunilor și activității curente este asigurată de director împuternicit în acest sens”, se mai precizează pe site-ul asociației.

  În toamna anului trecut, Tiberiu Ștef anunța într-un interviu pentru Revista Ferma că a devenit consilier al ministrului Petre Daea. ”Pe Daea îl ştiu de multă vreme, ne-am numărat amândoi printre fondatorii Asociaţiei Naţionale de Dezvoltare Montană – Romontana, în 2000. Apoi ne-am mai văzut pe la Parlament, iar anul acesta ne-am întâlnit la Agraria în Cluj-Napoca şi, după ce i-am expus nişte idei despre dezvoltarea zonei montane, mi-a spus să vin la minister consilier. În 10 octombrie a.c. ne-am revăzut la Slatina, era acolo şi Florin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Olt, şi Petre Daea ne-a invitat în echipa lui. Am acceptat amândoi”.

  Tiberiu Ștef se împarte între funcția de consilier personal al ministrului și cea de șef executiv la Asociația Agrom-Ro. Astfel, în martie, Ștef participa activ la cursurile organizate de acest ONG și compania Egis România

  Situație de conflict de interese

  Agrointeligența – agrointel.ro a contactat un specialist în integritate pentru a obține o opinie avizată despre această situație. „Din punctul meu de vedere este o incompatibilitate. În situația descrisă de dumneaveastră, consilierul personal, chiar dacă nu este funcționar public, având statut de personal contractual, așa bănuiesc, este asociat într-un proiect cu o firmă care a câștigat un contract de licitație. Desigur, ultima decizie o va avea inspectorul de integritate care va verifica cazul, el va avea la dispoziție toate actele, și va decide dacă este ceva ilegal”, ne-a transmis expertul.

  Acesta a mai adăugat că și în cazul în care acest raport ar fi admisibil la limita legii, el este unul imoral din punctul său de vedere.

  Tiberiu Ștef poate fi găsit la cabinetul ministrului Daea

  Pentru a-l contacta pe Tiberiu Ștef am sunat la Ministerul Agriculturii. De la Registratură am fost direcționați la Cabinetul ministrului Petre Daea. De aici ni s-a transmis că Tiberiu Ștef nu este la birou, dar să lăsam datele de contact. Același lucru s-a întâmplat și la Asociația Agrom-Ro,

  După 10 minute, consilierul personal al lui Petre Daea ne-a sunat. „Eu lucrez la Ministerul Agriculturii. Nu sunt angajat, sunt colaborator și nu am discutat cu ministrul Petre Daea despre contractul atribuit firmei Egis. Eu discut cu ministrul Daea doar despre probleme legate de zona montană. Nu am avut nicio implicare în acordarea acestui contract pentru că eu sunt consilier personal al ministrului”, ne-a transmis Tiberiu Ștef.

  Acesta a recunoscut că a colaborat cu Egis România, dar ne-a precizat că proiectul a fost depus acum doi ani, când el nu lucra la minister. Totodată, Ștef consideră că nu este niciun conflict de interese între faptul că el este consilier la Ministerul Agriculturii, minister care a acordat 3,5 milioane de euro partenerilor săi dintr-un alt program.

  Egis nu a dorit să comenteze colaborarea cu Agrom-Ro

  Agrointeligenta – agrointel.ro a încercat să afle de la Egis România date despre relația cu Agrom-Ro și dacă între cele două proiecte – cel desfășurat cu asociația lui Tiberiu Ștef și cel pentru cooperative – sunt legături.

  Răspunsul primit a fost următorul: „Referitor la solicitarea dumneavoastră de a vă pune la dispoziție o serie de informații despre proiectul «Servicii de Consiliere acordate producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol », dorim să vă comunicăm că în contractul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale exista clauze de confidentialitate, care nu ne permit să divulgăm informații ale contractelor către terțe părti. Pentru aceasta, vă rugăm să contactati biroul de presă al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”.

  Reprezentanții ministerului ne-au transmis la rândul lor că aceste sunt deținute de firma câștigătoare și că plățile către subcontractant se vor face după ce Egis va oferi chitanțe și rapoarte de activitate. Cifra de afaceri totală a Fidmart Merk SRL a fost în ultimii trei ani de 220.000 de lei .

  Portret Tiberiu Ștef

  Doi fermieri din România ne-au precizat că în ultimul deceniu Tiberiu Ștef și-a creat un portret de expert, motiv pentru care a ajuns și consilierul lui Daea. „Nu știu dacă se pricepe cu adevărat la agricultură. Susține niște proiecte privind legislația montană și cam atat”, ne-a transmis unul dintre fermieri cu care am vorbit.

  Al doilea ne-a spus că Tiberiu Ștef face parte dintr-un grup de persoane care profită de proiectele destinate mediului rural și agricultorilor. „Nu știu dacă după zeci de proiecte pe care le-a avut, finanțate bine, poate spune că a reușit să ajute pe cineva, că un proiect a adus beneficii unei localități sau unei afaceri, în afara de ale sale și ale colaboratorilor săi”.

  Despre Agrom-Ro

  Fondată în 1999, Agrom-Ro a fost din start o asociere care să permită ONG-ului să primească finanțări elvețiene pentru parteneriate comune în cadrul unor finanțări de la acel moment. Primul proiect a fost de 600.000 de franci elvețieni și a fost acordat de Agenţia de Dezvoltare si Cooperare Elveţiană.

  De atunci și până acum, Agrom-Ro se laudă cu alte 30 de proiecte și parteneriate, conform datelor de pe propriul site. Astfel, asociația a devenit un adevărat vânător de cursuri de pregătire la care a adunat zeci de milioane de lei.

  Asociația Agrom-Ro face și afaceri, deși este asociație non-guvernamentală care nu ar putea scoate profit. Portița este una clasică, asociația este acționară în cadrul unei firme, este vorba de Agrom-Com srl. Firma este specializată în comerțul cu mașini și utilaje agricole.

  Din datele obținute cu ajutorul aplicației termene.ro reiese că acționarii Agrom-Com srl sunt Asociația Agrom-Ro cu 95% și Asociația Agrom-Ch din Hardhof, Elveția. Administratorul srl-ului este același Tiberiu Ștef. Firma a avut anul trecut venituri și o cifră de afaceri de puțin peste 1,9 milioane de lei.

  Tiberiu Ștef mai este în acest moment acționar Business Foundation Ne srl din Suceava. În Business Foundation Ne SRL, Ștef este asociat, printre alții, și cu Adrian Radu Rey cel care a obținut 7 milioane de euro pentru un institut de montologie în Vatra Dornei fără activitate. (link aici https://www.vice.com/ro/article/mge55b/institut-de-cercetare-din-romania-care-freaca-menta).

  Despre contractul dat Egis România

  Egis România trebuie să pregătească timp de 41 de luni de la semnarea contractului minimum 10.000 de fermieri care să realizeze 350 de asociații, dintre care doar 8 chiar să funcționeze pe piață conform legislației.

  Reprezentanților ministerului nici nu le-a fost greu să aleagă câștigătorul, pentru că Egis Romania a fost singura companie care a depus oferte. Și nu a depus oferte pentru un lot sau două din cele șapte loturi regionale ale contractului, ci a depus o ofertă pentru fiecare din cele șapte loturi. Și normal, le-a câștigat pe toate.

  Facem precizarea că am încercat să dialogăm cu reprezentanții Egis România, companie cu capital francez, dar conducerea societății ne-a transmis că datele din contract sunt confidențiale și nu ne pot ajuta cu mai multe informații.

  9% din valoarea contractului la un angajat

  În caietul de sarcini realizat de angajații Ministerului Agriculturii un capitol care atrage atenția este cel legat de subcontractare. A fost stabilit un plafon maxim de subcontractare de 9%. Prin acest plafon s-a stopat asocierile dintre firme mici ca lideri de asociere și alte cu experiența în domeniul consultanței, dar a facut posibil și ca un procent de 9% sa fie scos de compania câștigatoare, procent care să fie cheltuit fără prea mult control.

  De altfel, Alain Penfentenyo, directorul Egis Romania, a fost împuternicit în cadrul procedurii de licitație să semneze actele și pentru Egis și pentru Fidmart Merk.

  Mai mult, pentru ca dubiile sa fie și mai mari, subcontractantul propus de Egis este chiar un angajat al Egis România care întâmplator are o firma cu afaceri de puțin peste 50.000 de lei în ultimul an. Astfel, 9% din cele 3,5 milioane de euro către firma Fidmart Merk SRL din comuna Berceni, județul Ilfov.

  Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, societatea este deținută de Ana Alexandru. Aministratorul firmei este Dragoș Alexandru. Acesta este, coforrm site-ului Egis Romania, managerul Departamentului Agricol și pentru Dezvoltare Rurală.

  Banii nu se pierd

  Sumele din cadrul proiectului obținut de Egis România pentru consilierea fermierilor nu se pierd pentru că fac parte din Programul Național de Dezvolare Rurală. Dacă finanțarea ar fi anulată, banii ar putea fi alocați altor proiecte aparent măcar mai utile fermierilor. Reamintim că scopul final pentru care Egis primește 3,5 milioane de euro de la Ministerul Agriculturii este ca peste trei ani să ajute la înființarea și funcționarea conform legii a opt cooperative agricole.

  Banii nu se pierd, vor fi cheltuiți în anii urmatori. Avem termen chiar până în 2022 să cheltuim cele opt miliarde de euro alocate prin PNDR, plus 1 miliard de euro care reprezintă contribuția Romaniei”, a explicat Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii.

  Notă: Dacă aveți informații suplimentare despre acest caz sau despre un alt subiect ce vizează cheltuirea banului public, vă rugăm să ne scrieți la adresa redactia@agrointel.ro sau să ne sunați la tel. 0744.311.359.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța

  Ultimele știri

  Sprijin pentru micii producători! DAJ Giurgiu redeschide piața volantă! Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Egiptul și Algeria – achiziții masive de grâu din Rusia, Ucraina și Bulgaria