• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ÎNTÂLNIRE FERMIER-PRIMAR DUPĂ APARIȚIA ARTICOLULUI AGROINTELIGENȚA!

    Ramona Dascălu -

    Agrointeligența – www.agrointel.ro se implică în rezolvarea problemelor fermierilor. Atunci când acestea par să pornească dintr-o neînțelegere ce are legătură cu autoritățile locale, încercăm și, de cele mai multe ori reușim, să intermediem un dialog constructiv între primarul localității și fermierul care se simte nedreptățit, așa cum a fost cazul crescătorului Ionuț Spătaru din localitatea Zemeș, județul Bacău (CITIȚI ARTICOLUL PUBLICAT) 

    După ce Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat nemulțumirea fermierului care s-a trezit dintr-o dată ”bombardat” cu amenzi, precum și poziția primarului, lucrurile au luat o nouă turnură. În urma articolului nostru, crescătorul de vaci a fost contactat de primarul localității, de Răzvan Tudosă, care l-a chemat pe fermier la discuții. Întâlnirea a avut loc a doua zi după ce materialul a apărut pe site-ul www.agrointel.ro, iar la aceasta a fost chemat și șeful de post întrucât amenzile au fost emise de către Poliția Rurală din Moinești.

    Surprins de cât de repede s-au mișcat lucrurile, fermierul Ionuț Spătaru ne-a declarat că întâlnirea a decurs fără incidente și pe un ton normal în care fiecare dintre cei prezenți și-a prezentat poziția. La final, însă, fermierul ne-a mărturisit că speră ca de acum încolo să beneficieze de mai multă înțelegere din partea primarului și a autorităților locale.

    ”Eu mă bucur că a fost discuția, a fost una binevenită. Din păcate, ei se așteaptă de la mine ceva ce mi-e imposibil și care nici nu ar trebui să fie o cerință într-o comună unde prezența vacilor ar trebui văzută ca o normalitate, nu ca o situație ieșită din comun. Eu momentan nu pot să îmi iau angajamentul că nu mai las vacile pe stradă din cauza faptului că vacile trebuie să le scot la pășunat. Eu fiind la drum, dimineața și seara trebuie să tranzitez câțiva metri și nu pot să-mi iau angajament. Dacă ei tot o țin așa nu știu ce o să fac, singura variantă este să nu le mai am ca să nu-i deranjez.  Doar când le duc și le aduc de la păscut vacile ies pe drum, tranzitez o bucată de drum. De regulă, eu sunt cu vacile și, dacă nu, este altcineva cu animalele.  Eu vreau doar înțelegere. Când eram copil păzeam vacile satului cum era odată și eram nevoit tot așa să trec pe drum cu ele, aștepta autobuzul cu muncitorii care veneau la noi în comună la fabrică, și 10 minute să-i facem loc să treacă. Atunci nu mai țipa nimeni, nu mai dădea amenzi pentru că era normal, suntem la țară. Acum, că am rămas puțini cei care creștem vaci nu le mai convine. Practic am crescut aici cu așa ceva, eu am încercat să le explic că cei de la oraș de aia spun că suntem țărani, pentru că noi creștem animale, e ceva normal în mediul rural”, a povestit fermierul Ionuț Spătaru.

    Mai încrezător în rezolvarea situației s-a arătat, după întâlnire, primarul din Zemeș. „Am avut astăzi întâlnirea cu fermierul și cu comandantul posturilor de poliție de pe raza noastră. I-am explicat lui Ionuț Spătaru că nu are nimeni nimic personal cu dumnealui și singurul sfat era ca animalele să nu mai umble nesupravegheate pe stradă. Am avut o discuție civilizată, constructivă și cred că fermierul Ionuț a înțeles ceva din toată treaba asta”, a declarat primarul comunei Zemeș, Răzvan Tudosă.

    Potrivit spuselor primarului, cei doi au căzut de acord ca pe de-o parte autoritățile din comună să fie mai înțelegătoare în privința vacilor, și pe de altă parte ca fermierul să nu le mai lase nesupravegheate.

    „Am convenit să facem un compromis, să găsim o soluție de mijloc în care să se considere că nici poliția nu face exces de zel și îl amendează de fiecare dată, dar nici el să nu lase tot timpul animalele nesupraveghete. Cu toate astea, astăzi iar au fost vacile pe stradă, mi-au spus colegii mei de la poliția locală”, a spus primarul.

    O soluție pentru tot ceea se întâmplă în Zemeș ar fi montarea unui semn rutier cu Atenție, animale!, care să îi avertizeze astfel pe cei care se află la volan. „Am cerut din 2012 să pună acest indicator și nici până în ziua de azi nu s-a pus”, ne-a mărturisit fermierul. Acesta a mai declarat că amenzile pe care a trebuit să le plătească i-au încurcat socotelile. „Le-am zis că dacă era vorba de două amenzi le era bine și lor și mie, dar 6 amenzi, din 2 în 2 săptămâni? Eu până acum am contestat 5 amenzi, și vă dau cuvântul meu de onoare că trăiesc numai din zootehnia asta pe care o fac eu, și mă ustură mai ales acum pe toamnă. Anul ăsta am rămas cu puțin furaj din cauza amenzilor. Mi-au zis că o să încerce să fie mai indulgenți”, a conchis fermierul.

    Situația de la Zemeș nu este, cu siguranță, una singulară, însă ceea ce s-a petrecut după publicarea articolului nostru ne dă speranță. Atât fermierul, cât și primarul și șeful local al postului de Poliției au avut deschiderea și maturitatea de a se așeza cu toții la o masă pentru a dialoga. Un prim pas pentru rezolvarea problemelor, pentru clarificarea situației și, de ce nu, pentru înlăturarea suspiciunilor. Cât despre ce va urma, le-am spus atât crescătorului de animale, cât și primarului să nu ezite să ne contacteze dacă mai sunt situații pentru a căror rezolvare cred că implicarea noastră va conta. Și nu uitați: Agrointeligența este alături de dumneavoastră!


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!