Creșterea animalelorŞtiri agricole

CIOBANII SUNT ÎN ALERTĂ! JUDEȚELE UNDE SE OMOARĂ TURME ÎNTREGI DIN CAUZA SCRAPIEI!

Ovine expozitie screpie
Sursa foto: www.sibiu100.ro

Crescătorii de ovine se confruntă cu o situație ce pune în pericol efectivele de animale la nivel național. Într-un singur județ, în Sibiu, au fost depistate cinci localități unde animalele trebuie sacrificate după ce analizele au arătat că acestea sunt infectate cu scrapie sau ”screpie”.

Boala oii nebune, așa cum este cunoscută în popor, scrapia face ravagii în paralel cu pesta porcină africană care deja a pus la pământ mai multe mari ferme din România. În ferma lui Ioan Boariu din comuna Bogatu Român, județul Sibiu, întreg efectivul va dispărea. De la un singur berbec, oierul a pierdut deja 92 de capete, iar acum va duce la un abator alte 180 de animale.

”Aici erau pentru iarnă. Nu am păţit niciodată asta, de 30 de ani, de când am animale, să rămân fără ele. Să rămâi fără nimic, nu e chiar aşa uşor, nu am avut de ales… Am avut un berbec cu simptome de paralizie, pe bază de nervi, cădea, îl rdicam. Am crezut că nu are calciu, dar degeaba…Și l-am dus la laborator, a ieşit pozitiv”, a declarat crescătorul de ovine pentru Știrile Pro TV.

Din cauza scrapiei, 2.000 dintr-o fermă din Sovata, judeţul Mureş, au fost şi acestea ucise, iar focare de boală au apărut şi în Luduş. Alte câteva sute de animale de la două stâne aşteaptă sentinţa veterinarilor. Proprietarii sunt disperaţi.

Focare de screpie în mai multe județe

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, focare de scrapie au fost semnalate şi în alte judeţe, printre cele mai afectate fiind Sibiu. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spun că în fermele sibiene au fost depistate 5 focare de scrapie, o boală letală a ovinelor, în localitățile Șalcău, Presaca, Loamneș și Bogatu Român.

Primul focar a fost descoperit în localitates Șalcău. Aici au fost luate deja măsurile necesare. Au fost sacrifciate peste 80 de ovine în încercarea de a împiedica extinderea maladiei. Un al doilea focar a fost confirmat și în localitatea în Bogatul Român. Asanările vor continua și în localitatea Presaca.

”Pentru exploatarea din localitatea Presaca, cu acceptul ANSVSA, s-a ales optiunea genotipării efectivului iar în urma testăriis-a constatat că un număr de 89 de capete au gene puțin rezistente sau genetic susceptibile iar 99 de capete au gene rezistente”, anunță reprezentanții DSVSA Sibiu. Aici vor fi sacrificate doar cele 89 de animale care ar putea avea boala restul putând rămâne în exploatație însă numai sub atenta supraveghere a veterinarilor.

Exploatațiile din localitatea Loamneș așteaptă încă rezultatele testărilor de genotipare. Și aici vor fi sacrificate animalele despre care se consideră că ar putea avea boala.

Boala oii nebune nu are tratament

Boala nu are tratament, susţin specialiştii, şi provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.

Ca să oprească răspândirea ei, veterinarii recomandă sacrificarea animalelor din focare. Există şi varianta că ciobanii să refuze, situaţie în care stânele sunt sub supraveghere trei ani, timp în care niciun animal nu poate fi vândut.

Ciobanii care sunt nevoiţi să îşi sacrifice oile primesc de la abatoare între trei şi patru lei pentru fiecare kilogram de carne.

Despăgubiri pentru oile sacrificate din cauza screpiei

În plus, îi despăgubeşte şi statul. În medie, pentru o oaie, un crescător primeşte câte 250 de lei.

“Este interzisă darea în consum a cărnii de ovină de la animale cu screpii, dar din literatură se consemnează că boala nu se transmite la om. Dar ca măsură de protecţie a omului, carnea este interzisă darii în consum”, a declarat Viorel Herman, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara.

Potrivit legii, ciobanii sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar atunci când observă că o oaie este suspectă de scrapie. Cei care nu fac asta riscă amenzi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Da dece da statul 250 roni de bucata atit c osta o oaie sint mai ceva ca animalele vrea sa starpeasca toate animalele din Romania osa apara si boala calului nebun si pesta ciinelui mioritic si gata cu animalele ne luom papagali

  2. facatura , cum spunea cineva intr-un comentariu,vacile ,porcii,gainile ,albinele DAR PRIMA DATA A FOST indusria ,metalurgica farmaceutica de pile si pilarit confectii,,,,,petroliera ,navala ,,,auto SI ASA MAI DEPARTE

  3. ,,din literatura se consemneaza ca boala nu se transmite la om”. Bine, bine asa o fi, deci din literatura, atunci de ce nu din cercetare? Cu alte cuvinte se ,,leaga” multe si se tace f. mult, culmea de cercetatorii romani! Cu buna stiinta se lasa totul la voia intamplarii, dar se intervine cu hopus- copus cind este vorba de implicare in distrugerea altei specii autohtone – ALBINA ROMANEASCA. FACULTATEA DE MEDICINA VETERINARA A INTERMEDIAT LOCATIE – INSTITUTIE DE STAT, SUSTINUTCU BUNA STIINTA STIIND CINE SI CE PREZINTA, TINEREA UNUI SEMINAR PRIVAT DE CATRE AVENTURIERI ROMANI PENTRU DISTRUGEREA ACESTEI SPECII. Am aratat adevaratul scop acestui transfer de cunostiinte, am facut adresa, am facut cunoscut verbal dar…… A RAMAS CA SI LA INCEPUT ,,NOI NU SUNTEM IMPLICATI”. Dovada implicarii, prezenta d- lui prof. univ. Ioan Vintila si a doamnei confertiar …. de la Facultatea de Medicina Veterinara! Din prelegerilor domniilor lor s – a vazut ca sunt adeptii inlocuirii rasei Carpatine – rasa locala cu metisi- HIBRIZI. Cred ca ASAS ar trebui sa – si indrepte tintele impreuna cu MADR – ul si in aceasta directie si mai putin pe problema NEONICOTINOIDELOR unde sunt interese mai mult decat nationale. Multe, prea multe pacate pe spinarea bietului fermier, fie el vacar, porcar, cioban sau stupar?

  4. Au inebunit de tot! Vor sa distrugga Romania si gata! Posibil ca pana acum nu au exista aceste boli si deodata apar toate… De ce doar in Romania? Politici tac… Sunt unsi de puterile straine…

  5. Hei trezirea oamenii buni se știe de boala asta din 1732 dar nu a fost semnalat nici un caz de transmitere a boli la om pana când săracii fermieri sunt luați în bătaie de joc deci gripa aviară, gripa vaci nebune, pesta porcina și acum cu scrapie totul e POLITICA rasa noastră de animale sa dispară și sa aducă ei modificați genetic ca tare buna mai e. Treziți va nu mai dormiti

Scrie un comentariu