• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CIOBANII SUNT ÎN ALERTĂ! JUDEȚELE UNDE SE OMOARĂ TURME ÎNTREGI DIN CAUZA SCRAPIEI!

    Oana Timar -

    Crescătorii de ovine se confruntă cu o situație ce pune în pericol efectivele de animale la nivel național. Într-un singur județ, în Sibiu, au fost depistate cinci localități unde animalele trebuie sacrificate după ce analizele au arătat că acestea sunt infectate cu scrapie sau ”screpie”.

    Boala oii nebune, așa cum este cunoscută în popor, scrapia face ravagii în paralel cu pesta porcină africană care deja a pus la pământ mai multe mari ferme din România. În ferma lui Ioan Boariu din comuna Bogatu Român, județul Sibiu, întreg efectivul va dispărea. De la un singur berbec, oierul a pierdut deja 92 de capete, iar acum va duce la un abator alte 180 de animale.

    ”Aici erau pentru iarnă. Nu am păţit niciodată asta, de 30 de ani, de când am animale, să rămân fără ele. Să rămâi fără nimic, nu e chiar aşa uşor, nu am avut de ales… Am avut un berbec cu simptome de paralizie, pe bază de nervi, cădea, îl rdicam. Am crezut că nu are calciu, dar degeaba…Și l-am dus la laborator, a ieşit pozitiv”, a declarat crescătorul de ovine pentru Știrile Pro TV.

    Din cauza scrapiei, 2.000 dintr-o fermă din Sovata, judeţul Mureş, au fost şi acestea ucise, iar focare de boală au apărut şi în Luduş. Alte câteva sute de animale de la două stâne aşteaptă sentinţa veterinarilor. Proprietarii sunt disperaţi.

    Focare de screpie în mai multe județe

    Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, focare de scrapie au fost semnalate şi în alte judeţe, printre cele mai afectate fiind Sibiu. Specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor spun că în fermele sibiene au fost depistate 5 focare de scrapie, o boală letală a ovinelor, în localitățile Șalcău, Presaca, Loamneș și Bogatu Român.

    Primul focar a fost descoperit în localitates Șalcău. Aici au fost luate deja măsurile necesare. Au fost sacrifciate peste 80 de ovine în încercarea de a împiedica extinderea maladiei. Un al doilea focar a fost confirmat și în localitatea în Bogatul Român. Asanările vor continua și în localitatea Presaca.

    ”Pentru exploatarea din localitatea Presaca, cu acceptul ANSVSA, s-a ales optiunea genotipării efectivului iar în urma testăriis-a constatat că un număr de 89 de capete au gene puțin rezistente sau genetic susceptibile iar 99 de capete au gene rezistente”, anunță reprezentanții DSVSA Sibiu. Aici vor fi sacrificate doar cele 89 de animale care ar putea avea boala restul putând rămâne în exploatație însă numai sub atenta supraveghere a veterinarilor.

    Exploatațiile din localitatea Loamneș așteaptă încă rezultatele testărilor de genotipare. Și aici vor fi sacrificate animalele despre care se consideră că ar putea avea boala.

    Boala oii nebune nu are tratament

    Boala nu are tratament, susţin specialiştii, şi provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.

    Ca să oprească răspândirea ei, veterinarii recomandă sacrificarea animalelor din focare. Există şi varianta că ciobanii să refuze, situaţie în care stânele sunt sub supraveghere trei ani, timp în care niciun animal nu poate fi vândut.

    Ciobanii care sunt nevoiţi să îşi sacrifice oile primesc de la abatoare între trei şi patru lei pentru fiecare kilogram de carne.

    Despăgubiri pentru oile sacrificate din cauza screpiei

    În plus, îi despăgubeşte şi statul. În medie, pentru o oaie, un crescător primeşte câte 250 de lei.

    “Este interzisă darea în consum a cărnii de ovină de la animale cu screpii, dar din literatură se consemnează că boala nu se transmite la om. Dar ca măsură de protecţie a omului, carnea este interzisă darii în consum”, a declarat Viorel Herman, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara.

    Potrivit legii, ciobanii sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar atunci când observă că o oaie este suspectă de scrapie. Cei care nu fac asta riscă amenzi.


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”