• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SAATEN UNION a prezentat conceptul MAIZE DT: Care sunt HIBRIZII DE PORUMB CU TOLERANȚĂ LA SECETĂ?

    Ramona Dascălu -

    Saaten Union a prezentat ieri, joi – 1 noiembrie, cel mai nou concept al companiei: Maize DT. În urma unui studiu care a avut în vedere 15 hibrizi de porumb, specialiștii Saaten Union au stabilit care sunt caracteristicile care cresc toleranța la secetă a acestora, dar și care sunt hibrizii care oferă cel mai bun randament în condițiile în care precipitațiile sunt deficitare.

    Prezentare Mihai Miritescu Saaten Union

    ”Studiul pe care l-am făcut pentru porumb în România este un studiu care ne arată toleranța hibrizilor de porumb la secetă, noi am zis conceptul Maize DT, DT vine de la Dry Tolerance. Am făcut analize pe genetica pe care o avem, pe hibrizii de perspectivă și am constatat că avem hibrizi care au o toleranță foarte bună la secetă. Am corelat aceste studii făcute cu o universitate de specialitate cu condițiile din câmp și vreau să vă spun că doi hibrizi SUM 305, SUM 405, noi am văzut în teren că rămân verzi, chiar în condițiile de anul acesta, când producția este mare. Nu știam răspunsul și n-am făcut ca alte companii doar să venim să spunem că sunt super. Am făcut un studiu legat de numărul de celule buliforme, cele care îmi asigură evapotranspirația la nivel de frunze, și am constatat că anumiți hibrizi au două rânduri de celule buliforme, iar unii au numai un rând de celule. Deci practic venim cu un concret științific la această provocare pentru analiza toleranței la secetă”, a declarat directorul general al Saaten Union România, dr. ing. Mihai Mirițescu, în cadrul evenimentului cu presă, reprezentanți de vânzări și fermieri.

    Acest tip de studiu științific privind toleranța la secetă reprezintă o premieră în România și a fost realizat pe 15 hibrizi de porumb comerciali si precomerciali de porumb. ”În studiile efectuate am observat că acolo unde avem epiderma și cuticula mai groasă, evapotranspirația este mai mică și atunci sigur că am o toleranță mai bună a hibridului. Și am început să legăm aceste date și să vă arătăm cum se manifestă acest sistem de Dry Tolerance, și atunci ajungem la acest concept lansat de compania Saaten Union. Așasar, noi venim cu un concept foarte clar de ce hibridul X este tolerant la secetă și de ce hibridul Y nu este”, a explicat Mihai Mirițescu.

    Coordonatorul studiului a fost dr. ing. Viorel Dincă, Director Produs Porumb și Floarea-soarelui în cadrul Saaten Union România. Specialistul a explicat că hibrizii de porumb care au dovedit, în cadrul testării, că au caracteristicile care să asigure toleranța la secetă vor fi indicați în viitorul catalog de produse ca făcând parte din conceptul Maize DT.

    Care sunt hibrizii Saaten Union cu cea mai mare toleranță la secetă

    Conform concluziilor prezentate de Saaten Union, se evidențiază prezența hibridului OS 4014 în toate evaluările pozitive ale caracterelor morfoanatomice și a hibrizilor Replik (un hibrid nou) și Surround în 3 dintre cele 4 evaluări pozitive ceea ce le confera toleranța ridicată la stresul termic în special în intervalul iunie – iulie și s-au incadrat în noul concept denumit MAIZE DT – HIBRIZI TOLERANȚI LA SECETĂ.

    Din portofoliul comercial SUM 305, SUM 405 și SUR 307 se caracterizează prin faptul ca prezintă toleranță ridicată la stresul hidric datorită prezentei unui singur rand de celule buliforme. În acest caz hibrizii prezintă un pronunțat caracter stay-green (plantele au dovedit că rămân verzi cu două săptămâni mai mult), precum si un nivel al evapotranspirației redus.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații