Piaţa terenurilorŞtiri agricole

PREȚ CARTE FUNCIARĂ: Cât costă ELIBERAREA ONLINE A DOCUMENTULUI DE LA CADASTRU!

În prezent, aproape 30% din numărul total estimat de imobile din România sunt înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară. Tendința este însă în creștere astfel că peste 53.000 de extrase de carte funciară au fost eliberate online, în luna octombrie, de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), de două ori mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Documentele, care sunt acceptate în prezent de mai multe instituții bancare și nebancare, pot fi obținute în doar câteva minute.

În luna octombrie 2018, pe platforma www.epay.ancpi.ro au fost înregistrați peste patru mii de utilizatori care au plasat peste 35.000 de comenzi și au plătit 1.142.040 de lei pentru serviciile oferite de ANCPI online, respectiv pentru eliberarea extraselor de carte funciară pentru informare și a extraselor de carte funciară pentru autentificare.

În prezent, numărul de imobile înregistrate în sistemul informatic integrat de cadastru și carte funciară este de aproximativ 12 milioane, reprezentând tot atâtea cărți funciare. Cifra reprezintă aproape 30% din numărul total estimat de imobile din România.

Extrasul de carte funciară pentru informare eliberat online de platforma http://epay.ancpi.ro costă 20 de lei. Extrasul de carte funciară pentru autentificare costă 40 de lei și poate fi solicitat doar de către notarii publici în vederea întocmirii actelor notariale prin care se transmite, se modifică sau se constituie un drept real imobiliar. Pe perioada valabilităţii acestuia nu se pot efectua înscrieri în cartea funciară, cu excepția celei pentru care a fost solicitat extrasul.

Documentele solicitate online sunt eliberate pe loc dacă actele respective sunt disponibile în format electronic. În situația în care cartea funciară nu este introdusă în sistemul electronic, angajații oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară fac conversia documentului în format electronic și îl expediază solicitantului.

Extrasul de carte funciară generat prin sistemul informatic al ANCPI conține informațiile din cartea funciară, active la data generării. Acesta este valabil în condițiile prevăzute de art. 7 din Legea nr. 455/2001, coroborat cu art. 3 din OUG. nr. 41/2016, exclusiv în mediul electronic, pentru activități și procese administrative prevăzute de legislația în vigoare. Valabilitatea poate fi extinsă și în forma fizică a documentului, fără semnătură olografă, cu acceptul expres sau procedural al instituției publice ori entității care a solicitat prezentarea acestui extras. Informațiile conținute de document pot fi verificate la adresa www.ancpi.ro/verificare, folosind codul de verificare online disponibil în antet, care este valabil 30 de zile lucrătoare de la momentul generării documentului.

Extrasele de carte funciară eliberate online sunt acceptate de 14 bănci, dar și de instituții financiare nebancare importante. Lista acestora este afișată pe site-ul www.ancpi.ro (http://www.ancpi.ro/files/Statistici_home_page/Institutii_16.04.2018.pdf).

În prezent, este în curs de definitivare un document prin care cele peste 570 de birouri din toată țara ale Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date vor accepta extrasele de carte funciară eliberate online de ANCPI.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Din pacate nu toate primariile din judetul Sibiu accepta acest certificat online. In luna aprilie 2018 m-am prezentat la Primaria Saliste cu un astfel de certificat online pentru o tranzactie. Un tanar care primea actele a refuzat un astfel de certificat. M-am dus la cartea funciara si la ghiseu omul care deservea cetatenii mi-a spus sa merg iarasi la primarie si sa-i spun fuctionarului ca-i un certificat valabil. L-am rugat sa-mi mai puna o stampila ca sa fie mai credibil. M-am prezentat iarasi la acest tanar functionar si iarasi m-a refuzat. M-am intors din nou la Cartea Funciara (noroc ca era la cateva sute de metri de Primaria Saliste) acolo am intalnit un functionar amabil de la OCOTA care a venit cu mine si l-a lamurit pe acest functionar slab pregatit profesional si foarte tupeist, asa ca a -3-a interventie a fost una salvatoare.Dupa 33 de zile m-am prezentat iarasi la Primaria Saliste la acelasi functionar. Cu aceasta ocazie am constatat ca un act a fost n-a fost editat inca. A mai durat circa 4 ore pana acest fuctionar incapabil sa-si faca treaba. Nu-i stiu numele dar pacat ca astfel de functioari publici, platiti din banii contribuabililor, lucreaza in relatii cu publicul. Acest tip de indivizi ar trebui sa cresca animale pe munte nu sa lucreze intr-o primarie.

Scrie un comentariu