Locuri de muncăŞtiri agricole

Controale la stână. Amenzi pentru ciobani fără carte de muncă

Cioban la stana cu oile
Foto: Graiul Salajului

Amenzi usturătoare pentru proprietarii de stâne care au angajat ciobani fără forme legale de muncă. Inspectorii de la ITM Olt au efectuat, în luna octombrie, mai multe controale inopinate la stânele din județul Olt și au depistat patru astfel de cazuri.

Crescătorii de animale spun că sunt, la acest moment, neinformaţi cu privire la modalitatea legală de angajare a ciobanilor, având în vedere faptul că, de obicei, aceşti ciobani prestează muncă mai mult de 8-12 ore pe zi, practic aceştia având, de obicei, în grijă stâna.

“Nu prea ştim nici noi ce să facem în astfel de situaţii. Am tot întrebat, ni s-a spus că nu putem semna contracte, noi, persoane, fizice, cu alte persoane fizice. Dacă faci contract pe PFA, dacă eşti organizat ca PFA, cum faci, ce timp de lucru, sunt întrebări la care n-avem răspuns“, a declarat Traian Gârtan, reprezentantul unei asociaţii a crescătorilor de animale din judeţul Olt pentru Adevărul.

Cert este că, informaţi sau nu, proprietarii a trei stâne din Tufeni, județul Olt, au de plătit, pentru fiecare cioban fără contract, câte 20.000 lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Sa va ia dracu de propietari de oi!!am un vecin care are oi si are un amarat de cioban de vreo 10 ani la el vai de capul lui daca sufli spre el cade de slab ce e! prin frig prin ploie merge saracu cu oile daca mai bea ai el un paharel isi ia portia de bataie si injuraturi ….bani nu cred ca vede cu lunile…ba hai si la alte treburi ca cu oile cam stai degeaba la lucerna la porumb !Luati subventii, vindeti branza si miei si va imbogatiiti pe spatele amaratilor…daca nu va convine sa angajati ciobani legal stati dracu voi cu ele.

 2. @Tot Popescu : daca cineva are pareri contrare cucu fermierii vii tu sa ponegresti. Subventiile sunt ajutoare sociale care distrug satele se acorda fara criterii clare si sunt bani publici deci si din buzunarul meu iar aceste subventii trebuie sa ajunga in agricultura nu in buzunarul parlogarilor. Trebuie sa recunosti ca pe la stani la cules de vie de pomi sau in patria cartofului sunt oameni care muncesc fara forme legale . Ma deranjeaza cel mai mult ca autoritatile locale de la comune stiu de acest lucru dar nu fac nimic. Incepand de la primar viceprimar functionari din primarii politia rurala preot si cetateni toti cunosc acest lucru dar toti tac si nu fac nimic . Unde este spiritul civic al cetatenilor ? Vreau ca toti ce lucreaza in agricultura sa o faca cu forme legal

 3. Bai “alcoolistul”, “Sorina, nu cumva esti “prietenul nostru “Ioan? Ca vad aceleași texte tampite si rupte de realitate cu ușor iz de discurs politic ieftin, de două parale…Mai ieșiți din birourile alea ca trăiți în lumi paralele, v-ați imbacsit la adăpostul salariilor de bugetari martie pe spatele altora care se încăpățînează sa mai muncească în țară asta în pofida tampeniilor pe care le debutează onor conducătorii noștri….si pe care le preluați ca papagalii fara va bate capul să înțelegeți ceva…nu ca ar fi ceva de inteles de la niste infractori dovediți. Asa ca..alcool.sorina.ioan sau cine esti…trage are în piept și ieși afară din birou…exista lume si dincolo de usa, si inca una cruda….

 4. Sorina, draga mea tăiem ajutoarele sociale și în loc de ăsta venim cu ofertele de munca. În agricultura forță de muncă nu mai e szona era decât în procent de 10 % în rest non stop așa ca toată lumea caută forță de muncă permanenta. Eu unul m-am saturat sa pierd pe săptămână câte 3 zile alergând peste tot sa inregistrez contracte de munca la itm, contabil, fisa medicala -2 zile, întocmire registru prezenta, protecția muncii, fisa de post, regulament de ordine interioara,etc. Și ei pleacă fug din varii motive , după care sa închizi contractul de munca Îți mai ia încă o saptamana așa ca nu mai scrieți copleșiți de ignoranta ci treceți la munca. Pt toți ignoranții :NU EXISTA PÂINE FĂRĂ MUNCA

 5. Stimate domn alcoolist, probabil de la alcoolul din sânge sau din cauza ignorantei nu conștientizați situația reala nu numai din agricultura ci din toată tara. Termina tineretul un liceu Da nu știu a face nimic și nici nu vor.Mergeți la o ferma sa vedeți Cum se muncește Cum se plătește impozit pe norma de venit, adică ai făcut sau nu producție tu totel plătești impozit, apoi la ce vinzi iar plătești impozit plus chirii și impozit teren, iar în ce privește salarizarea dacă nu va convine condițiile locului actual de munca va ofer eu unul la mine în ferma cu carte de munca cu 4300 lei lunar și contract de munca (carti de munca nu mai exista). Pe lângă salariu cazare și masa gratis nu ca afară unde le plătești. Program de lucru 12 ore în 4 schimburi. În nici un stat din Europa nu găsești așa ceva luni în calcul cât veți plăti pe deplasare chirie mâncare. ȘI TOT NU GĂSESC OAMENI SA LUCREZE la ferma pe utilaje se uita la tractoare ca la nave spațiale. A venit unul cu facultate de mecanica a cerut 6000 lei da habar nu avea Cum funcționează măcar U650 asa ca ce mai ceri de la om. Vrea mult nu știe nimic.Le creezi condiții cu baie apa calda dus și ei tot împuțiți stau. Pt cei ce comentează aiurea și pt cei de la IBM lăsați nr de telefon aici și va angajez eu.

 6. Eu zic sa va dea dumnezeu voua si oi si subventie si munca dar mai ales ciobani,ca sa vedeti si voi ce inseamna sa ai oi subventie si ciobani pe care ii platesti cum poti si mai iesti cioban si tu ca sa il pazesti pe el si turma.

 7. Numa rampei poti vedea in romania unde sa angajezi la animale vine unu ii faci carte de muncă și în 3 luni pleaca zis 3 luni poate 3 saptamani … Nu e destul ca merge prost fermele mai cere si carti de munca si sa faca controale sa va fie rusine celor ce as fost cu idea asta …

 8. Cui sa faci carte demunca mai desteptilor de la Itm ca noi dacă găsim unu in gara și-l ducem la oi mai mult de 2 zilenu sta m-a ce carte de munca la cine sa faci e ușor de vorbit da ia sa Știați voi acolo la oi o săptămâna sa va trăznească acolo sa vedeți ce bine-i de la birou cu cafeaua și Țigara e bine sa comentezi

  1. Ionel (nume de sluga ) cum sa nu faci carte de munca ? Aceasta economie subterana trebuie scoasa la suprafata . Romanii pleaca peste hotare din cauza acestor ciocoi avari care vor numai ei sa castige . Cei ce muncesc afara in agricultura o fac cu forme legale si platiti cu ora mini 10€/ora iar in tara vor cu o sticla de vin si un pachet de tigari fermierii romani vor sa le muncesti peste 15 ore . ITMul sa controleze la sange DGASPC sa se autosesizeze ca se folosesc minori la munca proveniti de la abandonul scolar. Evaziune fiscala munca la negru fraude cu fonduri UE si din subventii agricultura a devenit cea mai mare gaura neagra in bugetul tarii. RUSINEEE!!!!!!

 9. Ruşine să le fie acelora care işi bat joc de oamenii sărmani pe care îi muncesc fără forme legale ca pe sclavi prost plătiţi. Autorităţile nu işi fac treaba in sectorul agricol. Munca la negru nu trebuie tolerată pentru că pierde statul român pierde omul de la tară si satul românesc . Pe lângă evziunea fiscală foarte ridicată din agricultură mai apare şi acest flagel numit munca la negru. Autorităţilr trebuie să fie ferme şi să ia măsuri drastice .Cei din agricultură se plâng de lipsa forţei de muncă dar nimeni nu vorbeşte de condiţiile de lucru de programul de lucru şi de plata acestor oameni. Toţi fermierii vor sezonieri prost plătiţi la negru dar nimeni nu se întreabă cu ce vor trăi aceşti oameni în rest. Unde sunt locurile de muncă din agricultură dacă statul pompează miliarde de euro anual ? Se aruncă prin presă falsa temă a ajutoarelor sociale, sunt de acord să le eliminăm dar cu ce venim în loc ? Se vait[ doar acei ce nu vor să plătească şi să angajeze cu carte de muncă. Insectorii de muncă să stea în permanenţă pe teren mai ales în campanii şi să işi facă datoria.

 10. aloooo ITMul luatiii pe toti agricultorii la rand si controlatiii in campanii si sa ii amendati la sange pana la inchiderea activitatii. Sunt PFAuri care incaseaza subventii si ajutoare de sute de mii de euro dar nu au un angajat. Agricultura se face numai cu munca la negru. Trebuie conditionata acordarea de subventii si facilitati doar cand ai angajati cu caracter permanent. Daca de pe urma CPAurilor avem pensionari dar de pe urma acestor ciocoi nu mai iese nimeni la pensie.

 11. Nu cred ca sunteți sănătoși la cap în Olt , căutăm oameni la munca și nu găsim pt ca guvernul le da ajutor social adică îi plătește sa stea degeaba dacă găsim vin și stau maxim 30 zile și pleacă și mai și fura din ferma și după vine tot guvernul și amendează ca nu au carti de munca ? Bine face Dan ca pleacă cu turma cu tot ne-ați distrus

Scrie un comentariu