• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criza terenurilor și a proprietății: litigii între vecini, probleme cadastrale și refuzuri de la primării

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea urbană accelerată și extinderea continuă a construcțiilor în marile orașe și nu numai generează un volum în creștere de litigii între vecini, dispute asupra limitei de proprietate, dar și blocaje administrative. Din perspectiva unei societăți de avocatură specializate în real estate, asemenea probleme necesită intervenții juridice ferme ce au la bază cadrul legislativ actual.

    Printre cele mai frecvente cauze ale litigiilor se numără conflictele generate de lipsa de corelare între datele din carte funciară, erori de cadastru și întârzierile sau blocajele produse de primărie, în special în cazuri de refuz eliberare autorizație de construcție.

    Odată cu dinamica pieței imobiliare, crește și nevoia de specializare juridică în domeniul real estate. Cele mai numeroase conflicte sunt cele privind un drept de proprietate, interpretarea sau contestarea unui contract de servitute, și verificarea corectitudinii documentației cadastrale.

    Litigii privind dreptul de servitute: acces, folosință și abuzuri comune

    Un drept de servitute este adesea o sursă de tensiune între proprietarii de terenuri învecinate. În lipsa unui contract de servitute bine definit, apar litigii între vecini, mai ales în cazul în care accesul la drumul public este posibil doar printr-o altă proprietate.

    Instanțele judecătorești pot impune o servitute legală în temeiul codului civil, atunci când dreptul de acces este vital pentru folosința proprietății.

    Probleme cadastrale și neconcordanțe în cartea funciară

    Erorile de cadastru și înregistrările incorecte din carte funciară stau la baza unui număr tot mai ridicat de litigii între vecini și dispute privind acest drept de proprietate. De cele mai multe ori, planurile cadastrale nu corespund realității din teren, ducând la suprapuneri, excluziuni sau imposibilitatea intabulării unui imobil.

    În cazul în care este identificată o eroare materială, poate fi corectată pe cale administrativă, însă există unele excepții când este necesară o acțiune în instanță conform codul de procedură civilă.

    Refuzul Primăriei de a emite documente: ce poți face legal

    Primirea unui refuz eliberare autorizație de construcție sau refuzul unui certificat de urbanism poate bloca proiecte importante și afecta exercitarea drept de proprietate. Tot mai multe primării din România refuză să emită aceste documente esențiale.

    În astfel de situații, intervenția unui avocat urbanism este crucială. Acesta poate formula plângeri administrative, poate solicita informații în temeiul legii 544/2001 și poate introduce acțiuni în contencios administrativ.

    „În contextul complexității tot mai mari a litigiilor între vecini și a problemelor legate de drept de proprietate sau drept de servitute, consultanța oferită de un avocat real estate sau avocat litigii este esențială. O abordare juridică bine fundamentată poate face diferența între o rezolvare amiabilă și un proces îndelungat cu efecte nedorite”, a declarat Avocatul Coordonator al Societății Române de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, Dr. Radu Pavel.

    Astfel de refuzuri vizează proprietăți care figurează cu neconcordanțe în cadastru sau carte funciară, fiind nevoie de corecții și o nouă analiză urbanistică.

    Litigiile din domeniul real estate implică adesea nu doar aspecte tehnice, ci și provocări juridice complexe ce țin de drept de proprietate, drept de servitute, validitatea înscrierilor în carte funciară, precum și de răspunsul autorităților locale, în special al primărie.

    De la clarificarea unui contract de servitute, până la contestarea unui refuz eliberare autorizație de construcție, asistența juridică calificată poate face diferența.

    Pavel, Mărgărit și Asociații – una dintre societățile de avocatură de top din România

    Societatea Românească de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații este una dintre societățile de avocatură de top din România, care furnizează servicii juridice de cea mai înaltă calitate. Printre clienții societății de avocatură se află companii multinaționale și autohtone de anvergură. În 2024, poveștile de succes ale societății de avocatură i-au adus recunoașterea internațională din partea celor mai prestigioase ghiduri și publicații internaționale de profil. Astfel, societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații s-a situat în acest an pe locul 3 în România în clasamentul firmelor de avocatură de business cu cea mai relevantă expertiză, realizat de publicația Legal 500. Societatea de avocatură este recunoscută la nivel internațional și de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2024. De asemenea, Pavel, Mărgărit și Asociații este singură societatea de avocatură din România recomandată de directorul internațional Global Law Experts din Londra în aria de practică Dispute Resolution. Toate informațiile relevante privind societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații, se regăsesc pe portalul www.avocatpavel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Veste bună de la ANSVSA pentru toți crescătorii de animale din România Patru scumpiri care îi vor lovi pe fermieri de la 1 iulie Furturi de amploare de pe terenurile agricole. Întâlnire convocată cu fermierii unei comune

    Ultimele știri

    Verificări în forță la mașinile de erbicidat. Romeo Șoldea, ANF: Atingem pragul de 10.000 de echipamente Furt ca în filme în SUA. Ouă în valoare de 100.000 de dolari au fost sustrase de transportatori fictivi Un investitor străin construiește un parc agrivoltaic în județul Iași. Investiția se apropie de 100 de milioane de euro