• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CARAVANA SEMINARULUI “ZIUA SEMINȚELOR CERTIFICATE” ÎN ANUL 2018

    Ramona Dascălu -

    Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) a organizat în 2018 seminarul “ZIUA SEMINȚELOR CERTIFICATE” care a avut ca tematică demonstrarea importanței și beneficiile utilizării semințelor certificate pentru fermieri.

    Caravana seminarelor începută în 2016, la CTS – Negrești, jud.Vaslui și continuată în 2017 la Brăila și Craiova, a ajuns în anul  2018 la Tg.Mureș, Botoșani și Slatina.

    Evenimentele au fost organizate de Alianța Industriei Semințelor din România în parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor  București (LCCSMS) și Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor  și Materialului Saditor ( ITCSMS – uri zonale), precum și cu ISTIS și CTS-urile zonale.

    La eveniment au participat în acest an în toate locațiile autorități locale (direcții agricole și fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri).

    AISR – director Antonia Ivașcu, organizatorul și moderatorul evenimentului a prezentat   materialul intitulat: “BENEFICIILE UTILIZĂRII SEMINŢELOR CERTIFICATE”. Au fost menționate obiectivele și acțiunile asociației, tendințele mondiale actuale în domeniul agriculturii și piață de semințe din Europa, precum și provocările ameliorării plantelor. Auditoriul a fost informat asupra celor mai importante acțiuni, colaborări și parteneriate, precum și proiecte dezvoltate de AISR în ultima perioadă. S-a insistat asupra testării soiurilor în România și a certificării de către LCCSMS și ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atenționării fermierilor în momentul în care achiziționează sămânța de la persoane neautorizate.

    Antonia Ivașcu a arătat faptul că grupări infracționale care au că “obiect de activitate” producerea ilegală și contrafacerea  semințelor în zonele cu activitate agricolă puternică, comercializează sămânță contrafăcută care nu corespunde indicilor cantitativi și calitativi pentru semănat. Prin utilizarea semințelor contrafăcute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului și contaminarea mediului înconjurător. Au fost menționate însemnele speciale pe care le au sacii cu sămânța certificată, atenționându-se fermierii să nu se mai lase atrași și să achiziționeze semințele de la furnizori neautorizați mai ales datorită “prețului”. Au fost precizate cele mai importante motive pentru că fermierii să cumpere doar sămânța certificată, și anume puritatea, garanția certificării, asigurarea trasabilității, caraterele genetice noi ale soiurilor  și hibrizilor, randamentul sporit.

    Din partea LCCSMS au prezentat la Tg.Mureș și Slatina managerul de calitate Adina Târziu și la Botoșani director Carmen Mitrea, care au vorbit participanților despre rolul și activitățile  instituției, dar mai ales despre importanța  certificării semințelor. Carmen Mitrea a răspuns la întrebările invitaților legate de etichetarea semințelor.

    Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) a fost reprezentat de Director executiv Popescu Mihai, la Tg.Mureș și Slatina și Director tehnic, Alexandru Bran la Botoșani.

    Cei doi lectori au prezentat activitatea Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.) care este autoritatea naţională în domeniul examinării noilor creaţii vegetale, în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Înregistrarea soiurilor din speciile agricole şi horticole în Catalogul oficial naţional permite cultivarea şi comercializarea lor pe teritoriul României şi a statelor membre ale Uniunii Europene, institutul fiind unicul organ de specialitate al M.A.D.R. şi răspunde de examinarea tehnică a soiurilor româneşti şi străine. ISTIS elaborează metodologia şi testează noile soiuri în vederea înregistrării  lor, efectuează verificarea anuală a purităţii varietale a soiurilor multiplicate, asigură conservarea probelor din colecţia de referinţă, completează şi este depozitarul Registrului soiurilor, redactează şi publică anual Catalogul oficial al soiurilor.

    La eveniment Ziua Semințelor Certificate -Tg.Mureș (17 octombrie) au participat peste 70 invitați, Consiliul Director fiind reprezentat de: Magda Dărac-Vicepreședinte, Andrei Marutescu- Trezorier, Natalia Albu- Cenzor. Au fost prezente în sala autorități locale: Direcția Agicola Mureș, APIA, ITCSMS Mureș, Albă, Cluj, Inspectoratul fitosanitar Mureș, CTS Luduș, Institutul de Pajiști Brașov.

    Discuțiile purtate în sală de către organizatori și fermieri au fost deosebit de interesante.

    Evenimentul Ziua Semințelor Certificate la Botoșani a avut loc în dată de 26 octombrie, iar în sală au fost în jur de 90 de participanți. Consiliul Director a fost reprezentat de Magda Dărac-Vicepreședinte, iar că autorități locale au participat Direcția Agicola Botoșani, APIA, reprezentanți ai ITCSMS Botoșani și Suceava, precum și ai CTS-urilor Rădăuți, Bacău, Tecuci, Mircea Vodă, Ovidiu. Directorul ITSCMS Botoșani a prezentat date asupra situației agricole în județ.

    Seminarul s-au dovedit a fi interactiv. Au luat cuvântul femieri care au pus întrebări reprezentanților AISR, oficialităților și companiilor.

    Evenimentul Ziua Semințelor Certificate la Slatina a avut loc în dată de 7 noiembrie  și a decurs în  prezența a peste 110 invitați.Consiliul Director reprezentat de: Magda Dărac-Vicepreședinte; Andrei Marutescu-trezorier, în sala aflându-se 5 reprezentați zonali ai companiilor AISR, alături de

    Oficialități locale: Direcția Agicola Olt, reprezentant APIA, reprezentanți ai ITCSMS Olt și Dolj, ITCSMS Olt a avut o intervenție cu prezentare de date a situației agricole în județ, iar SCDA Caracal a făcut o scurtă prezentare a situației stațiunii de cercetare și implicarea în obținerea de semințe certificate.

    UNCSV, noul partener al AISR  în colaborările cu fermierii a fost prezent cu mai mulți fermieri.

    AISR apreciază faptul că în total câteva sute de fermieri au interacționat cu organizatorii  și s-au bucurat de noutățile prezentate în materiale de către lectorii din cadrul celor trei seminare, această formă de diseminare a informațiilor dovedindu-se a fi deosebit de utilă.


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Subvenție specială de la APIA pentru fermele mixte care lucrează teren și au și animale

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic