Fermierul Adrian Ieudean a investit în vaca de carne Angus și în sturioni
Oana Timar -Adrian Ieudean, fermier din Sighetu Marmației, județul Maramureș, este unul dintre oamenii din agricultură de la care ai ce învăța, declară europarlamentarul Daniel Buda care a vizitat ferma de vaci Angus și ferma de sturioni a celui care a investit după ce s-a întors din străinătate.
”Le-aș recomanda tuturor celor care vor să înceapă o afacere în agricultură să aibă o discuție cu domnia sa. Ar fi important pentru statul român să identifice cel puțin 3-4 persoane care s-au întors din străinătate în fiecare județ, la fel de încăpățânate și să își pună armatele de funcționari măcar pentru o lună în slujba unor astfel de oameni trimiși parcă de Dumnezeu să dea mâncare la alții. Să îi ajute nu să îi încurce. Sunt “mană cerească“ pentru orice zonă din România. Experiența lor, tenacitatea, răbdarea, capacitatea de a înțelege că pentru a câștiga trebuie să și pierzi nu trebuie risipite ci, dimpotrivă, ajutate să producă plus valoare în societate. Iar România are nevoie de astfel de repere!”, a scris pe pagina sa de Facebook Daniel Buda, referindu-se la Adrian Ieudean.
Cu o școală a vieții începută de la 16 ani în rigorile și canoanele nemțești, când și Germania era altfel nu cea de astăzi, odată întors acasă, Adrian Ieudean a început ceva ce avea să devină o afacere de pe urma căreia sute de oameni au o pâine de pus pe masă. ”De la un atelier mic de mobilă astăzi, peste 150 de persoane “cioplesc” banalele dar indispensabilele scaune și mese pe care de multe ori nici nu le bagi în seamă când le folosești. Taina creșterii acestei afaceri este asigurarea desfacerii în propriile magazine. De aici până la ferma de Angus și cea de sturioni a fost doar un pas.”, a vorbit Daniel Buda despre investițiile făcute la Sighetu Marmației.
Ferma de vaci Angus deținută de Adrian Ieudean are în prezent 150 de capete și cu o genetică de excepție. ”Animalele semisălbatice, cum spun unii, vin la tine la fel cum îți vine câinele când te întorci acasă. Iar asta este posibil deoarece “stau aici și 2-3 ore și vorbesc cu ele“, arată Daniel Buda.
Din păcate, problemele nu au ocolit dezvoltarea afacerii lui Ieudean. Au fost dificultăți legate de intabularea terenurilor până la banalul aviz de la Electrica, obținut după trei ani. ”De la reclamațiile vecinilor invidioși pe capra din curtea alăturată, până la amendarea de către unele instituții pe motiv că așa au făcut și alții și să nu spună că prieteni fiind, ar fi favorizat. Dacă te uiți în lumea de astăzi îți dai seama că buna credință pălește în fața birocrației cu fața hidoasă și distrugătoare. Fondurile europene sunt și ele o Fata Morgana. Sute de mii euro investiți în proiecte și studii de toate felurile, se regăsesc în maculatura prăfuită de vreme aruncată întru-un colț de birou. Bună de dat doar la topit, că la rând nu a ajuns niciodată cu toți experții angajați pe bani grei”, mai evidențiază europarlamentarul care a vizitat afacerea agricolă a lui Adrian Ieudean.
Doar încăpățânarea de a reuși îl determină pe Adrian Ieudean să meargă mai departe: “Sigur, merg mai departe dar nu știu cât am să mai pot. Acum 5 ani alergam 10 km pe zi iar acum alerg doar 5 km pe zi. Și la mine “trece în fiecare zi câte o zi!”.