Crescător de porcine: ”Cu prețurile medii de 12 lei/kg în viu nu acopăr nici costurile cu hrana, prețul corect ar fi de 17 lei/kg”

Porcii crescuți în gospodării, pe model tradițional, sunt apreciați pentru carnea lor foarte bună. Îngrășați în mod natural, cu grăunțe, aceștia par să fie mai gustoși, însă și munca este pe măsură, iar crescătorii de porci sunt nemulțumiți de prețurile practicate acum pe piață pentru vânzarea animalelor în viu.
Vasile Sălăgean, din comuna Sărmașu, județul Mureș, crește porci de peste 15 ani. Deși activează în construcții, suinele l-au ajutat să rotunjească venitul familiei an de an. Câteodată i se pare că munca nu mai rentează, banii obținuți pe purceii de lapte sau pe cei care vor fi tăiați de Crăciun nu mai acoperă cheltuielile cu hrana și munca pentru îngrijirea animalelor.
Citiți și: Producția de carne românească de porc a crescut cu 13% în primul semestru. Prețurile, mai mici

Prețul porcilor pentru Crăciun, în județul Mureș, pornește de la 11 la 15 lei/kg, în viu
Crescătorul de suine are zece scroafe gestante, dar și porci care pot fi tăiați de Crăciun. De ani de zile are clienții săi, însă prețurile din acest an sunt similare cu cele practicate cu ani în urmă, deși costurile cu hrana s-au mărit considerabil. Vasile vinde porcul de 120 de kilograme cu prețuri între 11 și 15 lei/kilogram, iar asta îl nemulțumește, după cum a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Cresc porci de 15 ani și acum am 10 scroafe care trebuie să fete, trei vieri de carne din rasa Pietran. Nu sunt toate animalele rasa aceasta, am și Marele Alb și unii corciți cu Bazna. Acum am la vânzare doatr o bucată pe care vreau să o vând pentru tăiat, de 120 de kilograme și niște purcei de 8-9 săptămâni. La noi sunt prețuri mici, pornesc de la 11, 12 până la 15 lei/kilogram, în viu”, a spus crescătorul.
Costuri mai mari pentru hrana suinelor, profitul aproape inexistent
Vasile Sălăgean își dorește să crească suinele cât mai natural, de aceea în hrana lor folosește în mare parte cereale cultivate de el. Costurile pentru producția vegetală au crescut și ele, astfel că oricum ar calcula, nu prea rămâne cu propfit. Porcul a devenit, însă, în timp, o plasă de salvare pentru familie. Atunci când nu ami sunt bani, vânzarea câtorva animale salvează situația, însă crescătorul nu poate spune că are un profit evident.
”Față de cerealele pe care le folosesc în hrana porcilor, prețul obținut pe kilogramul de porc în viu este foarte mic. A plecat de la 1 leu/kg porumbul și eu dau pe zi în jur de 30-40 de kilograme animalelor mele. Nu mai calculez munca zilnică, apă, curățat. Cei care cumpără negociază și l-ar vrea pe gratis. Noi creltem porcii natural, nu le dăm concentrate. Cum este acest porc de 120 de kilograme, eu îl cresc 1 an și 2 luni pentru Crăciun. Știu și crescători care în 6 luni fac porcul la 150 de kilograme, dar depinde cum îi îngrași. Am vrut să mă las, că nu rentează, dar mi-am dat seama că atunci când situația devine grea, vânzarea câtorva porci te poate scoate la liman pentru că iei mai mulți bani care vin deodată”, a spus crescătorul de suine care a afirmat că deține 4 hectare de teren pe care le cultivă cu porumb și grâu.
Crescătorul Vasile Sălăgean: Prețul corect pentru porcul în viu ar fi de 16-17 lei/kilogram
Un preț decent pentru porcul de Crăciun, în viu, ar porni de la 16-17 lei/kilogram. Dacă este tăiat, poate ajunge și la 40 de lei/kilogram, a afirmat Vasile Sălăgean pentru Agrointeligența -AGROINTEL.RO.
”Un preț corect pentru porcul în viu, care să convină și crescătorilor, ar fi de la 16-17 lei/kilogram, vorbim de porcul în viu. Tăiat, deja unii îl vând cu 30 de lei/kilogram, dar un preț corect și acolo ar fi de 40 de lei/kilogram. Știți cum este, unii nu apreciază munca, vin îl iau tăiat și spun că atât face, dar în magazin când dau pe un kilogram de untură 30 de lei, acela este ieftin. Eu cresc porcul liber vara, am gard electric, doar că atunci câmnd nu este vreme bună îi aduc în spațiile lor amenajate. Calitatea se vede la carne atunci când este preparată, căci în loc de apă multă, rămâne mai multă carne. Eu am oamenii mei care cumpără an de an, din zona Reghinului. Ei își dau seama de cum îi cresc. Eu și purceii pe care-i vând îi dau când deja ei mănâncă, deci este foarte multă muncă”, a menționat crescătorul de suine din județul Mureș, Vasile Sălăgean.





