• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BAYER MEDIA FAIR. Legătura dintre glifosat, bere și stuful din Insula Mare a Brăilei

    Ramona Dascălu -

    Bogdan Soare, Sales Manager Roundup pentru România, Bulgaria şi Moldova în cadrul companiei Bayer, a prezentat, în cadrul celei de-a III-a ediţii a evenimentului Media Fair, informații noi despre cel mai vândut produs de protecție a plantelor din întreaga lume – glifosatul. Totodată, oficialul Bayer a demontat o parte din miturile care circulă despre erbicidul total utilizat de fermieri.

    Lungimea studiilor noi despre glifosat, echivalentă cu distanța dintre București și Baia Mare

    „Glifosatul este un produs apărut pe piață în anul 1974. A fost adoptat foarte ușor de către fermieri, ceea ce ne-a dat certitudinea benefiiciilor pe care le aduce. Discuțiile despre glifosat au fost în ultima perioadă destul de interesante și aici vrem să plecăm de la ultimele studii pe care compania le-a pus la dispoziția autorităților pentru reomologarea printr-un proces complex bazat pe cercetări noi. Putem spune că distanța dintre București și Baia Mare înseamnă, în kilometri, lungimea studiilor noi-nouțe care au fost puse la dispoziția autorităților europene pentru reomologarea acestui produs. Este vorba despre aproximativ 535 de studii noi, evaluate de 2 entități independente pe baze științifice ca să putem dovedi că acest produs este un produs sigur. În procesul de reomologare a acestui produs au fost implicate 23 de alte companii, nu doar compania Monsanto care a avut patentul, până în 2000, al acestui produs, ci și alte companii care, după expirarea patentului, au devenit posesoare a dreptului de a comercializa glifosat. Noi suntem însă reprezentanți principali ai acestui segment cu produsul RoundUp. Este cea mai vândută moleculă pentru protecția plantelor din lume”, a declarat Bogdan Soare în cadrul evenimentului Media Fair organizat de Bayer la București miercuri, pe 21 noiembrie.

    O persoană trebuie să consume 1.000 de litri de bere pentru a acumula cantitatea de glifosat minim acceptată

    Sales Manager-ul Roundup pentru România, Bulgaria şi Moldova a arătat că cercetătorii au descoperit într-un litru de bere o cantitate de reziduuri care trebuie înmulțită cu 1.000 ca să ajungă la nivelul minim la care Uniunea Europeană îl ia în considerare ca și prag minim de a lua măsuri pentru acest produs.

    „În urmă cu 5 ani de zile, autoritățile germane au publicat un studiu referitor la reziduurile de glifosat care s-au găsit în bere. Aici vorbim de o cantitate de reziduri de glifosat descoperită, iar pentru ca o persoană să poată să acumuleze cantiatea de glifosat minim acceptată este nevoie să bea 1.000 de litri de bere. S-a găsit deci o cantitate de reziduri care este înmulțită cu .1000 ca să ajungă la nivelul minim la care Uniunea Europeană îl ia în considerare ca și prag minim de a lua măsuri pentru acest produs”, a spus Bogdan Soare.

    „Acest produs fiind reomologat la nivelul Uniunii Europene, fără niciun fel de restricții, ne dă dreptul să spunem că pe baze științifice s-a dovedit că nu are un impact negativ asupra vieții oamenilor sau a animalelor sau a sănătății”, a declarat Bogdan Soare.

    Glifosatul, produsul care combate stuful, o buruiană foarte pretențioasă

    Pentru a susține această afirmație, reprezentantul Bayer a venit cu argumente concrete și a dat drept exemplu Insula Mare a Brăilei.

    „Toată lumea știe de Insula Mare a Brăilei. Acest produs – Roundup, pe care noi îl comercializăm, a venit ca o necesitate, nu ca un lux pentru fermieri. În anii 2003-2004 când nu se utiliza acest produs, stuful, o buruiană foarte pretențioasă, infesta suprafețe foarte mari din Insula Mare, ca să nu spun că infesta chiar toată insula. Fermierii care cumpără acest produs se gândesc că trebuie să găsească o soluție pentru problemele lor. Din păcate sau din fericire Roundup – glifosatul, este singura substanță care poată să ne permită să recoltăm cultura. Se aplică pe frunze înainte de recoltat ca să putem să uscăm accelerat aceste plante de stuf, să le distrugem rădăcina, eventual anul viitor să avem o creștere mult mai mică. Din cauza faptului că planta de stuf este o plantă foarte mobilă și crește undeva la 1-1,5 metri peste plantele de grâu în mișcarea ei scutură boabele de grâu. Atunci se făcea  destufizarea pe canale, empiric, iar acum vorbim de autopropulsate, vorbim de cu totul și cu totul alte tehnologii”, susține acesta.

    Riscul ca glifosatul să ajungă în bobul de grâu este zero

    „Atunci când grâul ajunge la maturitate și boabele stau să cadă din spic și mai bate și vântul, iar planta de stuf care fiind verde este foarte mobilă atinge spicele. În atingerea lor scutură boabe. În momentul în care noi aplicăm glifosatul planta rămâne ca și bățul de undiță, nu mai devine mobilă, și atunci nu mai am pierderi de producție. Și gândiți-vă că un produs care intră în sistemul de fotosinteză al plantei trebuie să intre printr-o plantă verde și atunci glifosatul în bobul de grâu nu are cum să ajungă pentru că efectiv nu are cum să intre. Se întâmplă să poți găsi un reziduu în urma unei primăveri târzii sau în condiții de piatră când planta e distrusă și începe să facă frați, care sunt verzi, și nu poți recolta. Fiind plantă verde nu ai cum să recoltezi și ai pe aceeași plantă spice uscate și spice verzi. În momentul în care aplici acest produs ca să poți să recoltezi există posibilitatea ca în planta verde să găsești acest reziduu, altminteri aplicând conform etichetei și tuturor informațiilor pe care noi le oferim fermierilor, riscul ca acest glifosat în indiferent ce doză fermierul vrea să se regăsească în plantă este 0.

    Mai gândiți-vă că într-o combină care este desemnată să recolteze plante uscate, la o înălțime de 10 cm, băgăm o plantă de 2 metri. Care este viteza de înaintare a combinei? Care este consumul de combustibil? Deci ne putem da seama foarte simplu care sunt provocările pe care le întâmpină un fermier, nemaivorbind de faptul că acest produs se poate aplica și la o temperatură mare de 25 de grade Celsius, care este iar un element foarte important pentru că în luna iulie avem temperaturi de 30-35 de grade Celsius. Ce facem atunci pentru că efectiv suntem într-o plajă în care nu avem altă soluție. Legat de reziduurile pe care vi le-am prezentat, la 6 ore după ce a atins solul molecula de glifosat nu mai poate fi detectată pentru că se descompune în mod natural și asta înseamnă că reziduurile din sol sunt 0”, a explicat Bogdan Soare.

    În data de 21 noiembrie 2018, Bayer România a organizat o nouă ediţie a evenimentului Media Fair, dedicată agriculturii. Conceptul interactiv este menit să abordeze transparent cele mai importante subiecte de pe agenda agriculturii moderne: viața unei semințe de la producere la recoltare, ce înseamnă siguranța alimentară, ce mituri înconjoară cea mai studiată și controversată substanță folosită în protecția plantelor, cât de importantă este agricultura digitală şi cum putem asigura alimente suficiente şi de înaltă calitate, pentru o populaţie globală aflată în continuă creştere.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!